Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 82

• 15 617
  • 475
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Продължителният стрес, води до претоварване и може да доведе до изтощаване на надбъбречните жлези, което води до ниски нива на кортизол. Но да, може и да е висок, а може и да е объркан 24-часовия кортизоловия  ритъм. При мен се оказа това-сутринта е сравнително нисък (в норма, но ако е добре трябва да е на горна граница, а моя е в средата), а следобед е висок (тук вече направо си ми беше извън границата). Иначе за високия кортизол има различни адаптогени - ашваганда, родиола, магнезиев бисглицинат също смъква. Когато е нисък е по-големия проблем, че трудно се вдига.
За изследването - както си решиш, но ако го правиш направи двукратно сутрин и следобед за да се проследи през деня. Преди вземането на кръв покой поне 15-20мин, за следобедния също без кафе, т.е. ако си пила сутринта след като си дала кръв това да ти е за деня.
Със слюнка или с кръв се изследва кортизол и колко кратен се прави? И резултатите и след това какво следва към кого да се обърнем като специалист?

# 76
Ами постоянно се спори за това кой е по-точен, преди време беше трайно мнението за слюнка, но последно чета че по-информативен е от кръв. Аз лично кръв правя двукратно - сутрин и следобед към 17ч. Относно лекарят, това е хормон на надбъбречните жлези, така че се ходи при ендокринолог.

# 77
То, и не знам как би могла да се вземе кръв вечерта. Лабораториите не бачкат тогава. Simple Smile Освен ако изследването не се провежда в болнична обстановка.

# 78
При нас централата на едната лаборатория работи до 18ч и ходя до там.

# 79
О, да, те и в София са до толкова, но аз имах предвид тестване на Кортизола в 23 ч., например. Мисля, че в този случай - само с проба от слюнка става.

# 80
А да, ако трябва 24 часов ритъм да се проследи със слюнка само.

# 81
привет на всички!
ще съм благодарна на мнение от страна на хора, които са минали пи пътя и имат опит и наблюдения!
накратко: първо да уточня, че не съм хипохондрик, в никакъмв случай не си търся здравословни проблеми, даже обикновено ги игнорирам, но сега просто търся причината, защото имам всички симптоми на хипофункция... пълен комплект са в действителност. Преди около 10 месеца липидния ми профил беше катастрофален, без лекарства успях да го вкарам в пътя...
имам и метаболитен проблем, пия от почти 10 години метформинов препарат за да държа кръвната захар в норма.
Та, всички тези години, кардиолог изписва лекарства за кръвно и бетаблокери за да лекува симптоми, ендокринолог- лекарства за регулиране на кръвната захар и статини, никой не се замисли дали пък да не се изследват щитовидни хормони...пуснах си ги сама.
бях днес на ендокринолог и отговора беше- нищо ти няма, всички изследвания ти са в норма. /дай боже да е така де/
ще съм безкрайно благодарна на вашето мнение като хора с опит и най- вече мислещи...
дано съм успяла да прикача резултата,

# 82
Още от кръвната картина виждам, че си с вероятен дефицит на витамин В12, още повече щом приемаш метформинов препарат, това си е почти сигурно (пише си и в листовката, че възпрепятства усвояването на В12)
Относно щитовидните, само ТСХ е добър като резултат, но явно не отразява реално щитовидните, защото те са ниски. И Т4 и Т3 трябва да са в средата на границата поне, т.е. Т3 към 5, Т4 - 17 и нагоре, в момента си в хипофункция. Но тъй като работата на жлезата се влияе много от нивата на витамините, според мен е редно първо да провериш тях - желязо, В12, Д. Ако има дефицити попълваш и пак проверяваш жлезата как е.

# 83
Още от кръвната картина виждам, че си с вероятен дефицит на витамин В12, още повече щом приемаш метформинов препарат, това си е почти сигурно (пише си и в листовката, че възпрепятства усвояването на В12)
Относно щитовидните, само ТСХ е добър като резултат, но явно не отразява реално щитовидните, защото те са ниски. И Т4 и Т3 трябва да са в средата на границата поне, т.е. Т3 към 5, Т4 - 17 и нагоре, в момента си в хипофункция. Но тъй като работата на жлезата се влияе много от нивата на витамините, според мен е редно първо да провериш тях - желязо, В12, Д. Ако има дефицити попълваш и пак проверяваш жлезата как е.

сърдечно благодаря за съвета! ще направя още в понеделник изследвания за витамините, за желязо го има в изследванията по- горе - 16,8 при реф. 5,8- 34,5. още веднъж благодаря!!!

# 84
Здравейте ето ги и моите резултати от август.Родих декемрви месец, през бременноста не съм пускала изследвания за щитовидната.Преди това имах Хашимото но беше в нормални граници.Сега пия еутирокс 50 мг през ден 100 мг но се чувтсвам напрегната психически и усещам тремор като стоя на стола,виене на свят също и светлината ми дразни.Има ли някой с подобни резултати и симптоми какво мислите.

# 85
Как така сте знаели, че имате Хашимото и не сте се изследвали по време на бременността?! Кой лекар ви е оставил да бременеете, без да коригира дозата на хормона?! Това е абсолютно безобразно неглижиране. И кой предписва редуване на 50 и 100, вместо просто да ви даде 75?!

След раждане често се случва хормоните да се разиграят, както е и при вас. Конкретните симптоми аз не бих свързвала със щитовидната жлеза, но по резултатите определено сте в хипофункция и за корекция на дозата. И си сменете лекаря.

# 86
Здравейте,
Отдавна не съм писала, че лятото градинарствам усилено.
Определено това лято усещам, че съм по-добре от предното. Очаквам и скоро да отида на изследвания.
Acid,
радвам се, че имаш повече енергия. Какво промени в лечението?

# 87
Там където ме следяха за бременността пускаха всеки месец разни изследвания без д аобясняват нищо.Случвало се е аз сама да питам и да искам да се пускат изследвания.В края на бременноста бях с високо кръвно и чак като влязох в болниц ами казаха ,че е трябвало да пия хапчета за високо кръвно.А ендокриноложката при която съм сега ми изписа еутирокс 50 мг 3 месеца и след като видя ,че изследванията са същите ми каза да пия един ден 50 другия 100 ,пак в продължвние на 3 месеца .

Последна редакция: нд, 21 сеп 2025, 21:17 от Силвия 13

# 88
Здравейте,
Отдавна не съм писала, че лятото градинарствам усилено.
Определено това лято усещам, че съм по-добре от предното. Очаквам и скоро да отида на изследвания.
Acid,
радвам се, че имаш повече енергия. Какво промени в лечението?
С много корекции и чести изследвания наматаних дозата на 200 мкгр Еутирокс и 1/4 Тиромел. Трябваше да правя изследвания в началото на септември, но в болницата ме натъпкаха с антибиотици (напълно излишно), после получих цистит и пих още един антибиотик и сега чакам да мине малко време, за да се изследвам.

# 89

mibobo, искам да благодаря от сърце за насоката, точно това излезе, дефицит на В12, и Д за сега, феритина още не е готов...
ще попълвам дефицитите...и ще изследвам пак след може би 2-3 месеца, още веднъж сърдечно благодаря!!!

Общи условия

Активация на акаунт