(Почти) наесен с песен или 253-та немска тема

• 16 010
  • 589
  •   3
Отговори
# 105
Да...ние имаме много гаден опит преди години, ноне беше за кауцион...тогава със съдия изпълнител тръгнахме чак да си го изискваме, пък той бил депресиран, пък не знам си какво, нямал пари, накрая го съжалихме и му дадохме да влачи. Но беше за 400 евро. Тук сумата е много по-голяма и вече имам деца, нямам пари и няма да пусна току така. А и сме му плащали наем 6 години желязно на този човек. Наем, който той все се опитваше да повиши, но не можеше, защото беше над средния за квартала, локацията и типа жилище. Тоест, съвсем добре е бил той и няма така да оставя нещата. Онзи с 400те евро си беше мизерник и беше ясно, че няма как да ги върне.
Но страшното е, че сега сме в апт, който е с още по-космически кауцион и ако пак така след време не ни го дадат и трябва да се съдим, какво излиза- че кауционът са пари, които подаряваш допълнително към вече високите наеми...или поне да губиш време и нерви да пишеш сто писма...съдилища и тн.

# 106
Някой знае ли реално, дали кауционите въобще се изплащат след напускане след дългосрочно живеене? Понеже ние от 12 г. живеем на едно място и с мъжа ми отдавна сме се примирили, че ако напуснем, най-вероятно парите няма да ни ги върнат.

# 107
Членство в Mieterverein много си заслужава, когато се живее дългосрочно под наем. Гледам сега и онлайн опции има, но нямам личен опит с такива. Навремето, когато бяхме под наем, от такъв ферайн доста ни помогнаха при проблеми със съседи. Не поемат случили се вече казуси, а и вече имате адвокат, който действа. Но може би биха дали неофициално мнение за ситуацията сега, а щом очаквате и бъдещи проблеми е добре да помислите за членство.

Дени, би трябвало да го върнат, след като са готови с окончателните сметки за небенкостен, евентуални повреди и т.н.

# 108
  • Germany
Ние сме сменяли една квартира, сега сме във втора, но от първата си ни върнаха кауциона. Тогава нямахме в договора да бъде боядисано, само да бъде изчистено. Хазаина ни ползваше фирма за почистване, платихме си, защото не ни се занимаваше и около 2 месеца след преместването ни върна кауциона.

# 109
По принцип ако се действа правилно кауциона е на шпарконтото на наемателя и е подсигурен с двата подписа на наемател и наемодател. Т.е. не може никой да си го присвои без съгласието на другия.

# 110
Мария вече е в този ферайн доколкото разбирам.

# 111
Да, в този ферайн съм. Не, тези пари не са на нашето конто. И при сегашното наемане не са на наше конто, директно ги даваме...не знаех изобщо, че е опция да са на наше конто ...доколкото знам наемодателят е длъжен да ги държи в негово шпарконто...

Аз съм сменяла 150 квартири през годините, но само тук съм имала такъв проблем. Мъжът ми е полубояджия, много е добър в боядисването, заради това, че и той е сменял много квартири. Но дори да не е перфектно боядисано, наемодателят ни гони, за да правел основен ремонт...Тоест, за адвоката ни категорично няма никакъв резон този човек да ни държи парите...но в какви времеви рамки ще си ги получим ми е питането. Ами ако и сега новият кауцион (който е 7000 евра!!!) пак така не ни го връщат с години...Хиляди заключени под формата на кауциони....не е ок това. Ми то човек разчита на тези пари, поне да може да си плати следващ кауцион. И, според мъжа ми, най-много да успеем да си върнем пълната сума. Никаква санкция няма за този човек, че така ни ги заключва парите вече година. Не знам дали може да ги ползва, дано да не може!

Последна редакция: пн, 15 сеп 2025, 13:20 от MariyaHris

# 112
Ами той ги слага на шпарконто на наемателя. С двата подписа. Поне по мой опит. Това е спец. услуга. Мога да питам мм ако искаш, но не знам дали при вас все още е опция да го изискате за новото жилище. Минали са седмици доколкото разбирам. Не знам.
Друг е въпроса , че е добре да се види кога идват изравнителните за отоплението и кога се правят абрехнунгите . Ако са минали след като сте напуснали то не виждам повод да задържи. Обаче ако още не са минали и попадате в друг отчетен период може да му е основание да чака изравняването и отчитането и абрехнунга който май е на пролет. Провери си .

Мисля основен ремонт може да ви задържи парите само ако сте се били нанесли на санирано или току що професионално ремонтирано жилище. Нормалната амортизация е за негова сметка с изкл. на може би някакъв паушал , мин. сума провери си договора.

Но той тези пари вложени в ремонта ще си ги декларира като разход и ще му се приспаднат изцяло ... а няма да са негови... ???

Последна редакция: пн, 15 сеп 2025, 13:23 от bella-ciao

# 113
Не, ние сме в "новото" жилище от 1 година. Напуснахме старото жилище края на август миналата година,когато се преместихме в Хамбург от южна Германия...

Отдавна са минали всички абрехнунги, всички изравнявания, всичко....Абсолютно нищо повредено или счупено няма.  Адвокатът е категоричен, че той няма никакъв легален казус и понеже той даже не прави на този етап никакъв ремонт, адвокатът ни  му е изискал 5000 евра допълнително над кауциона, което, според мен, обаче е тъпотия. Тоест, азнямам претенции, че човекът излъга за ремонта, защото ние и без това се местехме в Хамбург. Но имам огромни претенции за кауциона си. Просто адвокатът ни изисква повече, отколкото ще му дадат, може би като някаква стратегия...нямам идея. Но е факт, че година вече чакаме за няколко хиляди, голяма сума за нас!

# 114
Аз не намирам за добре това, че адвоката е изискал по-голяма сума . Аз не бих позволила. Каза ли реално на какво основание може да я вземе или просто си вдига щтрайтверта и от там заплащането. И нали застраховката или ферайна плащат ... обаче аз не бих се съгласила ако не ми представи стратегия да ги получи реално. И дори да откажеш дело върху цялата тази сума ще си надчисли хонорара върху нещ поне за извънсъдебните преговори.
Обаче не знам това са си мои разсъждения и не съм адвокат да кажа. Четете и говорете с него. Вижте вие какво и как искате. Не оставяйте да си води стогодишни дела на сметка на застраховката. Дръжте вие управлението. Вие му казвате какво да прави , не той на вас. Той ви съветва, дава опции , вие решавате. И внимавате.

# 115
Ами аз бях съвсем против, мъжът ми и той не беше убеден, че е ок, но не казахме. Но това стана много след като бяха минали всички срокове и беше ясно, че онзи няма да даде кауциона. Тоест, не това е причината да не ни върне парите, той още от преди това беше казал, че му ги дължим за боядисването...
Ами ще говоря да махнем тези тъпи заявки и да си искаме само кауциона, защото ние наистина нямаме пропуснати ползи дефакто...Ще кажа на мъжа ми, че адвокатът протаква нарочно за пари. Егати, всеки гледа да те мине...Sad Сега ще трябва адвокат, който да ни помогне с адвоката ни Simple Smile)

# 116
  • Немция
Мария, много неприятно. Rolling Eyes
Направо вбесяващо.
Не сме се сблъсквали с такава ситуация, кауцион винаги ни е бил връщан, а едно време сменихме няколко жилища под наем с мъжа ми, поотделно и заедно.

Браво на момчетата ти, че са напреднали така добре с плуването, били са напразни кахъри.

# 117
Мария не му казвай директно ами поговори с него. Може да има основание и може да може да го заяити. Но трябва да ти даде реалистични искания. И според мен няма да можеш вече да му кажеш да го махне. Поне за пресъдебните услуги ще си надчисли хонорара над тази сума. След това вече както се разберете. Обаче според мен първо говори с него. Не се скарвайте направо с всички наведнъж Sad  Пробвайте с мед, не с оцет. И вижте дали няма право и той може да е предвидил нещо , което да може да спечели. Говорете.

# 118
Мария, неприятно. Дано скоро си го получите. Моят съвет е винаги да се сключва Rechtsschutzversicherung с Mietrecht.
Не сме се съдили, но ни се е налагало правна консултация по тема с наемодател и през застраховката получихме много адекватни съвети и успяхме да се откачим от договор, който подписахме, но в последствие разбрахме, че може да стане неизгоден за нас поради проблемен и некоректен наемодател.
Два пъти сме се местили и два пъти са ни връщали кауцион.
Първият път бяхме неопитни и на предаването не снимахме протокола и не ни дадоха копие от него (то и телефоните не правеха такива снимки). Приеха жилището като на една стена бяхме пребоядисвали заради дупки и стената беше по-бяла. Устно ни казаха, че ще трябва тази стена да се мине отново, но той имал позната фирма, щяло да струва към 35 евро (беше мноого отдавна и малка стена) и се разбрахме ние в замяна да оставим кофата за смет (там се купуваха и се регистрираха на жилището) на стойност 60 евро. Никога не ни пратиха обещаното копие от протокола. След това получихме писмо, че пребоядисването струвало 480 евро и си делим на половина разходите. Приспаднаха си 240 и ни върнаха разликата. Не се разправяхме, нямахме и застраховка.
На второто жилище всичко беше много коректно и ни върнаха парите още на втория ден от предаването.

# 119
  • Немция
Мария, спомена Хамбург, как е бурния вятър вчера, днес там?
Малкият ми син изкара късмет, че миналата седмица бяха на Боркум. Ако пътуването предстоеше тази седмица, при този ураганен вятър до 100 км/ч нямаше да стигнат до острова, фериботите сигурно не пътуват.

И при нас духа сериозно, но в рамките на приемливото.

Общи условия

Активация на акаунт