Полага ли ми се болничен?

• 580
  • 8
  •   1
Отговори
Полага ли ми се болничен, ако вече веднъж съм лежала в болница и ме оперираха и тогава ми издадоха болничен за престой в болницата пишеше 6 дни и домашен 30 дни?
Чета в интернет и доколкото разбирам имам право само на още 4дни ? От общо 40. Така ли е?
А ако детето се разболее (на 8год) пак ли нямам право на болничен? За нея тази година не съм взимала болничен.
Благодаря на отзовалите се!

# 1
  • Sofia
Може от личният лекар да ви предложи на ЛКК и да вземете още 1-2 месеца, ако комисията реши

# 2
Полагат се болнични след 40 дена с ЛКК, а след 180 (мисля бяха) с ТЕЛК комисия в рамките на една календарна година.

# 3
  • Пловдив
Аз съм след оперция. Непрекъснат болничен от 180 дни т.е. 6 месеца, като всеки месец минавам преглед и след това болничният се издава от лкк. Би трябвало в болницата да са ти обяснили колко болнични можеш да ползваш в твоя случай. Знам, че е различно за различните видове заболявания, но максимумът е 180 дни.
От друга страна личният лекар би трябвало да ти даде информация за болничен по друга диагноза или за дете. То всъщност можеш да вземеш болничен, въпросът е какво ще ти платят от НОИ.

# 4
Да, в понеделник ще звъня на личната на дъщеря ми. Просто за себе си исках да уточня. Ползвала съм тази година 6 дни в лечебно заведение и 30 вкъщи. Това съм ползвала за себе си. А сега ми се налага за дъщеря си да ползвам. За гледане на дете не е ли отделно броенето от болничния за себе си? Ако имам право само на 4дни (до 40) , поне да знам да търся варианти кой да я гледа.

# 5
Не е отделно. Болничният го ползвате Вие, независимо дали е за Вас или да детето Ви.

# 6
Полага ли ми се болничен, ако вече веднъж съм лежала в болница и ме оперираха и тогава ми издадоха болничен за престой в болницата пишеше 6 дни и домашен 30 дни?
Чета в интернет и доколкото разбирам имам право само на още 4дни ? От общо 40. Така ли е?
А ако детето се разболее (на 8год) пак ли нямам право на болничен? За нея тази година не съм взимала болничен.

Всъщност 40-те дни са лимит за един болничен наведнъж (примерно престой в болница + домашно лечение). Ако вече си имала 6 дни за болница и 30 дни за вкъщи, остават още 4 до 40. Това обаче не значи, че повече не може да ти се даде – ако състоянието го изисква, ЛКК може да удължи.
Отделно болничният за дете няма нищо общо с твоя – за дете до 18 г. се полагат до 60 дни на година за семейството. Щом не си взимала тази година, имаш право.

# 7
[quote author=Шакира link=topic=1805189.msg50090668#msg50090668 date=1755266535

Всъщност 40-те дни са лимит за един болничен наведнъж (примерно престой в болница + домашно лечение). Ако вече си имала 6 дни за болница и 30 дни за вкъщи, остават още 4 до 40. Това обаче не значи, че повече не може да ти се даде – ако състоянието го изисква, ЛКК може да удължи.
Отделно болничният за дете няма нищо общо с твоя – за дете до 18 г. се полагат до 60 дни на година за семейството. Щом не си взимала тази година, имаш право.
[/quote]
Много благодаря! Това исках да разбера!

# 8
https://dariknews.bg/novini/bylgariia/vsichko-za-bolnichnite-na- … zplashtat-2413874
Всичко за болничните: На колко дни имаме право и как се изплащат

Общи условия

Активация на акаунт