Домашни маски с пау пау (индийски банан)

• 267
  • 2
  •   1
Отговори
Здравейте, пау пау (индийски банан, асимина) е дърво с плодове, което се отглежда сравнително лесно и в България. Оказа се, че на мен не ми допада особено вкусът му, макар че много хора го обожават. На вид прилича на авокадо с големи черни сенки (като черен фасул), с екзотичен аромат, който определено загатва, че е нещо сладко на вкус. На мен ми се струва лигава консистенцията, но детето ми го харесва. Така или иначе не успяваме да го изядем, знам, че има козметична марка Dr Pawpaw с много хубави продукти, съдържащи пау пау, и реших да си направя експерименти. Пасирах го, пробвах само пасираната смес от чист плод върху кичур от косата, но бързо засъхна, и реших да добавя зехтин. Доста мазнина пое. Интересното е, че въобще не стана мазно и не се усещаше като мазна сместа, а като нещо хлъзгаво, желеобразно и с високо съдържание на вода. Намазах се, мислех да е като преуош, защото очаквах да остане мазно от маската, после да го измия с шампоан и после да сложа балсам, но се изми лесно, никакви мазни следи и косата ми беше чиста. Тя не беше съвсем прясно измита, преди 2 дниз но се усещаше чиста и хидратирана. По принцип ми е много суха и изтощена. Така че измих маската и нищо друго не сложиш, като я подсуших сложих малко продукт без отмиване, имитация на К18. Като търсех в мрежата, не останах с впечатление Пау Пау да е много популярен плод за домашно разкрасяване, но на местата, където го срещнах, пишеше, че може да бъде заместен с папая или авокадо. Аз папая никога не съм купувала или яла, авокадо рядко купувам и не ми остават от него излишъци да мисля как да го оползотворя, но са като цяло доста по-популярен избор за домашни маски, така че мисля да адаптирам рецепти с папая или авокадо. Видях в интернет, че правят маски с добавяне на кокосово масло, гел от алое, жълтък, мед... Мисля да пробвам и някоя маска за лице, предвид, че явно Пау Пау подхранва и овлажнява суха коса, надявам се и суха кожа, без да омазнява. Вие имате ли някакви идеи?

Намерих тема за растението:
https://www.forum.palmi.bg/viewtopic.php?f=93&t=504&start=180

Корекция: След като сресах косата след измиването се оказа, че в нея явно са останали нещо като малки парченца от плода (големина като едър пърхот), защото имаше такива частички по гребена, даже и на второто ресане имаше, така че вероятно е препоръчително след маската косата да се мие с измие о средство и да се сресва под течаща вода след подобна маска. Иначе ми харесва ефектът и ако имаше начин да съхранява плодовете за по-дълъг период, че бързо се развалят, бих си правила редовно.

Последна редакция: ср, 27 авг 2025, 13:53 от кукумицинка

# 1
Това пау пау  не мисля, че го има в БГ.
Ти къде живееш? Гледах снимки от нета, такова нещо не съм виждала и за пръв път чувам.

# 2
Това пау пау  не мисля, че го има в БГ.
Ти къде живееш? Гледах снимки от нета, такова нещо не съм виждала и за пръв път чувам.

Ние имаме, може да се отглежда успешно в цяла България. Дори и в Канада, където е по-студено, вирее. Обаче самите плодове не са много трайни и не знам дали има начин да се съхранят по-дълго.

Общи условия

Активация на акаунт