(Почти) наесен с песен или 253-та немска тема

• 15 948
  • 589
  •   1
Отговори
# 30
Гласуване. Малко повече улеснения при пътуване (визи). По-адекватна защита в критични ситуации извън страната. Възможност за работа при определени работодатели, изискващи задължително гражданство.

# 31
Бибит един шедьовър имаме. Yum  Мерси за пожеланията.
Пчелите не в къщата в която живеем. Само за временно си носим тук по някоя отводка. Докато привикнат.

# 32
  • Germany
Бела, каква порода е кучето? Мъжко или женско? Водихте ли го с вас на почивка?

# 33
Мъжко, няма порода и не е голям. Горе - долу като голям дакел или малко по-големичък. Водихме го на почивка с нас , но на наша си къща.
Днес сутринта по бг новините гледах репортаж от София и от Берлин за това, че тази година за пръв път напусналите България в посока Германия са по-малко и то с хиляди, от завърналите се от Германия за България. Показаха различни съдви  - една млада жена и един мъж 20 и 10 г. в Германия , сега завърнали се в България и работещи тук в големи немски фирми .

Последна редакция: сб, 30 авг 2025, 16:43 от bella-ciao

# 34
  • Немция
Положително е, че тенденцията за напускане на България намалява, накрая млади хора няма да останат в държавата с тези темпове.
Възможност за по-добри заплати и в България, все още по-ниските цени на имотите, близостта на близките изиграват роля.
Съдби всякакви.

Лично за нас България като държава и условия на живот все още е свързано с много компромиси в много отношения.

# 35
А предимствата за деца с бг гражданство какви са? Само с немско могат ли да наследяват?

# 36
  • Немция
Вчера беше Ден на моториста, на едната църква в центъра ни имаше опънат плакат Църковна служба за моториста. Smile Видяхме отвън как свещеникът благословяваше спрели мъже с мотори.

Следобеда направихме дълга разходка извън града с колелета- на една бивша мина, която е поддържана, се бяха събрали фенове на ретро мотопеди, правеха си някакви надпревари и излизаха в района да покарат моторчетата.
Ужасно смърдеше на дизел след тях.
Колко сме отвикнали от "аромата" на дизелови возила...

# 37
Вчера Александровците имаха имен ден Simple Smile

# 38
  • Немция
Да, научих вчера кой празнуваше имен ден.
Всяка държава с традициите си.
Между другото и в Германия някога се е отбелязвал имен ден, може би без много шум, но го е имало.
Наша възрастна съседка-германка някога ни беше почерпила с домашен сладкиш по случай имения й ден.
Нямам представа дали е било по-популярно при католици или протестанти, съседката беше католичка.

# 39
Специално за Барбара знам, че се празнува на деня … традицията с черешовата клонка. За друг не съм чувала.

# 40
Минавам да се похваля с билети за концерта на Ерос Рамацоти в Щутгарт през март 2026. Почти няма останали билети, така че ако го харесвате побързайте.

Последна редакция: нд, 31 авг 2025, 22:09 от мама-ени

# 41
Как не знаете мили дами Simple Smile  А Мариите на 15 август и Мартиновците ноември, Никулаус декември, Кристините и те декември и т.н. ? Мисля има и други.

Последна редакция: пн, 01 сеп 2025, 22:28 от bella-ciao

# 42
  • Немция
Някои свети празници са ни известни, но не съм попадала някой наистина да ги празнува в Германия като имен ден.
Единствено възрастната съседка го спомена, казваше се Christell, идвало от Кристина, а чета, че това име  можело да се отбележи на няколко дати. Smile Не си спомням вече на коя дата ни почерпи тя.

Свети Барбара и традицията с черешовата клонка не ми е позната.
В нашия регион е известна като пазителка на миньорите.
Какво се прави с черешовата клонка?

# 43
И Клаусовците ги честваме на Никулаус .
Аз имах преди години един шеф, баварец, Мартин . Казваше си че има имен ден.
Според мен е доста повърхностно да смятаме че познаваме добре немските традиции след няколкогодишно пребиваване в страната. Какво си честват в семействата според мен няма да напишат на плакат. А и си имат толкова много различия в толкова много различни области. Като си помисля в малка България колко много интересни обичаи има на различните места.
Аз лично бих си поддържала това, което семейството ми цени и на което се раздва без да се главоблъзкам доколко е българско или немско или подобни.

# 44
  • Немция
Няма лошо човек да поразмисли над някои теми - ако има интерес.

Последна редакция: пн, 01 сеп 2025, 09:27 от Бибит

Общи условия

Активация на акаунт