Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 82

• 15 600
  • 475
  •   1
Отговори
# 270
Ами ако са станали 40 дни от както вземате хормон най-добре си пуснете изследвания, но и трите хормона да се видят как са нивата.

# 271
  • България <3
Едва 29тия ден е днес Sad лекарката ми каза даже 45 дни да пия и тогава изследвания

# 272
40-45, все тая Simple Smile аз средно два месеца на доза и тествам...
Това което описваш ми прилича на анемия или дефицит на Б12... То и при дефицит на Д дъщеря ми е вяла и замаяна, май и аз...

# 273
  • България <3
Б12 ми е 688, изследвани преди 3 месеца. Д ми е на долната граница, но то по начало винаги ми е било ниско, още от младежка възраст. Не ми влияе по този начин. Или е от левотироксина или желязо може би. Във всеки случай в близките 5 дни поне няма да мога да пусна изследвания, понеже днес ми дойде и със сигурност хемоглобин/желязо ще са по-ниски в този период. Но аз се чувствах така и преди това де, не е от цикъла състоянието ми.

Ако пропусна 1-2 дни и после продължа по 25мкг, очаква ли се негативна реакция от организма заради рязкото спиране? Да не объркам работите повече Sad

# 274
  • На брега на реката
Моето мнение е, че дозата ти е висока.
При тези стойности на хормоните /не са никак зле, освен по-високото ТСХ/, 25 мкг смятам, че би било подходяща.
Според мен, 37,5 е голяма доза за начало, особено пък при товите показатели.
Трябва да провериш за дефицити на желязо, феритин и да започнеш да ги наваксваш. Особено внимание обърни на вит.Д. В12 явно е добре.

Нищо няма да ти стане, ако пропуснеш, но минавайки на доза от 25 мкг, отново трябва да изчакаш 40-45 дни, за се види как е дозата.

# 275
Един материал за стреса и хипотиреоидизма въз основа на книгите на Ханс Селие (ендокринолог, който през 1936г започва първите изследвания в областта на стреса)

Стресът причинява скрит хипотиреоидизъм!
Стресът е всичко, което повишава енергийните нужди отвъд това, което тялото може да осигури.
Когато тези нужди не са задоволени, метаболизмът се забавя поради ефектите върху тиреоидните хормони.
Тези промени често остават незабелязани при кръвни изследвания.
Какво е стрес?
„Стресът“ извиква образи на психологически стрес, но има и други причини, които водят до същите биологични промени.
Ханс Селие, „бащата на изследванията на стреса“, определя стреса като:
„Неспецифичният отговор на тялото на всяко изискване, поставено пред него.“
Маркерите за стрес включват:
↑ Кортизол
↑ Глюкагон
↑ Адреналин
↑ Пролактин
↑ Серотонин
↑ Растежен хормон
↑ Свободни мастни киселини
↑ Обратен Т3
↑ Натрупване на мазнини
↓ Мускули
Скрит хипотиреоидизъм?
Хипотиреоидизмът е намалено производство на тиреоидни хормони от щитовидната жлеза.
Но симптомите са причинени от нисък Т3, активния тиреоиден хормон.
TSH е най-често срещаният тест за хипотиреоидизъм. Той спада, когато тиреоидните хормони се повишат. Така че предположението е:
Нисък TSH = добър.
Висок TSH = лош.
Но стресът също понижава TSH, което го прави ненадежден маркер за активността на тиреоидните хормони.
T4 е следващият най-често срещан тест. Ниският T4 може да показва хипотиреоидизъм - проблем със самата щитовидна жлеза. Но нормалният T4 не потвърждава добра активност на тиреоидните хормони.
T4 трябва да се превърне в T3, за да бъде ефективен. Но преобразуването намалява при стрес.
T3 е тиреоидният хормон. Но добрите лабораторни резултати не гарантират оптимална активност на щитовидната жлеза - те измерват само какво е в кръвта.
T3 трябва да влезе в тъканите, да се премести в клетките и да активира рецепторите.
Стресът нарушава този процес на всяка стъпка.
Как? Хормони на стреса ↓ Преобразуване на T4→T3. Те ↓ TSH и ↑ свободни мастни киселини.
Полиненаситените мастни киселини (ПНМК) в тези свободни мастни киселини блокират усвояването на T3/T4 + свързването с рецепторите. Полиненаситените мазнини (ПНМК) идват главно от семенни масла, свинско месо и птиче месо.
Клетките страдат от липса на T3 - дори когато кръвните изследвания изглеждат нормални. Какви са индикаторите?
Чувство на студ
Висок обратен T3
Хипотиреоидни симптоми
Ниска скорост на метаболизма в покой
Ниска базална температура (будност)
Чести причини за стрес:
Гладуване (Фастинг)
Лош сън
Недохранване
Прекомерно физическо натоварване
Психологически стрес
Нисък прием на въглехидрати

# 276
Има ли дни от месечния цикъл, когато не е добре да се изследват щитовидните хормони?

# 277
Ето и моите от днес. Разочарована съм, нищо чудно, че не отслабвам. Не че имам много де.
5 кила.
ТСХ над 11, няма що Confused
Ок, вдигаме дозата на 125.
Скрит текст:

Д е добре, чакам В 12. В желязото слаба промяна, за феритина не мога да разбера, други реф стойности имаше в рамус.

Последна редакция: чт, 16 окт 2025, 21:15 от Елора

# 278
Елора ТСХ го остави, проблема е, че Т3 ти е поднормен чак, конверсията е доста зле. До сега на колко си била и от колко време не си се изследвала? Иначе Д трябва да се вдигне още, не е добре с такава стойност, при граница 100 е добре да е около 70. Феритинът е нисък, не знам при другите граници колко ти е бил, но тук трябва около 60-70 да е добре, или поне моят беше толкова и ми казаха, че за жена е добре.

# 279
Благодаря за отговора.
Ами не знам.
Освен Долче да ми прати малко тиромел Joy
Или той да ме объркал нещо.
Пия желязо нон стоп. Все не се вдига.
Д е вече поносимо.

# 280
Елора, да не би да имаш проблеми с храносмилането, рефлукс? Много често те са причина да не се усвоява желязо, вит. Д и т.н.

# 281
След лечението за хелико си остана рефлукса.
Нямам кой знае какви оплаквания. Пия си ензими.
Ще ходя на ендо другата седмица.

# 282
Благодаря за отговора.
Ами не знам.
Освен Долче да ми прати малко тиромел Joy
Или той да ме объркал нещо.
Пия желязо нон стоп. Все не се вдига.
Д е вече поносимо.

Вземай си фолат, подпомага усвояването на желязо. Иначе ако си вземала В12, той пък малко намалява желязото...

# 283
Много малко съм приемала б12, излезе и той
Висок е.
Довечера ще дам снимка.

# 284
Покажи после да го видим, колко висок е защото границите по лабораториите не са много адекватни.

Общи условия

Активация на акаунт