Бягане и планинарство в ранна бременност

• 1 149
  • 14
  •   1
Отговори
Здравейте!

Рових из форума, но никъде не намерих тема за мами бегачки.

В седма г.с. съм. Бягането и планинарството са единствените ми хобита и така и не успях да си харесам друго.

От 3 седмици не съм бягала, понеже ме е страх да не навредя на грахчето. Нямам усложнения при забременяването и до момента. АГ обаче каза, че бягането не се препоръчва понеже има тръскане. Та преди три седмици спрях да бягам. Чувството на депресия не закъсня. Така ми липсват дългите бягания от порядъка на 15-20км.

Преди два дни се качих до хижа Рилски езера с лифта, после се изкачих на вр. Отовица. Това е най-високата точка над езерата. Около 2600м. Като изключим леко сърцебиене в началото на изкачването, нямах други симптоми. Отдавам го на адаптация към височината. Чувствах се страхотно, катерех се на почивки и гледах да не се задъхвам. Обходих 15км за 5 часа с 860м положителна денивелация. За сравнение, възможностите ми са много над това. Буквално се чувствах все едно съм на разходка около блока в горещ августовски ден. Потна, но много щастлива. Сега, два дни по-късно, ме гони параноя 🥲

Нямам зацапване, кървене или болки. Нито днес, нито по време на прехода в планината.

Какъв е опитът ви с планинарството и бягането по време на бременност? На 32 години съм и това ми е първо забременяване.

Благодаря на отзовалите се!

# 1
Честита бременост!
Към 7г.с. имаме някакви милиметри плод, няма плацента и прикрепването на това плодче е буквално малко клетки към стената на матката. За това рискът в първите 3 месеца е висок.
Към края на 3 месец и началото на 4 месец се образува плацентата и бебето вече е защитено в нещо като голям воден мехур - това го предпазва от травми и също така рискът от аборт намалява значително.
Така че до тогава екстремни натоварвания като 20-30 км бягане или изказване на близо 3000 м нмв ( където кислородът е вече разреден) не е препоръчително, дори вие да се чувствате добре.
Или правете значително по-малки натоварвания примерно 2-3 километра или рискувате твърде много поне до началото на 4 мес.

# 2
  • София
Като активно спортуващи многодетна майка, моят опит е, че движението е полезно.
Бягането наистина не е препоръчително и аз при бременност не съм бягала. Иначе бягам и играя тенис. По планини не съм спирала да ходя, но избирах леки маршрути и правехме много почивки.
Основно при бременностите ми ходех много пеша. По 10 000 крачки задължително. И плувах. Аз обикновено плувам поне 2 пъти седмично, а лятото почти ежедневно. Единствено при бременностите ми плувах по-леко, но си правих дължините. Само дето предимно "жабешката" в напредналите месеци.
И наистина е добре първите седмици да се намали темпото. До към 12 г.с. е добре да се заложи основно на разходките. След това може екскурзии, без прекалени височини и без опасност от падане, скачане, търкаляне и т.н. Плуване може през цялото време. Йога също. Може бързо ходене, стига да не се позволява на пулса да скача прекалено.
Много активни спортистки не спират да тренират през цялата бременност, но те са под постоянно наблюдение на лекарски екипи.
Не се отказвай от движението, защото така бебето ти ще получава повече кислород, а ти ще си в добра форма, но винаги обмисляй стъпките си с грижа за бебето.
Лека и спокойна бременност ти желая!

# 3
При бременност не се препоръчва тичането. Аз много обичам, но веднага ми беше забранено. Най-добре е ходенето.

# 4
Zhenya, и аз от години съм активен човек. С мъжа ми сме планинари. Също така правех тренировки с тежести и бягах (на по-кратки разстояния в сравнение с теб). Но от положителния тест насам залагам на разходки (градски или леки екопътеки), йога, пилатес, а гиричките, които ползвам, са доста по-леки.
В първия триместър нямах никакви оплаквания като гадене, повръщане и тн. И тогава си правех разходки и започнах упражнения от канал в youtube Pregnancy and postpartum tv. И аз преди си мислех, че йогата и пилатес ще са ми скучни, но всъщност по време на бременност са ми идеални, а и натоварват. 😀 В момента съм 31 г.с.  Успех и лека бременност! 😊

# 5
  • София
Твърдо не и от мен. Имам три деца. Аз много ходя, не спортувам, но и в 40 седмица съм правела по 8-9 хиляди крачки на ден, стигала съм до 12 хил. И трите пъти до 12-3 седмица просто не знаех къде се намирам от умора, замайване и само ми се лежеше, даже с първото свалих кг. Затова тогава най-много се пазех.

# 6
За тичането вече са казали, както и вашият АГ. Според мен, ограничете и заложете на преходи и друг тип тренировъчна активност. Аз тренирах до 7ми месец, просто намалих тежестите. Също така пътувах доста включително извън страната. Вече след това се наложи да спра, защото шийката много се скъси и беше опасно.

Истината е, че никой не може да вземе решение и да носи отговорност вместо вас. Едно и също натоварване може да се отрази различно на различните хора. Бременността не е болестно състояния, но и е само няколко месеца, а не години. След това ще си върнете рутината.

# 7
Много благодаря за споделените съвети!

Имах нужда да поговоря с хора с опит, различни от АГ-то ми. Разбира се, мнението на АГ е закон за мен, но исках да чуя повече мнения. Още не съм споделила на близки и познати, та затова питам тук. Стана ми ясно, че дори аз да се чувствам добре катерейки се като планинска коза, не означава, че и на грахчето му е добре. Ще променя каквото има нужда да се промени и ще намеря друго хоби за периода на бременността. А догодина ме чакат планинските маратони, няма да избягат 😌

При първа възможност ще ида да преслушаме грахчето, само да му чуя сърчицето, за успокоение. Редовният ми преглед е на 3ти септември.

Благодаря, че ви има! Пожелавам здраве!❤

# 8
  • София
До 5ия месец не се отказах от скалното катерене. Друга майка катерачка ми даде специална сбруя за бременни. Лекарката ми разреши стига да няма падания и твърде големи натоварвания. Ходех на най-леки турове и с максимално обезопасяване срещу падане. След това просто ми стана невъзможно да катеря. Качих кила и коремът ми пречеше да си вдигам краката както трябва.

# 9
  • София
Честита бременност!
Аз имах препоръка от Сигридов да не вдигам пулса над 140.
Помисли за по-кратки бягания и power hike разходки, колело, плуване и йога.
Щом си била активна до сега можеш просто да забавиш темпото, но не е нужно да спираш.

# 10
Ахой,

Fellow бегачка/планинарка със забрана за бягане съм Simple Smile

Задъхването е нормално - доколкото четох, между 5 и 8 г.с. обема на кръвта в тялото се увеличава, т.к. преноса на хранителни вещества и кислород е увеличен. Реално обаче темповете, с които се разширяват кръвоносните съдове, е една идея по-бърз от увеличаването на обема циркулираща кръв. За да компенсира за това, сърцето изпомпва кръв по-усилено, откъдето идва увеличения пулс и усещането за умора и замаяност.

Стимулирани от прогестерона във втория триместър белите дробове могат да поемат 30 до 40% повече въздух спрямо обичайното, като е очаквано да забележите увелипачаване на броя вдишвания за единица време.

Аз съм в 10 г.с. и прочетох няколко книги (две по-общи за бременност и раждане и една, насочена към бременни атлетки) като цяло консенсуса в чуждестранната литература е, че ако жената е била активна преди бременността, може да продължи да се упражнява, стига натоварването да е съгласувано с треньора и наблюдващия лекар.

В случая моя АГ забрани силови тренировки и бягане (мисля, на общо основание). Отказах се от планираните състезания до края на годината, в момента наблягам основно на преходи и каране на колело. Намалих тежестите значително - приех, че не е време да си подобрявам максималното постижение на мъртва тяга Simple Smile)

В разните бегачески групи има доста примери на жени, които са продължили да бягат, аз за себе си реших, че не искам да рискувам. Не е като да приемам с леко сърце решението си, определено този тип движение ми липсва, за мен е добър начин да се справям със стреса.

# 11
След всичко което изчетох се чувствам малко гузна. Бременна съм в началото на третия месец и почти не се движат, защото няма енергия от постоянното гадене. Буквално нямам нито сили нито желание да стана от леглото.. Дали ще се оправи и дали не вреда много на бебето заради моето обездвижване ... Лесно се заддъхвам даже.. А си мислех че този симптом е по напред..

# 12
След всичко което изчетох се чувствам малко гузна. Бременна съм в началото на третия месец и почти не се движат, защото няма енергия от постоянното гадене. Буквално нямам нито сили нито желание да стана от леглото.. Дали ще се оправи и дали не вреда много на бебето заради моето обездвижване ... Лесно се заддъхвам даже.. А си мислех че този симптом е по напред..

Няма от какво да се чувстваш гузна! Аз тренирах години наред преди да забременея и още от вторият месец на бременността се чувствах ужасно и нямах енергия за нищо. Междувременно АГ-то ми забрани да правя физически дейности, което ме кара да се чувствам още по-зле. Аз също се задъхвам много и имам силно сърцебиене още от самото начало, сега съм в 5тият месец и умората отмина, но задъхването и сърцебиенето - не.
Всеки организъм и бременност са различни.

# 13
  • София
Мъжът ми беше планирал екскурзия в чужбина, когато бях в 8 гестационна, а и двамата обичаме много да ходим. Правихме по 20 до 25 000 крачки на ден и нямах усложнения.

# 14

Всяка бременност е различна. Аз нямам гадене и отпадналост. До втория месец имах голяма непоносимост към всякакви миризми, но вече и това ми мина. Същевременно се тревожа дали бременността ми е ок, след като нямам такива симптоми 😩

Общи условия

Активация на акаунт