Осмокласници 2025/2026

• 38 093
  • 738
  •   1
Отговори
# 555
  • София
И синът ми ходеше с анцуг в дните, в които имаха физическо. Нямаше причина, освен всичко останало, да носи и дрехи за преобличане. В престижните гимназии не мъкнат дрехи за преобличане в чантите.
И да, във форума наистина е прието да си пишем на "ти".

# 556
Когато се пише в уважителна форма на "вие" е прието да са отговори като се използва същата тази форма. Редно е да се поддържа същата степен на официалност и учтивост.
Спокойна вечер!

# 557
  • София
А, не, няма такова нещо. Фактът, че някой е решил да не се съобрази с възприетото общуване на дадено място, в никакъв случай не задължава останалите също да не се съобразяват.

# 558
  • Куциндрел
Висше училищно общество и плебса с анцузи. Joy

# 559
Селянки сме тук, факт!

# 560
Едно време за дънки ни гонеха. Чак 90 те ни оставиха на мира и тръгнахме всеки както си прецени, естествено с дънки, щот бяха забранени. Само мутрафоните се носеха спортно.
По онези времена се слушаше рок, метъл, Ню уейв, нямаше рапъри с анцузи,  на които да се подражава.
 Иначе идеята за пижамата е екстра, ако може да измислят облекло, което да е хем за спорт, хем за  сън, хем за официална вечеря, едно яке отгоре и да става за ски, а ако го съблечеш, бельото да става за  бански.

# 561
Лелеее, от оплакването ми за "липса" на дрехи докъде се стигна пак... 😵‍💫 То човек да не смее да каже нещо. Честно казано ще поживеем и ще видим. Както и децата ни влизат в пубертета с двата крака / и главата /, ще има доста бунтове и себеизразявания - такива, които няма да ни се харесат. Но това е живота. ОМММММ
Та по-леко с обобщенията. Никой не знае какво ще му "сервира" детето по-нататък..

# 562
90те ходехме с кой каквото има. Щото бяха едни години на криза и хиперинфлация, нямаше какво да се яде..... иначе имаше години, когато на мода бяха едни шушлякови анцузи и всички ходеха с такива. А бяха едни супер шарени. Хаха

# 563
Соулче, 90-те години имахме и по 2 парцала "на кръст" - не помня да съм имала 10 долници, 20 тениски, 5 якета и т.н. и да казвам на нашите, че нямам дрехи.... И да - и при нас имаше униформи, и при нас ги носехме в чантата/раницата и ги слагахме само в училище. Нищо ново под слънцето..

# 564
На мен ми прави впечатление, че училищата с униформи са онези, които се опитват да овладеят дисциплината на учениците си, защото по друг начин не успяват. Стоят сутрин на вратата дежурните и като в концлагер проверяват всяко дете дали е облечено с униформа. Ако не е, се започва едно конско за вменяване на вина все едно преди 5 минути си убил човек. Мъча се, но не мога да се сетя някое от ТОП 5 училищата да е въвело униформи, а точно обратното - дали са свобода на изразяване на възпитаниците си, а уважение постигат от отношението.
Моята дъщеря е много щастлива, че след 7 години вече никой няма да й дудне на главата за униформи.

П.П. И анцугът и дънките са еднакво неофициални дрихи, та въобще не разбирам за какво спорите.

# 565
На мен ми прави впечатление, че училищата с униформи са онези, които се опитват да овладеят дисциплината на учениците си, защото по друг начин не успяват. Стоят сутрин на вратата дежурните и като в концлагер проверяват всяко дете дали е облечено с униформа. Ако не е, се започва едно конско за вменяване на вина все едно преди 5 минути си убил човек. Мъча се, но не мога да се сетя някое от ТОП 5 училищата да е въвело униформи, а точно обратното - дали са свобода на изразяване на възпитаниците си, а уважение постигат от отношението.
Моята дъщеря е много щастлива, че след 7 години вече никой няма да й дудне на главата за униформи.

П.П. И анцугът и дънките са еднакво неофициални дрихи, та въобще не разбирам за какво спорите.
Детето ми завърши ПЧМГ.
От ПУК до 7 клас беше с униформа.
Във времената когато в другите училища си мереха маратонките, той нямаше абсолютно никакви претенции за това.

В училище ясно им обясняваха, че единственото по което могат да се мерят са знания и умения.

Детето изпитваше гордост от унифомата (въпреки че е въртеше едни 5 блузи и три суичера) цяла година. Понякога в МОЛа или на улицата сме засичали друго дете с униформа винаги се поздравяваха и не пропускаше да отбележи че това дете е от нашите.
Когато първата му година в училището присъствах на завършване на 12 клас с деца облечени с тениски и полички, но говорещи прекрасно с ясно очертани мечти в бъдещето. И същата година бях на завършването на 1АЕГ - с рокли като за бар, грим като за театър и кършещи маанета в двора ма училището, осъзнах смисъла от униформата.

В сегашната гимназия няма, но дете е достатъчно голямо за да е наясно , кой колко е умен, знаещ и можещ и също така че айфон ще има когато си го купи сам.

# 566
Аз лично не харесвам униформите. От една страна децата са различни и е нелогично да задължаваш дете първи клас и единадесети са носят еднакви униформи. Второто е носенето на едно и също, т.е. предполага се да има поне 3 комплекта, които постоянно да се въртят в пералнята. И не на последно място тези униформи са с много надути цени. Едно горнище с просто една емблема да ти е над 100 лв, а в Синсей или Пепко същото без емблема да е 20 лв.

# 567
Моите и двете деца бяха в училища с униформи до 7 клас.
С големия се бях видяла в чудо със суитшъртите, постоянно се разваляха циповете. А на всичкото отгоре бяха и скъпи. И непрекъснато купувахме нови и нови.
При малкия качеството беше добро. Но на практика униформите представляваха горнище на анцуг:)
Та си се връзваха най-много с долнища на анцузи.
Дребното мина на височина батко си, който ще бъде студент тази година.
Фигурите обаче са им доста различни.
Отдавна купуваме мъжко. Двамата с брат му си избират, аз нямам влияние.

# 568
Нека правим разлика все пак между частните и държавните училища, защото посещаващите ги се различават по социален статус. В частните училища униформите се въвеждат, за да не си мерят на кой му е по-голям социалния статус. Та причина за въвеждането на униформа винаги има, но доколко това разрешава съответния проблем, който цели да разреши, е друг въпрос.

На мен в училище никога не ми е пречело да ходя всеки ден с ученическа престилка, но ми трябваше известно време да свикна да не мисля, че "Wenn ihr keine Antwort wisst
Richtig ist, was richtig ist"

Който разбрал, разбрал...

# 569
Цитат на: Hope for Two link=topic=1805182.msg50149962#msg50149962
...
В училище ясно им обясняваха, че единственото по което могат да се мерят са знания и умения.
....

Ето това е същественото! Униформата не пречи на скъпите аксесоари и вещи, не тя възпитава отношението към училището, а духът и вдъхновението, което средата може да създаде (в това число деца, учители и директор).

Общи условия

Активация на акаунт