Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 82

• 24 641
  • 727
  •   3
Отговори
# 705
Благодаря ви за подкрепата, момичета! Каквото и да правя, все това ми е в главата, и са едни черни мисли…опитвам се да си напомням, че не мога да променя съдбата. Моля се, и се надявам да мина трети месец, после 5-6 и нататък. Дори ме е страх да гледам календара за термин и други подробности. Карам ден за ден. Само знам, че днес съм 4 седмици и 6 дни. Постоянно се проверявам за кръв. Луда работа.
Утре ще си пусна т4 и т3, заедно с чхг, за да видя, как се развиват нещата. Всичко ще е на частно. Иначе, чувствам се изморена, и не ми е особено добре, но не мога да разбера дали е от високото тсх, или заради бременността. Моля се, да е от нарастващото чхг. Имам и леко главоболие.
Говорих с ендо-то в Хеле, посъветва ме да пия 175мг 2 дни и 150- 5 дни, след две седмици- контрола. Каза, че за нея т4 и т3 не са важни, защото сега няма да са в норма, но за мое успокоение, да ги пусна, ако реша. Било най-важно, да се вдигне дозата. Обясни, че е имала много подобни случаи… ще видим.
Имам спомен, че през предишната ми бременност, пак ми беше казала така за т3 и т4, защото тогава ги бях пуснала на своя глава.

# 706
  • Варна
За още едно успокоение - моето TSH стигна 40 през бременноста - и детето и аз сме добре - и тогава и 4г по-късно.

За момичетата след операция - бързо възстановяване... тегаво е много, но пък като мине, знаеш, че е било за добро. Прегръдки!

# 707
Оле, за пореден път недоумявам с тези лекари...Т3 и Т4 не са важни, които са точно щитовидните хормони, но ТСХ го гледаме дето е хипофизен Sad

# 708
Затова си пиша и с вас, не знам, какво да мисля вече. Ще споделя утре, аз въпреки всичко ще ги пусна. И желязо и вит Д, но тези ще са след седмица- две, защото ще опитам по здравна каса.

# 709
Acid, каква операция си имала?
Нали го премахна онзи проклет полип.
Нещо ново ли изникна?

А на мен днес ми беше колоноскопията, която отлагах две години. Направих я заради вечния запек, липсата на желязо, пък и да се види все пак, хубаво е да се направи това след определена възраст.
Предвид, че старото ми аз е било много, ама много палаво с храната съм изнедана че нямам полипи.
Лигавицата ми е ок. Просто е оцветена, не е розова нормална, а меланоза ли, нещо такова казаха. Заради лаксативите, които приемам.
Освен, че си имам по-дълго черво което ми установиха преди 5-6 години, казаха, че и няма правилна форма. Вроден дефект е явно. Ако е било след отслабването можело да се счита, че е от това. Но след като съм така от малка, явно е вродено. Нали знаете, че дебелото черво е във формата буквата П. Ами моето е шашаво П. Тоест горната част е смъкната и от двете страни се получават неестествено прегъване и това било проблема.
Така ще си карам ми казаха, няма смисъл и от операция. Аз и не искам.

# 710
Оле, за пореден път недоумявам с тези лекари...Т3 и Т4 не са важни, които са точно щитовидните хормони, но ТСХ го гледаме дето е хипофизен Sad
Вчера помолих личния ми лекар да ми пусне TSH и FT4 и казах, че аз ще си платя и FT3. И се почна - ама защо ти е, то само TSH е достатъчно да се провери... Казвам, че това дори не е щитовиден хормон, че да е достатъчно. А тя вика - но е достатъчно да се види общата картина. Замълчах си, защото няма как да променя убежденията на лекар, но се чудя защо въобще от здравната каса поемат FT4, като по-добре или да се изследват трите или наистина само TSH, има ли смисъл от такива половинчати работи?

# 711
Защото ФТ4 показва колко хормон произвежда жлезата, т.е. важен е за дозирането на синтетичния хормон. Докато ФТ3 да, също е важен, но той показва конверсията най-вече и дори и да е нисък, лекарите не реагират тъй като тук терапия с Т3 официално за страната няма, също така никой не предлага нищо с цел подобряване на конверсията и затова им е безсмислен на повечето, но ФТ4 си е водещо изследване особено при терапия с хормон.

# 712
Да, но при мен специално последния път TSH и FT4 бяха дори в оптимални граници, а FT3 е нисък. И ако не си го пускам сама, сигурно трябваше да повярвам, че си въобразявам и че няма причини да не се чувствам добре Simple Smile

# 713
Не искат да пускат допълнително изследвания, защото системата ни е скапана. Знаете, че всяко джи пи разполага с определен брой направления за специалист на тримесечие. И когато в началото на януари ти дадат от скапаната ни каса 300 бр направления за 3 месеца напред, а ти имаш 3000 болни, от които не се знае кой, кога и за какво ще се появи, докторите почват да оптимизират и да лъжат, че нямат. А някой път и наистина нямат направления. Същото е и с направленията за изследвания. Там разполагат с определена сума на тримесечие. И като не може и не знае да ти тълкува фт4, смята и за безпредметно да го пуска.
Иначе знам, че ние си плащаме здравните осигуровки. 8% от брутото.

# 714
В случая нямаше проблем за направлението, аз съм диспансеризирана и това е първо изследване за годината, което ми се полага. Но здравната каса поема наистина изключително малко изследвания спрямо здравните осигуровки, които плащаме. Сега ще си правя едни по-разширени заради брутален косопад и по каса са само ПКК, глюкоза, TSH и FT4 - всичко останало ще ми струва над 350 лв.

# 715
Че е скапана здравната система факт е, но истината е, че по здравна каса има доста скъпи изследвания (от всякакъв вид имам в предвид, не само кръвни, образни и т.н.) отделно доста скъпи лекарства има за някои заболявания...и вероятно правят баланс някакъв от къде какво да орежат, да има на друго място. Всеки си гледа настоящето заболяване и си мисли от неговата гледна точка и е разбираемо, но примерно свекърва ми лека й пръст имаше инжекция всеки месец, която преди 8-9 години струваше 3000лв и касата я поемаше.
Иначе аз поне не мога да се оплача и от моята ендо и от детската на сина ми - пускат всичко каквото могат по каса, никога не са ми спестявали нищо. Вит.Д от както е по каса всеки път ни пускат също.
Iveta_S аз на всеки 4 месеца хвърлям по около 150-200лв  за мен и сина ми за изследвания, но това е положението.

# 716
От началото на годината съм на минус 600 лв. по лаборатории, с прегледите ще ги закръгля на 1000. Не са ми ок изследванията, може и на ЯМР на хипофиза да ме пратят. В четвъртък ми е прегледът при ендото.

# 717
Елора, с пълна упойка ли ти беше колоноскопията?

# 718
Ами да. В смисъл то за тези процедури е някаква малка доза, защото не заспиваш за два часа. Но да, заспах си като пич, събуждам се и викам - какво става, няма ли да почваме. Те се смеят и викат - ние приключихме Joy

# 719
Елора супер, че няма нищо тревожно!

Общи условия

Активация на акаунт