Отговори
Синът ми е студент и има карта за градския транспорт за София като такъв, малкият има също - за дете до 14 години. След неуспешни опити да се свържа с Градски Транспорт Варна се обръщам към всички компетентни мами за информация дали може да ползват тези карти и във Варна? Бяхме преди няколко месеца в Плевен и се оказа, че важат.
Благодаря предварително за отделеното време.

# 1
Синът ми е студент и има карта за градския транспорт за София като такъв, малкият има също - за дете до 14 години. След неуспешни опити да се свържа с Градски Транспорт Варна се обръщам към всички компетентни мами за информация дали може да ползват тези карти и във Варна? Бяхме преди няколко месеца в Плевен и се оказа, че важат.
Благодаря предварително за отделеното време.

https://rta.government.bg/upload/11803/Zapovedi+%E2%84%96+RD-08- … ojFChb86dP2sze3kw

# 2
За студента не важи. Майка ми има право на пенсионерска карта и като се е налагало да стои в София около месец и повече, сме питали, искат настоящ адрес.

# 3
Естествено, че не важи. Картите за транспорт са за съответните градове. Нали тази община плаща транспорта?!
Да си изкарам карта в Сливен и да пътувам в цялата страна с нея Joy

# 4
  • Белгия
Софийските карти за ученици важат в Бургас. Не знам дали и във Варна е така.

# 5
Естествено, че не важи. Картите за транспорт са за съответните градове. Нали тази община плаща транспорта?!
Да си изкарам карта в Сливен и да пътувам в цялата страна с нея Joy

И аз така мислех, но се оказа, че в Плевен признаха на баткото картата от София като редовен студент. А аз иначе се обадих и в община Варна и там поне вдигат телефон, но се оказа, че не знаят нищо - предприятието за градски транспорт било отделно.

# 6
Не е ли само за столична община..?

# 7
Карта за дете до 14 години важи за цялата страна, другите принципно не, те са само за територията на града, където да издадени.

# 8
Не. Докато пътувах преди няколко седмици имаше баба с малко дете в автобуса и контрола, която минаваше да проверява билети. Бабата показа картите и контролата ги уведоми, че не важат. Ако детето и студента пребивават в града поне месец, картите са безплатни срещу заверена студентска книжка и валидна ученическа карта. За деца под 14 - срещу акт за разждане.

# 9
  • Белгия
Разрових се малко по въпроса. От февруари 2024 г децата до 14 г. пътуват безплатно в градския транспорт в цялата страна, ако имат поименна карта със снимка, издадена от мястото, където живеят. Въведено е с наредба на Мин.съвет, но явно не е достатъчно известно и на родителите, и на всички контрольори.

# 10
Не. Докато пътувах преди няколко седмици имаше баба с малко дете в автобуса и контрола, която минаваше да проверява билети. Бабата показа картите и контролата ги уведоми, че не важат. Ако детето и студента пребивават в града поне месец, картите са безплатни срещу заверена студентска книжка и валидна ученическа карта. За деца под 14 - срещу акт за разждане.
Безплатните карти за деца, преди до 7, после до 10, а от миналата година до 14 години важат за цялата страна, в това число и за метрото в София! Не важат в междуградския транспорт само. Ако някой контрольор при представена карта в ГТ си е позволил да каже, че картата не важи, той е в нарушение. Никакви други карти с отстъпка НЕ важат, но картите за безплатно пътуване на дете до 14 години ДА!

# 11
Тази сутрин официално ми вдигнаха телефона от Градски Транспорт Варна и казаха, че в общината се занимават с тези неща - изненада Simple Smile Пиша и телефона в общината, който отговаря: 0883 55 66 43

Правилно е, че детската карта важи за цяла България. Правилно е, че студентската не важи. Учащи пътували безплатно, но той бил от София учащ - т.е. не става за община Варна (логично). Все пак в Плевен го признаваха, а mik123 казва, че и за Бургас се признават - значи си струва човек да пита предварително.

Иначе препоръчаха TicketVarna - през приложението билет е 1 лв за 1 час, в превозните средства ти взимат 2 лева. Аз си спомням, че и те имаха карта за деня, която може и да е по-изгодно от билети, ако си по атракции цял ден и се превозваш през големи интервали от време. 

Последна редакция: чт, 21 авг 2025, 13:16 от ivana31

# 12
4 лева е за 24 часа.

Общи условия

Активация на акаунт