Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 82

• 23 114
  • 681
  •   1
Отговори
# 660
  • Пловдив
Тъй като и аз имам проблеми с цикъла от година и нещо, бях се разровила за билки и добавки, но за вечерната иглика пише, че увеличава още повече естрогена

# 661
Вечерната иглика е фитоестроген, а принципно ние сме с естрогенова доминантност.
Аз съм пила преди 4-5г преди да се зачета в подробности, беше ми изписана за 3 месеца от мамолог заради болки в гърдите. После гинеколожката ми препоръча да не се "тъпча" с такива неща.

Последна редакция: вт, 13 яну 2026, 12:48 от mibobo

# 662
Аз не смятам, че е естроген, така и съм чела.
Регулира хормоните.

# 663
То не е чист естроген, а има естрогенови свойства.
"Фитоестрогените са естрогеноподобни съединения, присъстващи в растителни продукти, които се намират в жлъчката, урината, спермата, изпражненията и кръвта на хора или животни. Маслото от вечерна иглика е един от най-важните растителни фитоестрогени"

Цитат от тук https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8102809/

Но има и още на много места същата информация.

Ето ти и от български сайт, по повод рак на гърдата и хормонозаместителни терапии, статия написана от лекар https://raknagardata.com/2024/08/26/hzt-i-rak-na-gardata/

# 664
Мерси, ще ги прегледа по-късно днес.

Всички Антъни Уилямски са мега радикализирани и токсични.
Не го знам този Уилямс, но няма значение.
То това е направо диагноза нейното. Абе такъв характер, контролиращ, налагащ се, не разбира от дума.

# 665
Елора срещат се и противоречиви мнения вероятно си попадала на тях, но определено си се знае, че е с фитоестрогенни свойства. Между другото докато ги пиех, се чувствах добре в посока ПМС симтоми, но после реших да не рискувам повече. Ендокриноложката ми въпреки, че не е чак много в час с всичко, също като й казах, че ги вземам, каза да не пия повече от няколко месеца.

# 666
Само да репорт-на, че от препоръките тук, си поръчах ензимите на Nature’s Plus GI Nutra Total Digestiv, и Фолат + Б12 на Life Extensions. Обещавам за споделя отзиви след 2-3 месеца.

# 667
  • София
Вечерната иглика е фитоестроген, а принципно ние сме с естрогенова доминантност.
Аз съм пила преди 4-5г преди да се зачета в подробности, беше ми изписана за 3 месеца от мамолог заради болки в гърдите. После гинеколожката ми препоръча да не се "тъпча" с такива неща.

Странно, обикновено се изписва прогестерон за болките в гърдите.
А иначе естрогенът и подобни фитоестрогени засилват симптомите на менопаузата, като горещите вълни.

Не го знам този Антъни Уилямс, ама то и Рей Питките са си крайни някои. Аз обичам да чета такива неща и групи, ама гледам да чета с критична мисъл и да си вземам само някои неща, защото въпреки крайностите, има и полезни такива.

Последна редакция: вт, 13 яну 2026, 22:34 от catty m

# 668
И аз чета с критична мисъл. Възможно е да опитам един протокол за Епщайн бар и да видя ще даде ли ефект.
А някой опитвал ли е добавки с изсушена щитовидна жлеза? Гледам, че и в iherb се продават. Преди да си самопредпиша Т4 и това е опция май.

# 669

Странно, обикновено се изписва прогестерон за болките в гърдите.
А иначе естрогенът и подобни фитоестрогени засилват симптомите на менопаузата, като горещите вълни.

Не знам, аз тогава хич не се бях запознала с темата и просто при прегледа споменах, че около овулация доста ме болят и болят почти докато премина в ПМС и тя ми изписа тогава с тази цел и то доста висока доза. И наистина спряха да ме болят Simple Smile .

steli4ka s в изсушената жлеза не се знае колко Т4 и колко Т3 има. Всеки организъм различно работи, те са от свине мисля...та ако е някоя стресирана свиня с хипо, може и никак да няма Smile . Това шега, опитай ако искаш, но наистина там не знаеш въобще какво точно приемаш. Извинявай, не помня каква ти е историята, т.е. какви са ти изследвания, симптоми...но опитала ли си с Л-тирозин? Той е основната съставка на Тирохелп-а

# 670
И аз чета с критична мисъл. Възможно е да опитам един протокол за Епщайн бар и да видя ще даде ли ефект.
А някой опитвал ли е добавки с изсушена щитовидна жлеза? Гледам, че и в iherb се продават. Преди да си самопредпиша Т4 и това е опция май.

Какъв е този протокол? Стана ми интересно?

# 671
mibobo,
Благодаря за съвета за Л -тирозин. Наистина май е добре от него да започна като подкрепа за жлезата. Засега FT3 и FT4 са оптимални, TSH e в диапазона до 2,5, антителата са многп високи. Тоест малко на зор, но жлезата успява да произведе хормоните. Наваксвам дефицити и се надявам да позабавя автоимунния процес, но същевременно осъзнавам, че ще дойде момент да включа и хормон.
Eлора,
От това, което съм чела в средите на нутрициологията има няколко теории за Хашимото. Едната е, че тялото не атакува собствената си жлеза, а всъщност атакува патогени, който са я заразили(  Епщайн бар или други висури и бактерии). В опит да ги унищожи или ограничи, унищожава и части от жлезата или създава възли. Тук във форума също има тема за Епщайн бар. Това е херпесен вирус, който веднъж прекаран, остава в тялото до живот и е сочен, че хроничната инфекция с него може да е причина за автоимунни заболявания. Изабела Уенц, казва, че може да се изследва за него, като изследването е Ранен EBV антиген. Протоколите за лечението му според нутрициологията включват добавките Л-лизин, монолаурин, Цинк (моя е в долната част на референтните), витамин Ц и още куп други неща. Но тези 4 са, който мисля аз да опитам.
Този лечител-медиум Антъни Уилямс, му изслушах сега в storytel накакво резюме на книгата за щитовидната. Някой неща се припокриват, други ми се струват прекалени. Няма как да следвам неговите съвети, защото той яко набляга на плодове и други въглехидратни храни, а аз съм с ИР. И той също си има негов протокол, на който му е интересно може да разгледа този сайт на български https://prirodnik.com/blogs/%D1%81%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8 … d=a413f97e5&_ss=r
По долу в статията се изреждат храни и добавки, които той препоръчва.
От него мога да си взема идеята за сок от целина.

# 672
Здравейте!
От повече от две години изследвам хормоните на щитовидната жлеза и антителата. Диагностицирана съм с Хашимото. Миналата година ТАТ беше около 600 ( при граници до 115) а МАТ 89 ( при граници до 34). Изследвала съм TSH, който варираше от 3.04 до 2,20 ( при граници 0,27-4.2) , а FT4  беше между 11-14 ( при граници 11,5- 22,7) Ендокриноложката каза, да спра да изследвам ТАТ и МАТ и да не си давам парите, защото никога няма да паднат. Преди няколко дни отново реших  да изследвам хормоните на щитовидната жлеза и антителата.
Резулатът е ТАТ -71, МАТ-39, ТSH- 1,5, FT4 -13.80.
Въпросът ми е как е възможно ТАТ и МАТ да са вече в норма? Също TSH как е паднало на 1,5 , нямам обяснение. Никога не съм пила хормони. Изследванията правя винаги в една и съща лаборатория.
Благодаря!

# 673
С Л-тирозина много внимавайте, при мен кръвното от него скочи с 20 единици до 160/110..
За ЕБВ се знае поне от 15г, тогава още в Германия се говореше, че е основен причинител. Аз съм обзаведена с ЕБВ и Цитомегаловирус, може и нещо друго, но това изследване искаше ендото, това направих.
За момента се иска да отслабна 10-15кг, за да вкараме и инсулина в норма заради ИР, тогава ще мислим за вирусите,  стари инфекции, с високи антитела са и двете

Анти ТПО много се влияе от стреса, обикновено ми е между 100 и 200, но при смърт в семейството или операция на близък съм го засичала и над 1000

# 674
Скаридка, извинявам се за глупавия въпрос, но при доказани стари инфекции какво предлага медицината?

Общи условия

Активация на акаунт