МД или окръжна

• 221
  • 3
  •   1
Отговори
Дами помагайте. Навлизам в 8ми месец и може би късно се сещам, но какво да се направи.

Казуса е следния. Държим бащата да присъства на раждането. АГ дирекно го изключваме защото той ще седи зад едно стъкло.
В МД цени за двойна стая, за 3 дни, 1100 лв без упойка, активно +600лв.
Като го сметнем ще трябва да дадем 1700лв за да може той да присъства.
В окръжна раждането и престоя са безплатни, но за да присъства трябва да избереме екип който струва 900лв и 200лв за присъствието на бащата, тоест 1100лв.

Въпроса. Давайте мнения. За и против за двете болници. Имам позната която е много доволна от МД, чета коментари за окръжна, че също са много доволни от там.
Споделете опит особено ако бащата при вас е присъствал и какви са били условията.

# 1
Лежала съм и на двете места, като на първото родих второто си дете. Не бих се върнала нито на едно от тях.

# 2
Винаги бих избрала Майчин дом и трите ми деца са родени там.Лошото отношение може да бъде навсякъде,това изобщо няма да коментирам. Имам само лоши впечатления от Окръжна болница,имах контракции и болки и се наложи по спешност,да отида там. Лежала съм с децата ми няколко пъти през годините и съм много възмутена,макар че съм по район за там,съм ги водила в Детска педиатрия и Инфекциозна ,само и само да не се окажем в Окръжна. Това е мое мнение и не го налагам,не съм раждала там и не мога на кажа друго.

# 3
Тъй като и на мен ми предстои раждане и изчетох де що има информация за всяка държавна болница и условията (включително и финансови), мисля че мога да съм ви полезна. МД си повишиха цените от края на април. В момента за естествено раждане с избор на екип ще заплатите 1600лв + нощувки (180 за единична или 90 за двойна стая) + присъствие на бащата 500лв. По груби сметки раждане при тези условия ще ви струва около 2400лв, ако сте ок да бъдете в двойна стая. Ако желаете, можете и в тройна безплатна с общ санитарен възел на етажа, в такъв случай ще платите 2100лв за екип и присъствие.
За Окръжна вие сте си проверили, аз не съм се интересувала как стоят нещата там.
Мога да ви препоръчвам Шейново. Аз лично се спрях на тази болница, след като 5 месеца, а реално даже от години преди това, бях убедена, че искам МД. Покрай скандала отпреди месец и вдигането на цените почти двойно абсолютно незаконосъобразно, се отказах и след дълго проучване се спрях на Шейново. Там можете да заплатите следните услуги: 900лв избор на екип + 500лв избор на акушерка + самостоятелна стая за 70лв на вечер. Когато заплатите за екип и акушерка, бащата може да присъства. В този случай цената би била около 1600лв за всичко- конкретен лекар, конкретен акушер, присъствие на бащата и самостоятелна стая. И отново, ако не държите на собствена стая, обща тройна е безплатна.
Разликата в цената с МД не е пренебрежима. Доколкото разбрах, отношението в Шейново е много по-добро като цяло и неонатологията е на същото ниво като апаратура като МД. Ако искате вижте групата във ФБ за раждане в Шейново, има много препоръки за лекари и акушерки, има снимки на стаите, мнения и истории на жени, които са раждали там.

Общи условия

Активация на акаунт