Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 82

• 23 271
  • 681
  •   1
Отговори
# 465
  • Варна
Нарича се вторичен хипотиреоидизъм и се търси проблем в хипофизата/хопоталамуса

# 466
Благодаря Ви,а какъв би могъл да е проблемът?Излезе и пролактина

# 467
Аз ти отговорих в другата тема - по мое мнение ти е така от кортизола. Но може и проблем с хипофизата да е, като това, че пролактина е добре не изключва напълно проблем. Сега се загледах в половите - ФСХ е висок, на колко години си и на кой ден са правени изследванията?

# 468
На 43,3 ти ден от цикъла са правени

# 469
Явно има намален яйчников резерв ФСХ е сравнително висок, естрадиола нисък, антимюлера също е нисък, може да започва менопауза.

# 470
Да,подозирам и аз,защото съм с ендометриоза и един яйчник.Филмирах се че имам тумор на хипофизата с това ниско TSH,възможно ли е?

# 471
  • България <3
Мога ли и аз да питам от какво може да се причини нисък естрадиол?  Моя е в норми, но е на долната граница на 3 ден от цикъла

Антимюлеров хормон ми е в средата на референтните стойности

# 472
Аз знам, че на третия ден от цикъла Естрадиолът трябва да е нисък, но дали чак толкова, колкото твоя, не мога да кажа със сигурност.

# 473
Здравейте, не съм много наясно с мед.термини, но имам завишена функция на щитовидната жлеза без Хашимоно.
Пия еутирокс 75. Косопад имам от доста времено от май имах и алопеция. Пръсках с Minoxidil няколко пъти, но прочетох мнения че когато се спре косопада става още по силен и го оставих. Пия 3 месеца Приорин по 3. И подобрение няма.   
Тук има много знаещи дами и моля за мнение / И аз опитвам да чета, да анализирам, но не ми се отдава/                                               
Стойностите са TSH 2,93; Ft4 - 20,64 ; ТАТ <0.9; MAТ <0.25
Желязото е 19,3 /реф.ст 6,6-32,2
ЖСК 65,4 /реф.ст. 21-84
но ФЕРИТИН 18,7 /реф.ст. от 13 до 150.
Витамин В12 323 /реф.ст от 133-675
Витамин D 17,5 / реф. ст. 30-100
Въпроса ми е как да завиша стойностите на феритина и витамин D
/Запомнила съм от предишни теми, че косопада ще спре при феритин над 40, а нова коса ще расте над 80/
Да питам още нещо - какви изследания още да си направя
Благодаря

Последна редакция: сб, 22 ное 2025, 15:13 от Сирена

# 474
Здравейте! Не съм писала скоро,защото уж всичко беше под контрол!
От 12 г. съм с автоимунен тироидит на Хашимото.  На Л - тироксин съм,  редувам  50/75  мгр. От три седмици съм със световъртеж,  ниско кръвно ( или събирам границите) , сърцебиене,,гади ми се, омекват ми краката и ръцете...като пияна съм. Тези симптоми не са всекидневни, има дни в които всичко ми е ок,а на следващия се влача. Ходих на кардиолог...всичко е ок със сърцето  . Ходих на ендокринолог...не случих на лекар...с триста зора ми направи ехография,няма нови изменения на жлезата. Обаче изследванията не ми харесват,. Ето ги,от днес са

TSH                              4,940   mIU/L     0.27 - 4.20     ECL
Free Т4 (fT4)   S         16.80    pmol/L     12.00- 22,00    ECL
Free T3 (fT3)   S          3,23    pmol/L     3.10 - 6.80     ECL
Гликиран хемоглобин. 5,77%               4,0- 6,00
Insulin (на гладно)      8,51     mU/L      2,60-25.00
Глюкоза                        5,47                     2,80-6,10
Общ холестерол (Chol.)   6,86    mmol/L     0 - 5.20     PHOT
HDL-Холестерол (HDL-C)   2,90      mmol/L     препоръчителна стойност над 1,55
LDL-Холестерол (LDL-C)    4,09    mmol/L       до 3.00
Триглицериди (Tg)   S        0.75   mmol/L     0 - 1.70     PHOT
25-OH-Vitamin D   S       77.7       nmo/L     80 - 250     ECL
Креатенин                      67,70                      до 85
Хемоглобин                   137                         120-160

Какво мислите? С колко да вдигам дозата? Ендото ще е на работа в понеделник....аз се влача

# 475
В последните теми не се бях записвала, но и аз идвам с скромно питане за коментар.

Като трансформирам в мерните единици от първа страница и фт3, и фт4 излизат извън оптималните, в същото време съотношението им е 3,67-баш в целта.. и малко съм в недоумение.

# 476
Здравейте! Бих помолила за съдействие относно тези резултати.. Дали има наличие на Хашимото или ХФ?
Изследванията са пускани 6м след раждане.
Благодаря!

# 477
Хашимото по изследвания няма, но за да се изключи напълно трябва и ехограф. Относно хормоните - не са оптимални, така че да има хипофункция. Но тя може да е повлияна от ниския вит.Д и ниското желязо/феритин, тези дефицити влияят на работата на жлезата. До сега имала ли си проблем, приемала ли си хормон, т.е. защото са пуснати изследванията?

Момичета, да ви питам някоя от вас изследвала ли се е за мутациите за тромбози както се водят и наясно ли е с тях? Тях предимно ги пускат на бременни с разни спонтанни аборти и т.н. и другите хора общо взето не се изследват. Но на няколко пъти в годините се замислям да проверя мен или сина ми поне за неусвояемост на витамини В. Винаги си мисля, че проблема е вероятно черва и т.н. но почнах да се замислям, че може да е MTHFR мутация. Не бях му пускала много отдавна фолиева - поднормен е и то доста, като си погледнах таблицата ами с изключение на веднъж всеки път като съм го проверявала е в дефицит. И съм решила да пускам...но, генните мутации са в пакет - разширен, съкратен и не знам другите видове мутации колко са важни и дали да пусна всичко да го проверя.

# 478
Мибобо, аз съм пускала преди доста години, именно във връзка с инвитро процедури. Нямам спомен вече какъв пакет се водеше, пусках ги в Плевен при Конова.

Но не са евтини. Защо просто не пиете метилирани форми на В витамините, ако смяташ, че имате проблем?

Така или иначе, тази мутация не подлежи на корекция. И да разбереш, че я имаш, нищо не можеш да направиш, освен да минеш на метилирани витамини.

# 479
Да, да аз знам че това е решението после - прием на метилирани форми.
Но когато знам поне ще трябва постоянно да ги вземаме, а сега не го правим освен при нужда (т.е. засичане на дефицит, наваксваме и спираме). А и видях, че от резултатите се виждат различни възможни варианти дали идва от двамата родители или от единия - хомозиготни, хетерозиготни т.е. колко е силна ензимната активност, може да е по-тежко положението или леко...
Ами в тази лаборатория която гледам разширения пакет е към 200лв, може би ще пусна на него първо, той ако има ясно, че и аз ще имам нещо...

Общи условия

Активация на акаунт