(Почти) наесен с песен или 253-та немска тема

• 17 167
  • 619
  •   1
Отговори
# 600
Аз сложих на детето, много боледува и ще видим как ще е тази зима. Нали миналата седмица боледуваха, но мина за 5 дни. Друг път се проточва. Аз нямах време до сега за ваксина. Не знам декември дали ще ми сложат ако поискам.
Бибит оздравявай бързо.
Искам да попитам има ли деца които са ходили на екскурзия в чужбина, организирана от училщето, но смесени деца от всички класове? Моето изяви желание за другото лято. Трябва да го запиша до края на седмицата. Осен обичайните притеснения покрай такова мероприятие ме притеснява, че няма да са в хотел или хостел. Ще бъдат по 2 до 4 деца настанени в гастфамилиен. Те ще бъдат отговорни за закуската и обяда. Чудя се това позитивно или негативно е да бъдат при такива семейства. Не знаеш какви домове имат, какво готвят, какви навици..това е основното което ме притеснява.

# 601
И позитивен и негативен опит имат децата ми от условията при настаняване у местни семейства при чужбински училищни екскурзии. На късмет е работата. Но когато са настанени по няколко деца в квартира - все ще оцелеят, с каквото и да ги изхранват на място - това е част от приключението и ценен опит за обикновено свръхобгрижените ни деца. Идеята при тези пътувания е точно това - да се запознаят поне малко с местните нрави и живот, да преживеят и усетят нещо различно, да научат нещо ново и да видят и други места.

Последна редакция: пн, 24 ное 2025, 21:05 от Mößbauer-Effekt

# 602
Дами (и господа), минали по този път, бихте ли препоръчали фирма за преместване на дома от България до Германия (личен багаж, мебели, уреди)?

# 603
  • Немция
Рейна, нямам опит с моите момчета, мисълта за настаняване при чужди семейства въобще не ги блазни.

Ти ме подсети за друго обаче - голямото ми момче ще ходи през зимата на ски до Австрия, организирано от училището и ни казаха да проверим Versicherungsschutz im Ausland und ggf.ergänzen. Ние сме към голяма държавна ЗК, съвсем изключих, че трябва да проверим как е в случая, ще се задействам тези дни.
Някой има ли опит , без значение коя е държавната ЗК, налагало ли се е допълнително застраховане за 1 месец -при престой в друга държава заради каране на ски?

# 604
За всякакви пътувания в Европа имаме допълнителна здравна застраховка, направена през немската ни здравна каса, на доста разумна цена е и я подновяваме всяка година. В момента средният ни син обикаля сам из Азия. Направихме му туристическа застраховка, покриваща различни рискове, не само заболяване. Ползвахме портал за сравняване на застраховки и избрахме тази, която ни хареса като съотношение цена/покритие.

# 605
И позитивен и негативен опит имат децата ми от условията при настаняване у местни семейства при чужбински училищни екскурзии. На късмет е работата. Но когато са настанени по няколко деца в квартира - все ще оцелеят, с каквото и да ги изхранват на място - това е част от приключението и ценен опит за обикновено свръхобгрижените ни деца. Идеята при тези пътувания е точно това - да се запознаят поне малко с местните нрави и живот, да преживеят и усетят нещо различно, да научат нещо ново и да видят и други места.
Да, съгласна съм. Той прояви желание преди да разберем, че ще са в семейства. Основно хигиената ме притеснява 😬 и нещо се спекох покрай случаите в Истанбул..не че имат общо, но като цяло някакви майчини фантастики. Утешение е обаче, че ще са по поне 2 деца в къща..и все пак...всякакви луди има..той самият взе да се дърпа като разбра, без аз изобщо да се изкажа и може би няма да настоявам ако не иска 😏
Бибит в ЕС би трябвало да си важи вашата застраховка. Ние от много отдавна имаме Auslandsversicherung. Дано не се налага.

# 606
Рейна, голямата щерка ходи в Русия, близо до Москва преди 6 години. Остана много доволна от семейството, от условията. Момичето от това семейство беше първо при нас и вече се познаваха. Въпрос на късмет е, къде ще попаднеш.
Бибит, за Европа стига Auslandskrankenversicherung. За USA навремето голяма сключи допълнителна застраховка за времето си на престой там.

# 607
  • в сърцето на един мъж...
Дами (и господа), минали по този път, бихте ли препоръчали фирма за преместване на дома от България до Германия (личен багаж, мебели, уреди)?

Не съм местила багаж като за къща, но има различни мъже, които извършват подобни услуги във фейсбук. С бусове. До сега съм ползвала един, който си свърши работата доста добре. Но за сериозно преместване нямам идея.
Аз си слагам всяка година ваксина и съм много доволна. На децата също. Колежка, която ми обясняваше, че ще се разболея ако сложа, в момента е сериозно болна - с пресипнал глас, температура, кашлица и т.н. Аз не усетих даже, че са ми слагали. Това е най-добрия избор за мен и останалите, че винаги сме сериозно болни.

# 608
Ние сме ползвали вътре в Германия преместване от единия край до другия, което българските фирми нямат право да правят, но тогава бях звънила на няколко български фирми, за да се уверя. Като цяло има доста голям избор и цените често бяха доста по-ниски от България за Германия отколкото вътре в самата Германия. За съжаление, нямам лични препоръки, но съм звъняла само на официални лицензирани фирми и само такива бих ползвала и имаше доста.

# 609
Рейна,
имаме позитивен и отрицателен опит. Дъщеря ми замина на обмен във Франция със смесена група от цялото училище за 1 седмица. Първо дойде французойчето при нас. не му хареса у нас и на втория ден го преместиха в друого семейство. На нас ни обяснуха, че страдало от клаустрофобия и жилището ни било тясно. Та могат да го преместят детето. Дъщеря ми все пак замина обратно. На нея много й хареса. Бяха с друго момиче, не приятелка, настанени заедно. Така че опции има.

# 610
Понякога не може да се реагира.
Нашата гимназия всяка година организира задължителна едноседмична екскурзия в UK за всички 6-ти класове. Настаняването на децата е на групи по 2 до 4 деца при местни семейства, които се грижат за закуска, вечеря и спането на нашите ученици. Това се организира от доста години, на едно и също място, с една и съща програма, приемните семейства са постоянен контингент, отработено е и върви приблизително гладко. Големия ми син, обаче, заедно с неговата групичка от още 3 деца, бива настанен в нещо като хамбар, спят на матраци на пода, баня само със студена вода, никакъв достъп до кухнята и храната, почти не виждат приемното семейство. Момчетата се прехранват със сухоежбина от местния супермаркет - добре че имаха достатъчно джобни в себе си. Веднага са сигнализирали за условията на настаняване към ръководителите на групата, но не е имало възможност за промяна и така си изкараха седмицата. Весело им е било, обаче, върнаха се щастливи и пълни с истории. При същата екскурзия следващи години, другите ми деца изкараха страхотно, при приятни семейства с деца, чудесни условия и топло отношение. "Спахме в замък като от книгите на Хари Потър" - това дъщеря ни.

Последна редакция: вт, 25 ное 2025, 11:40 от Mößbauer-Effekt

# 611
Мьос,
А защо не са ги хранили поне, както е уговорено? У нас може да е тясно, но да откажа топла закуска и вечеря, абсурд.

# 612
Не ни дадоха обяснение, случвало се, пех гехабт Close . Всички останали са доволни, само нашите четирима каръци не, ама да не раздухваме случая, че трудно се намират приемни семейства. Само уж успокоението, че повече това семейство няма да го имат предвид при следващите екскурзии и дотам. Пари не върнаха също. Две от майките продължиха да ровят, но нищо не постигнаха. Голям праз, казвам аз. Сложихме го в графа "опит" и толкова.

# 613
Аз да се оплача, че говорих с един адвокат за видършпруха и той ни каза, че му идвало да си затвори практиката лятно време след получаване на цойгнисите Simple Smile), много рядко печелил дело, защото съдът не се заемал наново да оценява учениците Simple Smile). Но пък знам хора, които с гутахтери са успели да постигнат някакви успехи. Но било хубаво според него, че поне се опитваме да изясним ситуацията, евентуално за бъдещите оценки да се постарае учителката да е по-прецизна. Все още се подготвяме за срещата, ще направим запитване и до шулаусзихта за това какви детайли са длъжни да ни предоставят. Аз примерно дълбоко се съмнявам да имат истински обяснение за най-ниската оценка по изкуство:)).
От както сме повдигнали въпроса, учителката чинно събира учебните тетрадки за проверка Simple Smile), а миналата година почти нямаше такова нещо и според мен е писала оценките по общо впечатление, а не някакви конкретни проверки на конкретни материали, както би трябвало.
Обмислям да говоря с още родители и да търся съмишленици Simple Smile)

Гледам адвентскалендарите и отново не мога да избера, спряла съм се на 4 за децата -- драй фрагецайхен (малкият), едно с пътуване по държави и техните култури (баткото мн се интересува), смърфовете (двамата), чексперимент на чекър Тоби (двамата са влюбени в тоя чекър Тоби), и един календар, който със сигурност ще взема за ерстлезери за малкия. За татко им  миналата година купих за фитнес и той направи сигурно 5 от 24, ама не се отказвам, тази година мисля пак да му взема, въпреки, че той иска да си прави миналогодишния. Та се опитвам да смъкна календарите за децата от 5 на 3. Миналата година имахме само един истински с експерименти и пак не успяхме да го направим целия

# 614
Мьос за кой град в Англия става въпрос?

Общи условия

Активация на акаунт