(Почти) наесен с песен или 253-та немска тема

• 6 819
  • 270
  •   1
Отговори
# 255
Ами или е от училище или е от баща им. Сто процента. Баща им и той така говори с у навсякъде, където трябва да е в. Уърчуал риалити. Но повечето немци или говорят на в-- вай до ю край, вай?? или на У-- уот а уандърфули бютифул  уейз! Дени-мени, аз на нищо не съм ги записала засега. Чудя се как става, защото се опитвам. Но не ми е ясно как се влиза в нормалния спортен клуб, както ти се изрази. За лайстунга е ясно, но как да влезнат в нормалния?
  Иначе ми е ясно, че всеки родител си има различен подход, но аз самата съм била водена на сума ти занятия и намирам това за правилното-- да се развива детето. Вече сме го водили този разговор миналата година с теб. При нас всички момчета ходят на футбол примерно, а моя не знам как да го запиша. Виждам от училището много деца са с тениски на този ферайн за лека атлетика, красиви  деца с красиви фигури, а ние сме вече година на уейтинг лист. Много деца са изключително спортни и тези ферайни са пълни. Масово се ходи и на инструмент. Та не съм само аз, която иска да си води децата, водят ги и на инструменти и на спортове. На английски може и да не ги водят Simple Smile)) като гледам, но се предлагат езикови ваканции за съвсем малки деца и англоезични китас за още по-малки. Просто няма регулярни курсове, а ваканциите ни искам да сме заедно. Та, водят си децата родителите, сигурно има и родители, които не си ги водят. Ама тези, които не ги водят, децата им верно се мотат.

Последна редакция: ср, 24 сеп 2025, 12:16 от MariyaHris

# 256
  • Germany
Мария, винаги можеш да ги пратиш на летни лагери за изчистване на акцента и подобряване на английския. Малта, Великобритания, при нас е доста популярно това. Аз това с акцентите не го разбирам. Децата (и хората изобщо) говорят по наколко чужди езика вече, то няма как всички да са ти без акцент… нормални неща са това… Но пък всеки с целите си.

# 257
Да, много предложения има за лагери точно през лятото, ама нашите ваканции са в България по семейни причини. Може като са по-големи. Има и билингвални училища също, билингвални детски градини...но на мен ми трябват някакви курсове за през годината...ще търся частни уроци евентуално.

На танци е много по-лесно и съм искала да ги водя на танци, но те не искат. За мен е прекрасно едно момче да може да танцува добре и да впечатлява дамите като по-голям, но засега отказват категорично.

# 258
Ако баща им така произнася думата и те така ще я произнасят.

# 259
Еми заради това си мисля, че все пак е добре да ходят на курс по английски Simple Smile. Баща им не са го водили и ето го резултатът. В училище сигурно и тях така ги учат. Имам позната учителка в начално училище по английски с много слаб английски. Тяхната учителка не я знам как е, но моята позната е жив зян. Все пак е добре децата да надминат родителите си. Аз съм с много добър английски, засега децата са с чудесен немски, какъвто аз никога за никакви пари не бих могла да науча, защото тези неща се учат на малка възраст. Та ми се струва добра идея с английския, който все пак е много важен все още. Ако ги оставя просто на училище, за мен резултатите не са впечатляващи.

За спорта нямам амбицията да са в професионален ферайн, но искам да са в "нормален" ферайн поне, каквото и да значи това. Абе искам да тренират примерно плуване 3-4 пъти седмично всички стилове, а не да ходят на курс веднъж седмично, или пък на едномесечен курс за някакъв стил. Нормално трениране на плуване, без амбиции. Как става това в Хамбург не знам. В малкия ни град беше приет баткото веднага след зепфердхена, но се преместихме..

Последна редакция: ср, 24 сеп 2025, 12:26 от MariyaHris

# 260
  • Berlin
Как да става, с търсене. Аз така намерих волейбол за големия, просто търсих клубове, където предлагат спорта, който искаме за деца (за футбол и шах го играх същото) и директно мейли на всички, където може и така. Някъде отговориха, някъде не, на други места директно пишеше, че няма места или че има списък за чакащи и чакаш много…, но имахме късмет сега сме трети сезон волейболисти (ние публика, големият играе с клуба си в съответната категория).
За футбол нямахме никакъв шанс, голям беше вече (9г), никъде не приемаха или не търсиха неговия набор, списък за чакане. Аз лично съм много доволна, че не тренират футбол, волейболът е винаги на закрито.😀
Имахме една интересна случка, преди години вече. Големият се заигра на футбол веднъж с едни деца и татковците им на едно малко игрище. Накрая един татко много го похвали, че играел много добре и да го запиша в техния клуб и ми даде координати, ама той не беше настроен за футбол. Така че понякога и късметът върши работа.

# 261
Браво, абс! И на вас и на децата! Точно това ме притеснява и мен, баткото влиза във възраст, която е гранична за много спортове. А ние все чакаме. Трябва да запретна ръкави и да се активизирам мноого сериозно. Аз уж ги записвам онлайн и няма прогрес...трябва да се звъни и лично да се пита явно. А и да разширя периметъра.

Последна редакция: ср, 24 сеп 2025, 12:58 от MariyaHris

# 262
Ако искате определен спортен клуб и той е много известен, ще чакате, ако има места. Ако не искате точно определен - намираш всички клубове в града, които предлагат този спорт и ходиш на място да питаш или по телефон или имейл. Сега конкретно плуване може и да не става, защото зависи от басейни и т.н.
Щом при вас предлагат тренировки по 3-4 пъти в седмицата - ОК. При нас тренировките по футбол са 2 пъти седмицата и всяка събота мач.
Не разбрах проблемът с английския - всички немци около мен говорят английски с меко Л и странно произнасят буквеното съчетание th, звучи винаги като С през зъби. Но и немци говорещи български говорят с меко Л.

# 263
Мария аз голямото го записах във ферайн по плуване като отидох на място. Онлайн пишеше, че няма места. Наше съседче е към същия ферайн, но прави лайстунг плуване. Ходи 3-4 пъти в седмица, започна на 5 годинки и сега редовно е на второ или трето място на разни състезания.
Отивай на място. Другото е да се сприятелиш с майки и да поразпиташ какво що, някой с връзки може да намериш.

# 264
  • Am Dorf (BB)
Сина ми посещава тренировки по футбол и по Kampfsport. И двете начинания са към частни школи, а не към селския ферайн, там има списък чакащи. Футболът е 1х седмично и не ходи по турнири. При желание за турнири трябва да ходи 2 х седмично. Сега изяви желание да увеличи тренировките, но аз самата нямам сили в още един ден от седмицата да съм такси или пък да ходим по такива мероприятия уикендите. До лятото ходи на плуване, записах го на курс в съседното градче. В техния ферайн не водеха списък на чакащите, а в конкретен ден публикуваха местата за новите курсове. Бързаците успяваха в първите 5мин да се доредят до място. Следващи курс, за който искам да го запиша, е бронз.  Засега обаче ще направим пауза, защото три спорта са прекалена ангажираност за първокласник, според нас.
Дъщеря ми (4г) ходи само на Kampfsport, би имала желание и за танци или турнен. Аз, обаче, нямам сили. 3 от 5 дни ги разказвам, бързам след работа и чакам по пекарните/в колата/по супермаркетите. Не зная другите (и родители и деца) как се справят с това тичане по активности. За нас (за мен, тъй като мъж ми работи до късно и аз движа нещата) засега съм решила, че не искам да съм стресирана или да имам деца с пълен график. Искам да имат време и за мързелуване, и за приятели и за "скучно ми е" дори.

Ако трябва 3-4 пъти седмично да ходя, преобличам и суша дете с къса коса в задушния басейн, мисля, че бих се скрила в някоя дупка, за да не ме намери никой. 1,5год един път седмично това беше егати гърча 🫣

# 265
Тенис играе моето точно в тенис-клуб, а не към ферайн. Голяма е и си ходи сама. Като по-малка ходеше на балет и плуване … сама се отказа, защото комбинирано с училището реално нямаше кой знае колко свободно време за игри и срещи с приятелки. За родителското такси на всеки е ясно, и по нашето разбиране децата трябва да имат време да бъдат просто деца.
Исках по-рано да се включа по темата за ученето, домашните и училището. Ако настройката и темперамента на детето позволяват, най-доброто е ако може родителите да го подпомогнат и да го оставят да учи и да се научи да работи самостоятелно. На мен също отначало ми беше странна образователната система, но тя има доста ползи и ако успеят децата да се научат да учат сами се развиват много полезни за живота умения. Да не говорим за последователността, умението да си търсиш материали, да извличаш същественото, наградата да знаеш, че си постигнал всичко сам.
Два дни дъжд е при нас, а така да обичам есента. Обаче без дъжд. И полека идва сезона на супите 😌

# 266
На тиквените супи, ябълките и орехите. Имаме празник на ябълков кухен. Ако занеса 3 ще получа ваучери за 3 парчета от други хора. Днес изтествах един по много елементарна рецепта с орехи  и ябълки и стана разкошен. Ще пробвам още веднъж да се изтренирам в петъка защото в конюшните където язди едното ми момче има и там празник и искат кухени. Та аз действам тази година благотворително.

# 267
  • в сърцето на един мъж...
Никой езиков курс няма да подобри произношението, защото не е естествена среда. Всяко учене на език, за да бъде достатъчно полезно, трябва да бъде направено в подходящата среда. Колкото и да е добър езиковия курс, учителите, програмата, все пак те не са естествена среда.

# 268
И аз си мислих да напиша нещо такова. И според мен няма да помогне. Аз слушам бърлгарския на моите деца и разбирам кое как чуват от нас . Например дълги години казваха одим вместо ходим . Въпреки че ние произнасяме х то, но явно не така, че да им направи впечатление. Явно не изговаряме думата ясно с х то в началото.
Лека полека се поправиха и то защото им казвахме как се произнася и как се пише  .

# 269
И аз си мислих да напиша нещо такова. И според мен няма да помогне. Аз слушам бърлгарския на моите деца и разбирам кое как чуват от нас . Например дълги години казваха одим вместо ходим . Въпреки че ние произнасяме х то, но явно не така, че да им направи впечатление. Явно не изговаряме думата ясно с х то в началото.
Лека полека се поправиха и то защото им казвахме как се произнася и как се пише  .
Това явно е масово. И моето дете казва одим, аресва ми, а най-любимото ми е като беше малка на захар - сахаар.
Имам чудна рецепта за ябълков сладкиш, лесен и сочен. Опитах го от една колежка и преди дни ми даде рецептата. Още не съм го пекла сама. Довечера може да я кача ако има желаещи.

Общи условия

Активация на акаунт