Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 82

• 3 877
  • 109
  •   1
Отговори
# 60
Здравейте включвам се в темата с питане относно изследванията ми
Тсх 1.39 реф.- 0.3-4.2
Фт3 4.6 реф. 3.2-6.8
Фт4 17.2 реф. 12.0-22.0
Според вас има ли нещо притеснително и дали трябва да се консултирам с ендокринолог?
Тат и мат не са изследвани

# 61
Притеснително няма, а за ендокринолог ще са супер изследванията. Иначе ако трябва да "разчепкаме" подробно - Т3 е нисък, трябва да е над средата на границата т.е. над 5 поне, Т4 е в средата, но не трябва да пада под тази стойност. ТАТ и МАТ е хубаво също да се проверят за да се знае има ли автоимунен процес.
Но това са приказки само върху едни цифри, нищо не казвате защо са правени - имате ли симптоми, на хормон ли сте, възраст, изследвани ли са витамини?

# 62
Благодаря
Изследванията са правени поради причината че преди време пиех л тироксин и го бях спряла също така бяха ми правили ехограф на щит жлеза преди 2год може би и бяха ми казали че се виждат малки възли които не били притеснителни та  ми беше интересно да видя как са нивата на 29год съм и не съм пускала никакви други изследвания

# 63
Защо сте го пили? Били сте в хипофункция вероятно. Колко време е приеман и защо е спрян после? Добре е да си следите вит.Д, желязо и В12, техните дефицити влияят на работата на жлезата.
Две години е доста време, хубаво е да си направите видеозон, защото понякога възлите растат и с месеци!

# 64
Да беше ми открита хипофункция и тогава ми изписаха хапчета. Живях в чужбина и след като ми свършиха хапчетата лекарите там отказаха да ми изпишат отново и ми казаха просто да спра да ги пия
Иначе симптоми нямам кой знае какви
Кожата ми е по суха и имам липса на енергия
Сега малко ме е яд че не пуснах и антителата. Скоро не съм пускала Вит. Д но по принцип почти винаги е дефицит при мен

# 65
Изпих първото хапче - жива съм😁

Има нещо, което ме озадачава, и затова отдавна отлагах почването на хормон. Нормално ли е да съм с Хашимото/хипо (макар и не много зле положението) и да имам повече симптоми на хиперфункция? Ниско тегло, непоносимост към жеги, умора, косопад, изпотяване, сърцебиене. Типичен симптом за хипо дават, че е забавено мислене и реакции, аз съм обратното. Чак не съм убедена, че оплакванията са от щитовидната

# 66
Аз едно с изтекъл срок на годност изпих вчера, ти за редовен хап се кахъриш Joy
Утре ще искам подновяване на рецептата.

Бих си разменила симптомите с теб, само сърцебиенето ни е в съвпад. За забавеното мислене нищо не мога да направя, то си ми е по рождение; и аз не мисля, че е от щитовидната Head Band

Последна редакция: вт, 16 сеп 2025, 22:03 от Adalind

# 67
  • София
mibobo , благодаря за инфото. Явно никога не съм правила такова излседване, помня, че тогава ми гледаха ръката, китката на нещо като ехограф. Ще гледам да си направя скоро, сподели каква е цената долу горе. Иначе аз от няколко години редовно приемам Вит. д+К2 и магнезий. Дано поне това да е добре.

AstileD, повечето симптоми, които си споменала, съм ги имала и аз с хипо - умора, косопад, непоносимост от жега, потене. Това с мозъчната мъгла мми се появи много по-късно, а и смятам, че е и от умора и стрес. Познавам жени с хипо и са слаби.

# 68
Аз да споделя, че (за гр. София) правих изследване за костна плътност в този център. След проучването, което направих, се оказа, че това е сред най-реномираните места.

# 69
Да, минала си през доста неща и е нормално да ти е писнало и да си изморена...дай си време и си почини, този стрес от ограничения и търсене, четене също не е полезен.
Антителата понякога не могат да се намалят не се намира причината, или нещо не сработва, така че и с тази мисъл се свиква. А и твоите не са толкова високи, има хора със стойности в хиляди. На синът ми му пуснах гърлен и носен секрет, без да го водя по лекари. Излезе стафилокок в носа, антибиограма тогава ЛЛ избра АБ и го лекувахме. Той отделно има алергичен ринит и като го хване криза и тогава се позасилват антителата също. Но мисля, че ти трябва психическа почивка сега, като се почувстваш добре тогава продължавай да "ровиш".
За високия кортизол може да пиеш магнезиев бисглицинат, той принципно сваля кортизол

Благодаря! Това са пак много полезни съвети и примери, поне лабораторията ми е наблизо и може да си пусна носния и гърлен секрет като начало. Магнезият, който пия в момента е комбиниран, но ще си взема пак бисглицинат.

Благодаря отново за съветите и подкрепата ❤

# 70
AstileD преди да забременея и родя бях години наред слаба и даже на моменти с поднормено тегло и пак си бях с хипофункция. Бях студентка, четях си един път въпросите за изпита и ги запомнях, т.е. и мозъчна мъгла съм нямала...но годините си казват думата Wink . Иначе описаните от теб симптоми могат да насочат към нисък кортизол, но и повечето са си и за хипо - умора, изпотяване, косопад. Като косопада често е от дефицити на витамини и минерали!

catty m принципно да, поддържането на вит.Д в добри нива е много важно. Аз вчера бях при лекарката, каза че е съвсем начално при мен (при остеопороза започва зоната от 0,5, моето 0,53) и само на ръката, така че препоръча единствено постоянен прием на вит.Д+К2, за да не изпадам никога в дефицит (при граница 50-120 да гледам да стоя около 90), калций от храна да набавям и повече движение. Иначе за цената, не съм от София така, че не знам колко ще те ориентира - 100лв е, на 2 зони ако е 80лв

Последна редакция: ср, 17 сеп 2025, 09:36 от mibobo

# 71
AstileD, преди да започна хормон бях хем зиморничава есента и зимата, хем през лятото имах чувството, че ще умра от жега и постоянно се потях, до степен да ми текат вадички от пот по лицето. И пак преди окончателно да зазлея, бях с нормално тегло, а после напълнях рязко - за 3-4 месеца качих два размера на дрехите. Имах и постоянна умора, и изтъняване на косата (макар че така и не забелязах сериозен косопад), и заради постоянната умора се задъхвах и получавах сърцебиене ако направех опит да съм по-енергична или да се забързам за нещо. Така че някои от симптомите на хиперфункция се проявяват точно в резултат на хипофункцията. Отделно че съм била с хиперфункция и първоначално мислех, че все още съм в хипо и чак впоследствие усетих, че тази умора, не е като предишната умора. Опитвам се да ти обясня, че нарушенията в работата на щитовидната жлеза са сложни и се проявяват с букет от симптоми, които не са толкова лесни за преценка и до голяма степен зависи от самия болен да внимава какво се случва с тялото му и как се чувства (което е прекрасен повод за тревожност, но това е съвсем друга тема). И ситуацията става още по-сложна ако има и други заболявания, защото тогава има още повече симптоми, някои са даже взаимноизключващи се. На този етап можеш да взимаш хормон и да се следиш внимателно как ще реагира организмът ти, за да имаш база за сравнение и на нейна основа да правиш промени.

# 72
Благодаря за отговорите! Да изследвам ли кортизол? За него пие ли се нещо? Бих се очудила да е нисък, по-скоро да е завишен ми се струва по-логично, зящото аз съм под постоянен стрес на работа, крайни срокове, болни родители, даже и рядко отпуска излизам и тн

# 73
Продължителният стрес, води до претоварване и може да доведе до изтощаване на надбъбречните жлези, което води до ниски нива на кортизол. Но да, може и да е висок, а може и да е объркан 24-часовия кортизоловия  ритъм. При мен се оказа това-сутринта е сравнително нисък (в норма, но ако е добре трябва да е на горна граница, а моя е в средата), а следобед е висок (тук вече направо си ми беше извън границата). Иначе за високия кортизол има различни адаптогени - ашваганда, родиола, магнезиев бисглицинат също смъква. Когато е нисък е по-големия проблем, че трудно се вдига.
За изследването - както си решиш, но ако го правиш направи двукратно сутрин и следобед за да се проследи през деня. Преди вземането на кръв покой поне 15-20мин, за следобедния също без кафе, т.е. ако си пила сутринта след като си дала кръв това да ти е за деня.

# 74
За ниския - психолог и по-малко стрес, повече секс и хубави емоции като цяло май. Simple Smile благодаря за подробния отговор, мибобо.

Да се надяваме, че с л тироксина и промяна в нагласата и начина на живот ще постигна добър резултат, ако в щитовидната е проблема. Често получавам и сковаване в мускулите, което го отдавам на доста нерви.

Общи условия

Активация на акаунт