Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - тема 93

• 19 033
  • 559
  •   2
Отговори
# 540
  • Melmak
Здравейте! Бременна съм в 13 г.с., следя се в частна болница. Правя всички нужни изследвания и консултации там, вчера се записах за женска консултация.

Преди време бях отишла при друга докторка и тя ми напомни, че имам право и по ЗК. Обясни ми за направление номер 9 май беше и така. Въпросът е има ли смисъл в това, ако се следя на частно? За раждането, искам да си е в частната болница.

# 541
Ако искате да ви пускат изследвания по ЗК и ако вашият доктор в частната клиника не издава болнични има смисъл. Аз също се следя на частно, но съм записана и по ЗК заради болничните и направленията за изследвания.

# 542
  • Melmak
Аз в частната болница си платих някакъв пакет за следене на бременност. Пуснаха ми кръвна група, резус фактор, кръвна картина, урина, микробиология, цитонамазка, сифилис, спин. Такива неща. За болничен ме питаха искам ли, аз от сега не искам, но явно дават. Може да се запиша за всеки случай просто. По ЗК колко често се ходи на преглед?

# 543
Моят следящ АГ беше в частна болница и се проследявах по техен пакет по ЗК, защото той работи с касата.
Прегледите/консултациите бяха през точно месец като при регистрация имаше същите изследвания. При нужда от други изследвания, в случая аз съм отрицателен резус и се налагаше проследяване за антитела, то АГ ми пусна и тях с направление и допълнителни изследвания за някакви съмнения, които е имал. В 30г.с имаше тонове, от следващата консултация в 33г.с. вече тонове всяка седмица по веднъж. За изследванията и 45-дневния болничен също бяха безплатни по пакета им със ЗК.
Всички останали болнични обаче плащах по 30лв на болничен, но те май се водиха заради ЛКК на частната болница.
За всичко това (без месечни болнични и фетални + пренатален, но тях и без това ти правих другаде) платих общо 315лв пакет, а ако беше без ЗК е над 700 мисля. Водеше се, че май са 7прегледа по ЗК.
Спешният кабинет към болницата също ми беше безплатен - освен ако не се налагат вливки и престой, но ехограф и преглед са безплатни, ако се следиш при техен лекар. За Майчин дом-Варна в случая.

# 544
Имали ли сте висок пулс по време на бременност? В края на 33 г.с. съм и пулсът ми пада под 100 единствено, когато спя. В повечето случаи е около 105. Кръвното ми е 110/75 следя го по три пъти на ден. Имам запазен час за кардиолог, но реших да попитам и вас, ако някоя е била с този симптом...

# 545
По ЗК се полагат 4 ехографа, същите изследвания при записване, след това още веднъж има ПКК, урина и микробиология. Има и една ФМ безплатна, ама няма лекар, който да прави такава по ЗК. 😃 Тоновете също си се плащат. Та, щом имате пакет вече и пуснати изследвания, аз не бих се занимавала с още един лекар. Като единствен плюс виждам да са безплатни болничните листове само

# 546
Имали ли сте висок пулс по време на бременност? В края на 33 г.с. съм и пулсът ми пада под 100 единствено, когато спя. В повечето случаи е около 105. Кръвното ми е 110/75 следя го по три пъти на ден. Имам запазен час за кардиолог, но реших да попитам и вас, ако някоя е била с този симптом...
Пулсът ми беше нормален единствено втори триместър. И първите, и последните месеци изкарах с много учестен пулс - между 110-120, а особено вечер последните седмици. Кръвното цяла бременност ми беше 100/60, на кардиолог ходих, там ми казаха, че е от бременността и натоварването на организма 🤷‍♀️ Като родих се пооправи, после на 2я месец пак започнах с много високия пулс и тогава пък ми казаха, че сърцето се опитва да се върне към "режим за работа за един човек".

# 547
Аз не виждам смисъл да се следите и по ЗК. Може ЛЛ да пуска изследванията, които АГ назначава и да минат по ЗК, а за другото имате закупен пакет към частната болница.

# 548
Здравейте! Бременна съм в 13 г.с., следя се в частна болница. Правя всички нужни изследвания и консултации там, вчера се записах за женска консултация.

Преди време бях отишла при друга докторка и тя ми напомни, че имам право и по ЗК. Обясни ми за направление номер 9 май беше и така. Въпросът е има ли смисъл в това, ако се следя на частно? За раждането, искам да си е в частната болница.

Имаш 4ри ехографски прегледа безплатно, може да ти издава направление за ЛКК и така няма да плащаш за болнични.
Аз лично се следя и на частно и по ЗК, но лекаря е един и същ. Използвах всичко, което ми се полага по ЗК, все пак защо си плащам осигуровките. Имай предвид, че безплатните изследвания по ЗК са вирусологията, цитонамазка веднъж, микробиология 2 пъти и пкк и урина, които не са кой знае какви суми.

# 549
Освен кръвни изследвания + секрет и т.н., които са няколко пъти по време на бременността, другото готино е, че може да редувате АГ по ЗК с този от частния и горе-долу на 2 седмици да сте на преглед иначе сигурно ще ви е един път месечно.
 Има АГ-та по ЗК, които не отбиват номера и си гледат на ехограф бебенцето при всеки
преглед (въпреки уж полагащите се 4 УЗ). Отделно АГ по ЗК може да даде и направление за друг специалист при нужда - алерголог, ендокринолог и т.н.

# 550
Аз честно казано нямах проблем веднъж месечно да имам прегледи. И се редуваха АГ и ФМ. Вече в третия триместър прегледите зачестиха и бяха всяка седмица тонове и през седмица УЗ като аз имах проблемна бременност към края и всяка седмица имах доплери с УЗ.
В началото много се чудех дали да се следя на 2 места, но се радвам, че не го направих, защото щеше да ми е много разкарване + че си спестих едно допълнително мнение. Не винаги е хубаво да имаш 2 мнения, защото почваш да се чудиш кой крив, кой прав и в крайна сметка ходиш и на трето.
ЛЛ също може да даде направление за даден специалист, въпроса е дали ще иска.

# 551
  • Melmak
Аз вече съм на 1 преглед месечно. Бях вчера, следващият е на 11.11. За това се чудя има ли смисъл? За болничните, ако не взимам, май все тая..

# 552
1 преглед на месец е достатъчно при нормално протичаща бременност. В края на бременността, нормално зачестяват прегледите, но за този срок на бременността според мен е достатъчно веднъж в месеца да се ходи. Ако има нещо притеснително и има време до следващия преглед, винаги може да се посети спешен кабинет.

# 553
Болничен съм вземала точно 2 пъти и то преди да започне този за 45 дена преди термин. Не помня по колко пари излизаха, но не е било нещо уау.

# 554
Болничен съм вземала точно 2 пъти и то преди да започне този за 45 дена преди термин. Не помня по колко пари излизаха, но не е било нещо уау.

На някои им се налага от ранна бременност да взимат болнични.
Аз например съм в такъв от 10г.с и без направление ми искат 70лв, което до момента щеше да ми е около 350лв, които реших, че няма да давам при положение, че всеки месец си плащам осигуровки.

Общи условия

Активация на акаунт