Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 82

• 15 537
  • 475
  •   2
Отговори
# 435
Богдана, прочети първия пост на темата.

# 436
Figs, хубавото е, че си в ремися и имаш добра конверсия. Не си казала каква ти е дозата на Т4, но я вдигни с още 12 мкгр. Вкарай омега3 и вит. Е. Вероятно е да вървиш към пременопауза и част от проблемите да идват от там. Изследвай б12 и желязо.

Богдана11, най-бързо тсх се сваля с хормон Т4, но ти може да имаш нужда само от витамини и минерали допълнително. Антителата не са високи, а и не казваш защо искаш ниско тсх.

# 437
Не приемам лекарства, беше профилактично изследване по моя инициатива, да проверя как са нещата. На 33г. съм имам дете, не планирам бременност. Иначе витамините са в норма(желязо, вит.д, вит б12). Просто чета навсякъде за тсх че трябва да е около 2 и се стреснах и реших да попитам за мнения дали съм за лечение или по скоро добавки някакви и дали да се обърна към лекар. Благодаря за отзива

# 438
  • Варна
Каква е целта на сваляне на TSH?

# 439
Figs , предвид заболяванията и оплакванията, за които сте писала, трябва изследванията да са много, много по пълни. Едни щитовидни не са достатъчни. Вашето неглижиране на проблемите, когато са били в зародиш , преди 15г. - са довели до всичко сега. Може би , най-добре е да посетите ендокринолог, който да обобщи ситуацията, за по-адекватно лечение. Ако кръвните са по пълни, можем да ви кажем и повече неща.
Благодаря! Не исках да обременявам темата с твърде много резултати от изследвания. Ето това се разбрахме да пуснем с ендокриноложката:

Витамин Д ме накара да го спра 10дни преди изследването (иначе от форума знам че не се спира, но се съобразих с нея) Ще продължа да го приемам, знам че още е мн нисък.
Изписа ми Глюкофаж от 500мг за ИР и
СТАТИН Ромазик от 5мг (малко по мое настояване, защото от 7г холестеролите са ми високи, а никой лекар не предприема нищо, само казват, че ми запушват артериите. Миналият декември беше над 7.)
За Хашимотото нищо не каза, само че проблемът с окосмяването е от него основно (и вит Д естествено) и че така ще бъде. Предписа Биотин

Лекарствата ще ги включа поетапно, другата седмица Глюкофаж (за да съм близо до тоалетна), а след 2 седмици мисля и Статина да го включа, за да видя кое странично действие, от кой препарат е.

След време ще изследвам и Б12 и фолиевата к-на, вероятно и железния панел

Ще съм благодарна на всякакви коментари, анализи и препоръки!

* PS: не ме съдете твърде много за периода на неглижиране, не знаете през какво минах с лекарите

Сега прочетох bongobongo
Цитат
Figs, хубавото е, че си в ремися и имаш добра конверсия. Не си казала каква ти е дозата на Т4, но я вдигни с още 12 мкгр. Вкарай омега3 и вит. Е. Вероятно е да вървиш към пременопауза и част от проблемите да идват от там. Изследвай б12 и желязо.
Не приемам хормон, и ендокриноложката не изписа Sad чудя се какво да правя (на своя глава да си взема още ме е страх малко, защото нямам вашите дълбоки познания да следя резултати, да намествам дози и тн)
За предменопаузата си напълно права вероятно, ясно ми е (за окосмяването по тялото) , но проблемът с косата е от десетки години, просто последните 6г беше живо окапване, както казах Вит Д и К! промениха рязко нещата, но пак си капе и не расте. Окапване на веждите знам че е пряко свързано с щитовидната

Bongobongo много благодаря за коментара! Зарадва ме с анализа за конверсията, ще включа вит Е и омега. Б12 и железен панел са планирани.
Под Т4 имаш предвид Еутирокс, нали?

Последна редакция: вт, 11 ное 2025, 04:48 от Figs

# 440
  • Sofia
Какъв Биотин изписа?

# 441
Figs, на твое място няма да бързам със статина. Виж си черния дроб на фиброскан (със сигурност е омазнен), за да видиш за фиброзни изменения. Също така провери чернодробните езици, за да видиш дали дробът работи нормално и чак тогава мисли за статин, защото нежеланите реакции от него не са за пренебрегване. 
Аз много време бях с висок холестерол, черният ми дроб е сериозно омазнен, но нямам фиброза, а след като вкарах щитовидните в оптимални граници, холестеролът сам влезе в норма.

# 442
Какъв Биотин изписа?
Не изписа конкретен, но да е от 1000мг поне 3 месеца (от години знам че е силно препоръчителен за косопад и нов разтеж, но аз ще взема по-ниска доза за начало имам съображения за собствения си организъм, но е дълго за обяснение, може би в бъдещ пост)

Acid_Burn мерси за насоките!
Ден преди ендокринолога, бях при хепатолог. Ензимите са в норма, следя ги от години, на ехограф дробът не е омазнен. Планирала съм фиброскан за догодина по някое време (не издържам финансово вече, много неща медицински хванах да проверявам/оправям на веднъж) Хепатологът каза, да не се плаша от статините, че дори защитавали черния дроб ?!?! и да отида ендокринологът да ми предпише....В това, което тя ми предписа пише че може да доведе до хепатит! (и диабет! а аз съм с ИР...)
Много ми е трудно с лекарите.. за това ги бях спряла за дълго, но няма как, пак се хванах на хорото и се опитвам, наистина, да имам някаква вяра този път.

За това толкова разчитам и на вас, защото интелигентен човек със здравословен проблем, с годините прочита и се образова и в дълбочина, и получава по-холистичен поглед върху проблема. Много ви благодаря на всички, че споделяте знанията си. Ценен ми е всеки пост!

Acid_Burn, колко ти бяха високи холестеролите и колко години ги държа високи без да пиеш нещо за тях? (аз 7г вече, страх ме е от инсулт)
Кои щитовидни вкара в норма? И ТАТ и МАТ ли? Моите щитовидни предполагат ли такъв холестерол? (Вероятно и ИР играе роля, а и качих 10кг чиста мазнина за последните 5години. Трябва да видя и индексът на телесна маса какъв е, ендото не ме измери, не й се видях morbidly obese Rolling Eyesявно На пръв поглед)

Edit:  Къде прави Фиброскан? Токуда ли?

Последна редакция: вт, 11 ное 2025, 11:59 от Figs

# 443
  • Варна
И аз съм се включвам за холестерола - не съм дочела другото - 4+ години имах завишен LDL и съоветно и общ. Оправих и вдигнах Т3 и оп преди месец - всичко е в норма. Още съм mind blown .. знаех, че теорията е такава, но да го видя на практика върху себе си, беше/е уау.

# 444
Figs, да еутирокс имам предвид под Т4.

Освен всичко, което са ти казали за статините, ако искаш, първо пробвай с Липомезин. Моят баща също има доста високи холестероли (и кг) и при него учудващо имаше ефект сериозен в изследванията точно от липомезина, но не и от статините. Каква е "магията" не знам.

# 445
Здравейте,

може ли да погледнете дали се ориентирам правилно...за Хашимото ли става дума при следните резултати:
fT3 L 2.24 pmol/l        3.1-6.8
TSH 2.36 mIU/l         0.27-4.20
MAT/anti -Tpo/ 11.18 IU/ml   < 34
fT4 14.68 pmol/l       12.0-22.0
TAT/anti-Tg/ H 282.4 IU/ml    < 115

Записах си час при специалист в петък, но попаднах на форума докато търсех информация за завишените стойности на ТАТ.

# 446
Да, Хашимото и хипофункция имате.

# 447
Скрит текст:
Какъв Биотин изписа?
Не изписа конкретен, но да е от 1000мг поне 3 месеца (от години знам че е силно препоръчителен за косопад и нов разтеж, но аз ще взема по-ниска доза за начало имам съображения за собствения си организъм, но е дълго за обяснение, може би в бъдещ пост)

Acid_Burn мерси за насоките!
Ден преди ендокринолога, бях при хепатолог. Ензимите са в норма, следя ги от години, на ехограф дробът не е омазнен. Планирала съм фиброскан за догодина по някое време (не издържам финансово вече, много неща медицински хванах да проверявам/оправям на веднъж) Хепатологът каза, да не се плаша от статините, че дори защитавали черния дроб ?!?! и да отида ендокринологът да ми предпише....В това, което тя ми предписа пише че може да доведе до хепатит! (и диабет! а аз съм с ИР...)
Много ми е трудно с лекарите.. за това ги бях спряла за дълго, но няма как, пак се хванах на хорото и се опитвам, наистина, да имам някаква вяра този път.

За това толкова разчитам и на вас, защото интелигентен човек със здравословен проблем, с годините прочита и се образова и в дълбочина, и получава по-холистичен поглед върху проблема. Много ви благодаря на всички, че споделяте знанията си. Ценен ми е всеки пост!

Acid_Burn, колко ти бяха високи холестеролите и колко години ги държа високи без да пиеш нещо за тях? (аз 7г вече, страх ме е от инсулт)
Кои щитовидни вкара в норма? И ТАТ и МАТ ли? Моите щитовидни предполагат ли такъв холестерол? (Вероятно и ИР играе роля, а и качих 10кг чиста мазнина за последните 5години. Трябва да видя и индексът на телесна маса какъв е, ендото не ме измери, не й се видях morbidly obese Rolling Eyesявно На пръв поглед)

Edit:  Къде прави Фиброскан? Токуда ли?
Поне пет години ми беше висок холестеролът със около една единица. При това целият ми холестеролов профил беше зле - високи триглицериди и "лош" холестерол и нисък "добър" холестерол. В допълнение имах и преддиабет, а сега съм "само" със сериозна ИР и доооста килограми отгоре.
Щом ензимите ти са добре, значи черният дроб още не страда, тоест - високият холестерол не е нанесъл поражения, които да влошат работата на дроба. Иначе при мен ехографът показа лека стеатоза, но на фиброскан (в б-ца Св. Иван Рилски в София) положението хич не е розово. Тук е моментът да уточня, че не пуша, а алкохол пия по половин чаша вино и то само при сериозни поводи, сигурно и това има значение. Колкото до хепатолога - той си гледа неговото, имаш омазнен дроб - пий статини! Ама че тези статини имат сериозни странични ефекти, вкл и диабет тип 2, което ги прави не най-подходящи за хора с ИР - него не го интересува. Затова ти казвам да поизчакаш с пиенето на статин, поне докато не направиш фиброскан.
Колкото до щитовидните - аз съм само с хипофункция, така че вдигнах FT3 и FT4 до оптимални граници и веднага се видя ефектът.

Последна редакция: ср, 12 ное 2025, 15:11 от Acid_Burn

# 448
Figs, исках да попитам как е установено Хашимотото? Видях, че резултатите на ТАТ и МАТ са по 16. Предполагам с ехограф?

# 449
Soft_Rain 2010г след остър стрес ме приеха в Ендокринологията (Майчин дом) и го установиха, по ТАТ и Мат, не помня резултатите
Сегашната ендокриноложка потвърди.
За ехографията каза че е наред, но мога да снимам разчитането
Никога не съм пила хормон

Общи условия

Активация на акаунт