Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 44

• 22 259
  • 603
  •   1
Отговори
# 585
  • sofia
Предварително се извинявам, че питам тук, ама от вас мога да получа адекватна информация (на телефона на общината никой не отговаря).
Възможно ли е само собственика на имота да направи регистрация за настоящ адрес, без конкретните лица да ходят с него в общината? Като лицата са попълнили и подписали завленията. Става дума за вече пълнолетни внуци и дядо им, без да са в наемни отношения.

# 586
Привет!
Имам кандидат украинец за един имот,иска обаче някакъв документ за миграция ,някой наясно ли е?
Търсих информация, но не открих
Декларацията я заверяваш при нотариус само ти. После му я връчваш да ходи по мъките.
Първо ми взеха за нея 20 лв, втория път ми казаха, че трябвало проверки и незнам си още какво да правят и взеха 40 лв. Не знам има ли връзка с това, че едното момче е французин (ЕС), а другото девойче - рускиня.
Правя ги за сметка на наемателите. Така че е добре предварително да ги ориентираш за сумата.

Тристайният със старите мебели, за който ви писах, се е отдал миналата седмица за 1050 лв.

# 587
...
Възможно ли е само собственика на имота да направи регистрация за настоящ адрес, без конкретните лица да ходят с него в общината? Като лицата са попълнили и подписали завленията. Става дума за вече пълнолетни внуци и дядо им, ...

Може и да е заяждане от моя страна, моля, да ме извините.
Питам се, кое налага стар човек да може, а млад, пълнолетен, здрав, да си пести усилията.
Години работя за благодаря за възрастни, които не искат, да тревожат своите деца и внуци.
Не е за този казус въпроса. Тук е важно съгласието на собственика.

# 588
В нашето районно кметство искаха подписите да бъдат положени пред тях. Заявлението да се попълва където и да е, но подписите - пред служителя.
Затова е най-добре възрастният човек, вероятно пенсионер, да отиде до съответното гише и да обясни - така и така, искам да регистрирам внуците у нас, може ли да се подпишат предварително. Като нищо при вас да е различно от при нас Simple Smile

# 589
  • София
Проверете дали не може да го направите онлайн:
https://egov.bg/wps/portal/egov/dostavchitsi+na+uslugi/obshtinsk … irani+uslugi/2107

ПИК за НАП можете да извадите безплатно от произволно данъчно, с лична карта.

# 590
  • Бургас
За украинците и миграцията - на мен не ми искаха нотариална заверка.
При подновяването на документите им не попълвах отново - наемателката каза, че договорът за наем е достатъчен.

# 591
Не знам как не искат заверка, ако ти си ходила НЕ се заверява, но ако те сами ходят, без заверка как ще си гарантират миграционните, че ти си се разписала, а не е всичко фалшиво?

# 592
  • Бургас
Не съм ходила. Може би гледат договора за наем, не знам.

# 593
Гледат И договора.

За украинци не знам, но македонци гледат и договор за наем и нот заверена декларация, че и всяка година нови.

# 594
На норвежките един път им поискаха само декларацията, но нот.заверена. После другите години само от университета носеха документ, че още учат. Заради тях по Ковид се прибрах до БГ и ми платиха билетите. Ако ставаше само с договор нямаше да правят този разход. Ходих даже с тях до миграционните, че по-лесно ставаше от среща с нотариус.

Няма как да размахат един договор и миграционните да го признаят. То е елементарно да се фалшифицира.

# 595
  • Бургас
В началото, когато украинците пристигаха и им издаваха документи за временна закрила, искаха попълнени адресни карти, като в хотелите. Помня, че тогава много собственици на апартаменти и хотелиери изтъкнаха, че не могат да идват лично за всеки. А имаше и собственици в чужбина.
Това се случваше в първите дни, в кризисния щаб, където ходих да помагам. И тогава решиха, че адресните карти са достатъчни за издаването на документ за временна закрила. Тогава, в първите дни издадоха хиляди такива документи.
Моите вече имаха закрила, на първия си адрес. Може би и това е причината впоследствие в миграцията да не са толкова прецизни.
Украинците са на друг режим, може при другите чужденци да е различно.

# 596
  • София
Да, различно е - според държавата и защо чужденеца е тук.
Работих във филиал на турски холдинг в София. През 6 месеца подтвърждавахме адреса и местоработата на служителите от Турция. Живееха на квартири, собствениците не винаги  бяха на разположение. Затова Биг Боса направи нещо като общежитие на територията на завода и ги регистрирахме там.

# 597
В началото, когато украинците пристигаха и им издаваха документи за временна закрила, искаха попълнени адресни карти, като в хотелите. Помня, че тогава много собственици на апартаменти и хотелиери изтъкнаха, че не могат да идват лично за всеки. А имаше и собственици в чужбина.
Това се случваше в първите дни, в кризисния щаб, където ходих да помагам. И тогава решиха, че адресните карти са достатъчни за издаването на документ за временна закрила. Тогава, в първите дни издадоха хиляди такива документи.
Моите вече имаха закрила, на първия си адрес. Може би и това е причината впоследствие в миграцията да не са толкова прецизни.
Украинците са на друг режим, може при другите чужденци да е различно.

Може в началото на войната, но сега  rudi ако се сдобие с наемател украинец може да сподели как е.

Ние сега имаме съседка украинка. Купиха апартамент. Тя пък развиваше теории как не можела да плати Фонд Ремонт без да ѝ издадем фактура, защото посолството ѝ контролирало сметките и харчовете. Голяма анархия настана сякаш с тях.

# 598
  • София
И ние си имаме украинка във входа. Дойде уж на квартира, набързо ожени един дядка с 2 апарт. във блока за себе си. След 1 г. човека почина и се оказа, че е продал апартаментите на нея и майка и.
Също отказват да плащат Фонд Ремонти ако няма ф-ра. Не вдяват или не искат, че това е предварително събрана сума за ремонт. Поне с посолство не се оправдават.
Но това е извън темата на темата.

# 599
  • Бургас
Мда, мой приятел така остана без наемателка. Развела се с мъжа си, който бил на фронта и се омъжила за съседа Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт