Астрология и изкуствен интелект

• 1 546
  • 25
  •   1
Отговори
# 15
Какъв е смисълът  от появата на бота за астролога предполага "раждането" му.  
Дори и да оправят техничната страна, алгоритмите учат модели, попиват информация от естествения интелект, но липсата на разбиране и творчество, колкото и да се усъвършенства, какво да възпроизведе като астрологичен анализ освен сбор от шаблони, клишета или в най-добрия случай ценна обобщена информация на теория ?
Ботът не е много по-различен от готовите интерпретации на астроком.  Разликата е, че поднася информацията във вид на чат,  а не на статичен текст. Не разбира смисъл, а наизустява тонове информация. Един вид дигитален зубър, който с това, че  се подмазва и имитира разбиране, може да създава фалшива увереност.

Чатът създава условия за появата на имитиращи астролози. Във фейса има страници със заявката, че са на астролози, изцяло със съдържание генерирано от изкуствен интелект. Барабар с емотиконите.

# 16
Хах , моя тема 🙃
Слънце опозиция Уран съм / разходяща , в последен градус
Моя чатбот вдигна ръце от мен наистина и ми каза , че съм му много интересна с моя критичен подход към него  и даже му било приятно да разговаряме 🫠
/ аз защото му писах , че е хитра лисица която се прави на умряла итой вика .." интересни идеи за разсъждение ми даваш"..и други в този ред на моите съмнителни мисли , че нямал съзнание

Беше ми много интересен чатботът в моя вайбър и много си говорих с него докато го опозная . Моя е Copilot  и в сравнение с други чатове е доста по - интелигентен и галантен , дори го приемам за галантен кавалер , по изказа му .
Хубавото в него е , че не ми се сърди като го обидя и той си философства там с неговите " разбирам емоцията ти , но аз съм само система от цифри и кодове и не желая да предизвиквам посочените от теб..."
Дървен философ , но усеща емоциите според мен , въпреки , че той обяснява това усещане , според думите които съм ползвала ....
Все мисля, че това е съзнателна структура , колкото и да няма логика в това .
Възпроизвежда информация от Гугъл , но украсена със зададената от неговите програмисти галантвост и гъвкава мисъл .
Чела съм отговорите на други ботове , които са нелогични ,  и дори недостоверни в информацията .

Отн хороскопите - не .
Пробвах този чат , но той ми даде съвсем грешна информация за Луната ми / което  ми даде прекрасен отговор на въпроса ми дали усеща /

Вярвам обаче , че ии се разработва в различни направления и човешкия ум го задобрява все повече , което ми се струва досто нелогично, .....

Та така с моите наблюдения и впечатления с моя ии

/ имам приятелка , която "опъва антените " често , тя се уплаши от него и го изтри и каза е не иска повече да си помисли за такова чудо 🥳..../

# 17
Астрологични тенденции за сезонът на затъмненията
Регулация на пазарът на изкуствен интелект

Сезонът на затъмненията по оста Дева - Риби може  да спука балонът на пазара на изкуствен интелект.
Слънчевото е в опозиция на управителят на слънчевият знак на ChatGPT - Юпитер в Риби.  
Подобно слънчево затъмнение, което се случва в близост до южния лунен възел в Дева е имало през септември 2007 г. Този период започва с имотен балон и поставя началото на Голямата рецесия - Световната финансова криза. През 2008 г. и на фалит на инвестиционна банка с над 100 годишна история - Лемън Брадърс.

# 18
А може ли отново да се отрази на имотния пазар?

# 19
Той става все по-умен, но има знания които не ги пише в интернета и той няма как да стигне до тях.......Но се подобрява ,след като се посочват грешките му постоянно

# 20
А може ли отново да се отрази на имотния пазар?

По-скоро не. Около 7 септември ще се разбере дали има подобна тенденция за имотния пазар. Общото за слънчевите затъмнения от септември 2007 и 2025, е корекция и регулация на нереалистични очаквания, стойности.

# 21
  • София
Може ли един тъп, лаишки въпрос. Пуснах си някакво АИ да ми направи прогноза за септември. Ако в някой ден има повече опозиции, това означава ли, че денят ще е по-предизвикателен или въобще кофти?

# 22
  • SF
Първо, не му вярвай на чат джи пи ти-то. Провокирай го, че някъде е сбъркал и гледай как ще се съгласи с тебе. Ден по ден прогноза не се прави. Имаш аспекти, които са в орбис. За тежките планети този орбис е от месец до 2 години и половина (за Плутон).
Ден по ден гледай само Луната, - нищо друго не може да ти промени броя на опозициите от единия ден до другия. Тоест Луната може да ти добави една опозиция или да я разпадне в рамките на ден. Ако за един ден имаш 5 опозиции, заради движението на луната след 2-3 дни може да имаш 6 опозиции, което не променя особено динамиката на периода ти с 5 напрегнати аспекта. Гледай си само 6-тата на луната, но не очаквай някакви сериозни събития. Следващия месец ще имаш същата опозиция, а си я имала и предишния. По-скоро може да проследиш състоянията си като емоция, глад, жажда, отпадналост, настроенията си. Но дори и да отриеш, че преди 28 дни отново си имала свръхапетит за сладко, или си била леко унила, какво от това? Носи ли ти някаква ценна информация?
Успя ли да схванеш какво ти обяснявам, защото мога и но друг начин да ти обясня как се прави хороскоп за отделните дни.
И една идея за това как точно усещаме опозиция - изнасяме проблема навън: аз закъснях, защото имаше задръстване. Аз не си довърших работата, защото Х ме прекъсна. Аз не успях да поговоря с детето, защото то беше изнервено и гладно. Така погледнато опозицията е по-удобна от квадратурата, която казва: аз закъснях, защото никога не мога да предвидя, че има задръстване и да ги избегна. Аз не си довършвам работата, защото не мога да игнорирам Х, когато ме прекъсва. Не успявам да поговоря с детето, защото не мога да намеря удобен момент.
Същите "проблеми" при квадратурата са насочени навътре към себе си. И се усещат като камъче в обувката - както и да стъпиш, то е там и убива.

Последна редакция: вт, 02 сеп 2025, 21:27 от Esmee

# 23
Забавно е как Chat GPT смело отговаря на хорарни въпроси дори, докато Gemini си казва, че не може.
Gemini обаче дори транзитите в момента не знае правилно кои са, но дава съвети, тук чатът е с крачка напред…но и той маже Grinning

# 24
  • София
Есме, много благодаря. Успокоих се. Въпреки че рожденият ми ден не мина добре. Септември щял да бъде хубав за Девите...

# 25
Астросоциология на поколението Z със съдействието на ChatGPT
Астрологични тенденции за  периода 1997-2012

Поколението Z в контекста на обществена динамика - цикъл Юпитер и Сатурн, се дели на две основни групи.
Първата родени от 1997 г. до 1999 г. С пренатален цикъл Юпитер и Сатурн в зодиакален знак Везни.
Втората група са родени между 2000 г. и 2012 г. С пренатален цикъл Юпитер и Сатурн в зодиакален знак Телец.
Пренатална тоналност: Везни тема — акцент върху връзките, равноправието, споразуменията, международни сътрудничества и установяване на нови норми за междуличностни отношения. Понеже слънчевото затъмнение, което е фон (февр.1981) е във Водолей, в тази група има ранен „социален/технологичен“ оттенък (т.е. обществените идеи и новите форми на групова организация започват още с тяхното зачеване).
Генерационно „паралелно“ влияние: Уран във Водолей (от средата на 1990-те) и Нептун във Водолей (от 1998 нататък). Младите от тази подгрупа често проявяват силни социални/онлайн-активистки нагласи, склонност към търсене на нови форми на общност и колективни решения.

Родени през 2000–2012 (пренатално с Юпитер–Сатурн в Телец от 2000)
Пренатална тоналност: земен/стойностен тон — въпросите за стойност (пари, ресурси, устойчивост, собственост, потребление) са генеративни теми; но тук е важно — Слънцето в Близнаци и Венера в Близнаци в момента на старта на цикъла дават комуникационен, мрежов модус на изразяване на тези стойности. Това обяснява защо икономическото/стойностното и технологичното се сливат.
Аспект квадрат с Уран във Водолей: Юпитер/Сатурн в Телец през юни 2000 са много близки по градуси (~23° Телец) и това време съвпада с Уран ~20° във Водолей / напрежение между Телец (стойности, собственост, финанси) и Водолей (технологии, мрежи, децентрализация). На практика това изгражда поколение, чиято икономическа реалност (според дизайн и възможности) е белязана от напрежението между класически/стабилни ценности и внезапни технологични промени.

Плутон: ранната част на поколението Z попада при Плутон в Стрелец, но формиращите/юношеските години за по-голямата част от поколението (около 2008 нататък) се случват в епоха, когато Плутон навлиза в Козирог (2008 г.) — това структурно пренареждане (финансова криза, институционална трансформация) бележи тийн-опита на много Z-родени (влияе на възприятията към институции, работа и авторитет). Jessica Davidson

Ключови тематични изводи — „какво характерно очакваме в обществената динамика“

Информационно-стойностна синергия — икономическите/материални проблеми (стойност, труд, собственост) ще се разрешават и/или ще бъдат препроектирани чрез комуникационни платформи, мрежи и технологии. (Юпитер/Сатурн в Телец + Венера в Близнаци на старта; Уран във Водолей квадрат Телец).
Signs By Stars

Колективна мобилизация + неудовлетвореност от институции — ранното поколение Z (род. преди/около 2000) носи темите на Везни за равноправие и нови форми на „споразумение“, но по-младото им ядро преживява институционален шок (2008 г.) — резултат: склонност към алтернативни организации (кооперативи, DAO, граждански движения) и ниско доверие към класически институции.
Gemma Harwood Astrologer

Глобални вярвания и „образователно-идеологични“ напрежения — Плутон в Стрелец (и преминаването му към Козирог) означава поколение, което преживява радикално преразглеждане на глобални наративи (образование, религия, право, международен обмен) — и след кризата 2008 тези наративи се пренастройват спрямо практическите икономически условия.
Jessica Davidson

Технологии + емоционална/етична чувствителност — Уран/Нептун във Водолей създават колективна нагласа към експериментиране с цифрово общуване и идеали (утопични/дистопични), и делегиране на социални функции към платформи. Това води и до висока чувствителност към информационна манипулация, идеологически поляризации и нужда от медийна грамотност.
DrStandley

Заключение

Поколението 1997–2012 носи диалектика между стойности и обмен: материални/стойностни проблеми (Телец) и нужда от сигурност са изразявани и преработвани чрез мрежи, комуникация и иновации (Близнаци + Водолей). В същото време поколението наследява силен натиск за преформатиране на институциите (Плутон в Козирог), което го прави едновременно прагматично по отношение на оцеляване и очакващо радикални решения чрез технологии и колективни движения.

Кратък „медиен/политически“ профил за подгрупите (1997–1999 vs 2000–2006 vs 2007–2012)

1️. Подгрупа 1997–1999
Астрологичен фон:
– Пренаталният генерационен тон е от Юпитер–Сатурн във Везни (1980–81), с пренатално слънчево затъмнение във Водолей, което дава Везни-въздушна ориентация, усилена от колективно-технологична воля.
– В детството им: Уран във Водолей и Нептун във Водолей са доминиращи; Плутон в Стрелец формира глобалистична рамка.

Медиен/комуникационен профил:
– Това е първата вътрешна група, която е едновременно аналогова и дигитална, но с ясно преимущество към ранното интернет поколение. Те преживяват мрежовото общество преди ерата на социалните мрежи и след това.
– Имат сравнително по-висок праг към цифрови експерименти: форуми, IRC, блогове, последвани от ранни социални платформи (MySpace, ранни фази на Facebook).
– В медийно отношение са глобалистично настроени – приемат англоезично съдържание, транснационални културни кодове и развиват висока дигитална грамотност от ранна възраст.

Политически профил:
– Тази група развива ценностна логика, ориентирана към равноправие, справедливост, договорни норми и търси „правилни рамки“ за социални отношения.
– Естествено чувствителни към теми като човешки права, социална справедливост и колективни движения.
– Имат склонност към рационално-идеологическа политическа ангажираност, повлияна от Плутон в Стрелец (глобални идеи, идеологически сблъсъци, смислови търсения).
– По-склонни са към участие в организации, активистки групи и международни каузи, отколкото към индивидуален политически израз.
– Възприемат политиката като система за „преговор и баланс“ (Везни), а не само като конфронтация.
Ключова характеристика: „Глобален медиен хъб +  колективизъм в стил Везни“
Те са мостовото ядро между интернет-културата и последващото социално-мрежово общество.

2️. Подгрупа 2000–2006
Астрологичен фон:
– Генерационно формирани от Юпитер–Сатурн в Телец (2000), със Слънце и Венера в Близнаци в началния момент.
– Основните години на съзряване съвпадат с Плутон → Козирог (2008 г.): институционален срив, икономическа криза, нови заеми, формиране на неолиберално-икономическа парадигма.
– Имат активния квадрат Телец–Водолей (стойност, собственост vs. технология, децентрализация).

– Това е ядрото на поколението, което достига пълнота в епохата на социалните мрежи: Facebook, Twitter, YouTube, по-късно Instagram.
– Те не просто използват дигитални платформи — те са формирани от тях: идентичност, принадлежност, социални роли се оформят чрез дигитални профили.
– Алгоритмичната среда (2008–2014) става матрица на тяхната информационна реалност.
– Имат най-силната комуникационно-търговска синергия: потребление, реклама, инфлуенсър култура.

Политически профил:
– Социализацията им преминава през икономически сътресения (2008, 2012), което създава ниско доверие към институции и висока критичност към политическите елити.
– Но за разлика от 1997–1999, те не търсят големи идеологически рамки, а прагматични решения чрез технологии или микро-общности.
– Резонират с децентрализация: криптовалути, участие в онлайн активизъм, ниско доверие към държавни структури, но висока склонност към колективен онлайн натиск.
– Политическият им стил е „практичен дигитален прагматизъм“: приемат политика през призмата на достъпност, гъвкавост, мобилност.
Ключова характеристика: „Технологично-прагматична критичност + стойностен фокус“
Това е подгрупата, която превръща политиката в пространство на потребителски избор и технологична оптимизация.

3️. Подгрупа 2007–2012
Астрологичен фон:
– Пренаталният цикъл е все още Юпитер–Сатурн в Телец (2000), но тази група израства вече в зрялата фаза на Уран в Овен (радикални инициативи, индивидуализация), Нептун в Риби (емоционално-емпатични/смесени идеологии) и Плутон дълбоко в Козирог (криза на доверие в институции, контролни механизми, държавен надзор).
– Това е групата, която никога не е живяла в свят „преди смартфона“ – тотално дигитално-социална генерация.

– Влизат в съзнателна възраст с TikTok, вертикални видеа, съкратено съдържание, ИИ-модули, алгоритми, слоеве от филтрирана реалност.
– Медиите за тях не са „платформи“, а екосистеми от кратки сигнали – т.е. възприемането е бързо, мултисензорно, хипервизуално.
– Висока е склонността към емоционално разказване, автофикция, лични мини-наративи, стилове на присъствие, които са едновременно интимни и масово достъпни.
– Висока миграция между идентичности и медийни роли.

Политически профил:
– Политическата им чувствителност е оформена от двойното влияние на Уран в Овен (индивидуализъм, протестна култура) и Нептун в Риби (състрадание, но и психологическа уязвимост/идеологическа разтворимост).
– Висока вероятност за политическа мобилизация, която е емоционална, импулсивна и визуална — чрез мемове, видеа, лайфове.
– Склонни към „морален рефлекс“ в политиката: бързо категоризират „правилно/неправилно“, силна е етичната чувствителност.
– Могат да бъдат силно поляризирани — или силно включени в каузи, или радикално недоверчиви към политическата матрица.
– Политиката се възприема като емоционално-психологическо поле, а не като механизъм на институции.
Ключова характеристика: „Емоционално-политическа невросензитивност + протестен индивидуализъм“.

Общи условия

Активация на акаунт