Кога и как резервирате ако не знаете кога ще е отпуската ви?

• 1 628
  • 32
  •   1
Отговори
  • Край морета северни и южни
Има ли други като мен, които няма как да знаят кои дни ще са отпуска по-рано то 1-3 седмици преди отпуската?
Аз никога не успявам да стигна до добри цени на самолетни билети, хотели и музеи по простата причина, че рабитата ми е такава, че отпуск се отпуска от днес за утре. Спрямо натоварването е при нас и се е случвло да пратя поискване на отпуска за една седмица след няколко месеца, а да решат да ми я преместят за време с по-малък обем работа.

Единствено за 3-4 дестинцаии може да се намерят билети на добри цени само 1-2 седмици преди пътуването - Италия, Виена и пр. За Испания, Скандинавия, морска почивка в Турция и Гърция е по-добре колкото е възможно по от рано да се буква, но при мен няма как да стане.

Дали е по-добър вариант да пробвам last minute офертите с ТА?

# 1
  • София
Никога не съм планирала ваканции с месеци напред. Казваме и тръгваме, най-много да букнем преспиването една седмица предварително.

# 2
  • София
Ние също не "редим" отпуските в началото на годината, обикновено ги уточняваме в края на май месец, началото на юли. Резервирам след това според мястото, което сме си харесали и съм си ок.
По сходен начин организирам и екскурзиите в чужбина. Като решим на пътуваме - гледаме колко са билетите, пътят, настаняването, джобните, и запазваме, не дебнем за по-евтино.

# 3
  • София
Винаги резервирам седмица - две по-рано, не съм от хората, които планират за месеци напред.

Може да пробвате и такъв тип оферта, понякога има много добри. Споделяли са ми, че има хора, които от рано са резервирали дадено пътуване на Х сума, а тези, които накрая са резервилали са платили У, но им е било по-изгодно. Всичко е възможно.

# 4
Ние винаги планираме пътуванията си няколко месеца по-рано, но понеже винаги ги организирам през туристически агенции, всеки път забелязвам, че предлагат много изгодни оферти в последния момент. Винаги съм си казвала, че ако някога се наложи да избирам нещо набързо, ще се възползвам от такива предложения

Никога не знаеш в кой момент резервацията ще ти излезе по-изгодно. Цените се менят супер непредсказуемо

# 5
Най-хубавите ми почивки и екскурзии винаги са били тези, които са били от днес за утре буквално.
Както има ранни изгодни оферти, така има и оферти в последната минута - понеже датата е близо и има свободни места, цените са по-ниски.

# 6
Много зависи за какви почивки и какво семейно положение става дума. При хора с деца не може да има такава спонтанност, защото е обвързано с училище. Лично за мен е проява на много лошо възпитание отсъствието от училище заради евтини семейни ваканции.
Ако говорим за няколко дни може би няма значение, но ако говорим за по-дълъг период тогава е проблем резервирането в последния момент. В момента почиваме точно така - изобщо не е по-евтино, хубавите и изгодни места отдавна са резервирани, остават скъпите или не толкова привлекателни, като добавим и самолетните билети … истински късмет е да намериш нещо изгодно.
За кратки пътувания може би. Миналата година платихме наистина по-скъпи билети отколкото в последния момент, но какви е гаранцията, че изобщо ще ги има?
Нас ни карат през януари да пускаме отпуските, хората с деца имат предимство, обаче ги одобриха към март, което е малко късно вече. Сериозните намаления са до края на февруари.
Щом при теб е толкова трудно с отпуските няма как да правиш ранно планиране, а в последния момент. През агенция правих аз, защото ми събраха различни предложения. И пак като избрах и потвърдих имаше увеличение на цената.

# 7
Аз съм от планиращите за една година напред. Но ако трябваше за една - две седмици да планирам, щях да търся круизи. Стига да сте почитатели на подобен туризъм - оферти много в последната минута. Също така, ако има евтини полети до Виена, например, може да погледнете втори полет от Виена до където има евтини билети в същия ден. Така с два полета ще стигнете до друго и по-интересно място. Малко повече организация изисква, но се прави доста от хора, търсещи бюджетни пътувания в последния момент. Другите възможности са казани вече.

# 8
Аз също обичам да планирам и да си мечтая месеци напред. Да разгледам къде ще ходим, тръпката докато организирам и систематизирам често пъти е по-голяма от удоволствието от самото пътуване.
Планираме година за година. Разбира се, че дебна промоционални цени на билети и много-много не обмислям,  а се доверявам на вътрешния усет.

# 9
  • Melmak
В момента нямам проблем с отпуските, а и две години подред ходим на Карибите през октомври, никой колега не се е притеснил, че моето отсъствие в този период ще навреди.
Иначе те разбирам, работила съм на други места, където не може еди си кога отпуска, затваряме месеца, в началото пак не може, на края на финансовата година пак не може..

Има last minute оферти за чужбина при туроператорите. Последните места винаги ги дават на по-добра цена за да се запълни групата.
Също така с нискотарифните компании излизат билети, не за всички дестинации, разбира се, но се изисква дебнене.
В България успяхме да намерим вила за цял месец на морето не съвсем в последния момент, но месец по-рано. А за такъв период не е толкова лесно, защото вече на места е резервирано и имат някакви свободни дупки в графика.

Сега ми предстои малко last minute да запазвам нещо, защото съм с 20 въпросителни. Настаняването няма да е изгодно, ама това е..

Иначе относно семействата с деца, аз не го приемам чак толкова като проблем отсъствието от училище. Имала съм съученици, които го правеха, в години, когато не пътувахме за 15€ до Италия. И с нетърпение ги чакахме да дойдат от далечна страна, за да разказват. Още нямаше инфлуенсъри и влогъри. Баща ми ме е освобождавал така с бележка, за да ходим на море по никое време. Беше супер и сега като го няма се радвам, че го е направил. С една седмица по-малко училище не се проваля кариерата, живота, кандидатстването.

# 10
  • Пловдив
Ами няма как. Ако не знам отрано кога ще съм в отпуск, резервирам късно. Ако няма места в даден хотел - тогава в друг, в трети...
На тези места, където ходя, цените не са ми проблем, но хипотетично ако бяха - бих потърсила по-евтино място.
Няма как ранна сметка без кръчмар, не можеш да направиш ранна по-евтина резервация, без да знаеш дали ще можеш да я посетиш. За можене - може си всъщност, но не ми се струва разумно.
Дори да знам, аз пак не обичам отрано да резервирам почивки, ако не се налага. Малко ли неща могат да станат... Но немалко хора го правят, наскоро разменях с колежка дежурство заради нейна резервация от юни за септември.

# 11
  • Melmak
Аз си правя застраховка “Отмяна на пътуване”.
Случи ни се близък да почине внезапно в катастрофа и не отидохме на пътуването си, разбира се.
Иначе като си ограничен в датите, тогава избираш подходяща дестинация, а не започваш с дестинацията. Примерно ако можеш да пътуваш от 15 до 22 септември и искаш море, отиваш в Гърция, а не в България, защото при нас сезона е свършил.
Ако искаш януари някъде, намираш евтин полет до Италия и отиваш.

# 12
  • Майничка
Отмяна на пътуване е при определени условия, а "Шефът спря отпуските" не е от тях, уви.
Вариантите ми за отпуска са коледната ваканция и втора половина на юли - първа на август. Ако мисля нещо, за тогава е, другите периоди хич не ги гледам, че само се ядосвам.

# 13
  • Пловдив
Аз лично нямам оплаквания от подхода си, напротив. Резервирам в предпоследния момент и си ми е супер. Не искам по-отрано.

Инфото за застраховката може да е полезно за авторката (аз също не знаех, че се предлага такова нещо), но тя едва ли покрива риск от неразрешаване на отпуск, вероятно е за по-непредвидени случаи.

# 14
  • Melmak
Разбира се, че не покрива “шефът спря отпуските”, но е полезно за непредвидени ситуации. Може да е полезна информация за четящите. Не е нужно само да се сключва при договор с туроператор, може и при самоорганизирано пътуване.
За авторката може да опита билети flex, които позволяват промени.

Общи условия

Активация на акаунт