Страх от замърсяване и заразяване

• 966
  • 14
  •   1
Отговори
Здравейте ! Има ли и други хора с подобен проблем ? Успяхте ли да се справите ? Какво ви помогна ?

# 1
Какъв точно е проблема?

# 2
Да, имах такъв период. Лекарства от психиатър.

# 3
Мхм, ОКР на тема зарази, болести и хипохондрия. Не мисля, че съм го преодоляла напълно, но съм доста по-добре. Около Ковид пандемията беше много зле, после почнах да боледувам от истински неща, а не от въображаеми и това ме “поизлекува”.
Иначе - психиатър, хапчета, психотерапия задължително. Колко отнема - индивидуално е. Всеки такъв страх крие много по-дълбоки травми, най-вече коренящи се в детството.

# 4
Страха от замърсяване и разболяване най -бързо ми се повлия за разлика от други прояви на ОКР. Но продължавам да си пия лекарства. Ходила съм и на психотерапия. Не специално за страха от замърсяване, а за общото ми псих. състояние.
Аз се миех непрекъснато, оглеждах се някой да не ме докосне в ГТ. Тези неща преди ковид. Но както казах те най-бързо се повлияха.
Мила правилно отбеляза, че всичко е индивидуално.

# 5
Ами, те някои страхове са си реални.
Ние с ММ и двамата сме с леко ОКР. Joy
Обаче има болести, които са си точно на " мръсните ръце".
Уточни в какво се изразява този страх и какво правиш.
Едно е да отворяш със салфетка вратите на обществени тоалетни, друго цял.ден да търкаш с телена четка една плочка на пода. Grinning

# 6
ОКР се поддържа с психотерапия, но не с обикновен терапевт, а психиатър, който има специализация и психотерапия

# 7
А те са малко.

# 8
Така е. И доста претоварени. За сметка на това, те вкарват в норма за макс 3 месеца. А при психотерапевт, без образование, можеш да се влачиш и цял живот

# 9
Гаранция - Франция, както се казва.

# 10
  • София
При алергиите има един подход, наречен десенситизация. Обезчувствяване. Отиваш в кабинета и ти инжектират тини-мини-минимална доза от алергена, към който имаш проблем. Докато реакцията ти към него се нормализира. Дозите постоянно се увеличават. И накрая тялото ти се научава да реагира нормално към алергена и да не го смята повече за заплаха.

Същото е и с ОКР.

Ако страхът от нещо е прекалено голям, го разбиваш на малки съставни части. И започваш бавно, контролирано и с надежда да се излагаш на тях.

Преодолява се. Реакцията на мозъка се нормализира. После си живееш живота. Има някакви остатъци, предимно спомени, но те вече не ти пречат.

Проучвайте ги добре тези терапевти и прочетете повече за Exposure and Response Prevention (ERP).

# 11
При алергиите има един подход, наречен десенситизация. Обезчувствяване.
Десензибилизация се казва, привикване към алергена и няма връзка с обезчувствяване.

# 12
И също така, като добавка към горното, описаното не е ERP. ERP винаги се прави с когнитивно-поведенческа терапия, иначе не правиш нищо, общо взето. Simple Smile

# 13
ОКР се поддържа с психотерапия, но не с обикновен терапевт, а психиатър, който има специализация и психотерапия
Бихте ли препоръчали такъв психиатър ?

# 14
  • София
При алергиите има един подход, наречен десенситизация. Обезчувствяване.
Десензибилизация се казва, привикване към алергена и няма връзка с обезчувствяване.

За думата - благодаря за корекцията, грешка в бързането. Буквално значи намаляване на чувствителността.

Смисъла и всичко останало не се променя. ОКР се лекува напълно.

Общи условия

Активация на акаунт