Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 82

• 15 609
  • 475
  •   1
Отговори
# 255
И на мен не ми изписаха хормон. Разпитваха ме надълго и нашироко дали съм боледувала скоро. Видяха се две миниатюрни кисти на ехографа.
Ще вдигам B12 и отделно ми спряха противозачатъчните, след 2-3 месеца сума ти изследвания ще пускам.
Глюкофажът не ми се размина. Ако и TSH не е паднал, ще си взема хормон сама.

# 256
Не вземай хормон на база ТСХ, прочети първата страница за да се запознаеш с ролята на хормоните! ТСХ е хормон на хипофизата и да, може да се повиши при боледуване, вероятно затова са те попитали...а за това дали да почнеш хормон или не, са важни щитовидните хормони Т4 и Т3

# 257
Не съм боледувала изобщо тази година. FT3 и FT4 не са ми оптимални, но и там не видяха проблем.
Ще видим изследванията януари и ще го мисля на фона на новата картина.

# 258
Щом има нужда от попълване на дефицити на витамини е хубаво след тях да се проверят нещата, защото и те си влияят. Освен В12, и Д е хубаво да се следи.

# 259
От B12 имам крещяща нужда, с D се справям по-лесно, отколкото с него. Аз и фолиевата киселина не усвоявам.

Това е картината през септември, инсулинът е ясен:

# 260
Това е заради глюкофажа основно, пречи на усвояването на В12. Какъв В12 приемаш и в какви дози? Фолиевата киселина почти никой не я усвоява, заради това се приема активната форма - фолат. Иначе да не си с мутация?

# 261
Глюкофажа го почнах през октомври, изследванията са преди него.
Метилкобаламин 1000, по една таблетка под езика.

Това ми е генетичният профил, извинявам се за качеството на снимките.

Последна редакция: пн, 13 окт 2025, 15:37 от Adalind

# 262
Ясно с мутация си. Ами трябва постоянно метилирани форми да приемаш да не изпадаш в дефицити, защото хем си имаш мутация, хем приемаш препарат който възпрепятства усвояването.
Иначе 1000мкг за този нисък резултат е малко, поне в началото вземай повече да се понатрупа, също си включи и фолат

# 263
Да, фолатите са част от дългия списък, който ми е дала за лабораторията след няколко месеца. Солидна сума ще оставя пред/следпразнично там, да видим дали ще съм подобрила ситуацията Stuck Out Tongue Closed Eyes

Благодаря за отделеното време!

# 264
Здравейте, моля за съвет, с диагноза  Хашимото съм, исках да си сложа противогрипна ваксина , но няма и  се сетих за Респивакса , че преди съм ги вземала вместо ваксина. Той се води имуностимулатор сега с тази диагноза  не става да го вземам нали правилно мисля. Благодаря

# 265
  • България <3
Здравейте, от един месец почнах приема на хормон, поради Хашимото (завишени мат и тат) и високо ТСХ - около 5. Първата седмица се чувствах добре, но следващите 2-3 нещо почнах да се чувствам по-различно и се чудя дали може да е от хормона. Не бих казала, че ми се вие свят, но ми е странно пред очите все едно света не е реален, особено навън като вървя по улицата, по-изморено ми е сякаш, ръцете и краката са ми омекнали. Някой имал ли е подобно преживяване. Предписаха ми 37,5мкгр като за начало.

В листовката не пише за такива странични ефекти, но не знам от какво друго може да е , само това съм променила в последния месец

# 266
Стелияна, директно започна с 37,5 ли? Ако е така - тази доза е висока за начало и най-вероятно си с хиперфункция.

# 267
Какви са стойностите на ФТ3 и ФТ4? Хубаво е да се почне с 25мкг.

# 268
Аз с 50 започнах и не съм имала този ефект... Но то не е ясно колко е началното ниво на FT4, което се добавя.
Аз съм с такива усещания откак се смени времето, че то много рязко стана... Не казвам, че е от това, де.

# 269
  • България <3
Поуспокоихте ме малко, ако е така. По принцип не ми се случва да имам дълги периоди на някакви оплаквания, чак ми е притеснено да шофирам.

Иначе да, директно 37,5 и последните изследвания, които имам са от преди 3 месеца някъде и са 5.25 за фт3 и 16,76 за фт4 в pmol/l.

Май утре ще пропусна приема да видя дали ще ми светне малко.

Едит: забравих да спомена, че ми е малко трудно да се концентрирам също, взех да забравям

Общи условия

Активация на акаунт