(Почти) наесен с песен или 253-та немска тема

• 15 948
  • 589
  •   1
Отговори
# 15
Bella, аз съм голям фен на Сардиния,но не съм обикаляла много по големите градове там,защото ние търсим спокойствие и обикновено сме в областта на столетниците- Олястра! Не,че и ние ще одъртеем до 100 години,но там имат хубаво вино! Joy

# 16
Smiley
tombob поредното потвърждение е че става дума само за прибиране на едни пари. Много разочароващо.

Последна редакция: пт, 22 авг 2025, 10:25 от bella-ciao

# 17
За какво ви е документът за отпадналите имена? Къде го искат? Аз в немските документи съм без бащино име, но трябваше  да впишат моминското ми. Обяснявам, че моминското ми име от 15 г. не фигурира никъде, но в немските трябвало да присъства. Досега никъде не са ми искали да доказвам, че аз съм аз. Никакви удостоверения освен личните документи не са ми издавали.

# 18
За моминското си има графа.
Аз не съм махала бащино.

# 19
  • Germany
Дени, на мен ми трябваше при признаване на дипломата. От банката също ми го искаха. Ако след време децата наследят нещо в БГ трябва да могат да докажат, че това съм аз и т.н.

# 20
В България не важат ли българските документи? Дипломата ми е на моминското име, призната е тук и проблем не е имало. Никой не ме е питал, дали Дени-мени Петрова е Дени-мени Драганова от дипломата. За бащино и дума не е ставало. Имам и документ за немско гражданство с цялото си име + моминското. Ако потрябва ще извадя специалния документ за еднаква самоличност.

# 21
  • Germany
Аз си махнах и "а" от фамилията и бащиното. Както писах вече два пъти са ми искали документа за идентичност на името. Предполагам, че и при подмяната на шоф. книжка ще ми трябва, защото е още със старата фамилия. Аз не съм заявявала издаването на такъв документ. Дадоха ми го при промяната на името. Странно е, че на теб не са дали.

# 22
  • Berlin
Ние преди месец някъде подадохме документи за немско гражданство и много се чудех къде да си сложа презимето. То просто няма къде и не го написах в графата за име, защото не е правилно. Та ще съм и аз със две само. Иначе не знам в немския документ как биха го изписали, само като първо име ли (напр. като Ана Мария)?

# 23
Изписва се като второ име (Vorname). Синът ми го запази и сега е Фамилия: Драганов, Име: Иван Петров.

# 24
Ние си запазихме бащините имена. С едно име по-малко няма да престанем да сме българи.
Вече и ние сме в отбора на кучкарите . Да видим как ще се справим. За няма една година се снабдихме с пчели и куче. Кучето не беше по наша идея, но няма как. Пък и вече му свикнахме във ваканционни условия.

# 25
  • Немция
Белла, честито куче, лесно и приятно отглеждане ви пожелавам. Каква порода е?
Относно пчелите - за мен е непозната материя как се гледат пчели. Гледате си ги в двора ли?

Остават още само 2 дни до началото на учебната година, ваканцията на моите ученици почти приключи.
Аклиматизираме се, всички спим сега по-добре на по-хладно.

Последна редакция: пн, 25 авг 2025, 10:31 от Бибит

# 26
  • Berlin
Аз се стреснах, че после ще трябва да обяснявам всеки път, че презимето ми не е част от първото име, може би трябваше да се допитам все пак преди това. Минало бешело вече. Надявам се все пак да получим немско гражданство, че си чакаме още, дано да не променят нещо през това време, не бих искала напр. да се отказвам от българското или пък някакви нови условия да трябва да изпълняваме.🥹

# 27
Казаха по тв, че в момента може да трае обработката на документити до 2 год. Успех!
И ние се поизпържихме и сега се наслаждавам на прохладата. За пореден път се убеждавом, че в Германия ми е добре.

# 28
Аз се стреснах, че после ще трябва да обяснявам всеки път, че презимето ми не е част от първото име, може би трябваше да се допитам все пак преди това. Минало бешело вече. Надявам се все пак да получим немско гражданство, че си чакаме още, дано да не променят нещо през това време, не бих искала напр. да се отказвам от българското или пък някакви нови условия да трябва да изпълняваме.🥹

На мен ми е излязъл мазол на езика да обяснявам кое е собственото ми име, и кое - фамилното. Така че колкото и имена да имаме, докато си носим българските фамилии, все ще трябва нещо да обясняваме.
Пожелавам ви бързо да мине процедурата!  Ние също/въпреки преклонната си възраст/ се замисляме за нещо такова.

Имало нова тема, а аз чак сега я откривам. Пожелавам успешен старт на всички ученици, а на вас здрави нерви.
Отпуските минаха, от две седмици съм на тръстиката. Първата седмица ми се видя като месец, тая мина по-бързо.
А до следващия брюкентаг има още доста време, ще стискам зъби!

# 29
Какви позитиви ви носи немското гражданство?

Общи условия

Активация на акаунт