Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 82

• 3 982
  • 114
  •   4
Отговори
# 15
То качване на килограми и непрекъснат глад говори достатъчно.
Има хора не спортуват и са си добре.
Не всичко е в спорта.
Почти всичко си идва от храната. Хормона не е хапче за отслабване и не може да накара никого да спре да нагъва боклукчави храни.

# 16
Прочети първата страница на темата за да си изясниш някои неща. За антителата не се пие "нещо" , те не се лекуват така. Дефицитите на витамини влияят на работата на жлезата, при проблем с щитовидната, често има дефицити особено на Д.
За сега пия само селен и Витамин Д, дано се нормализира. Другите хормони са в норма.

# 17
Селен е хубаво да се приема след изследване, никой почти няма дефицит. Затова щом няма изследване, за да не се предозира е хубаво не повече от 1-2 месеца прием.

# 18
Здравейте, юли месец ми отстраниха половината щитовидна жлеза (папиларен карцином), още преди това бях с високо ТСХ и антитела. Началото на август започнах Л-тироксин 50мкг - първата седмица беше някакво емоционално влакче на ужасите, бях изключително емоционална, тъжна, подтисната, след това нещата се нормализираха. Преди няколко дни си пуснах пак изследвания, надявах се ТСХ-то да е паднало, защото трябва да стане максимум 1 според доктора. Обаче не само, че е паднало само 1 единица, ами и антителата ми са се качили, а ги бях свалила до ниски нива преди операцията. Два дни вече съм на 75 мкг след консултация с доктора.
Някакви съвети? Не ям глутен, от млечните - само пармезан и от време на време безлактозен скир, избягвам рафинираната захар като отрова и се старая да ограничавам сладкото, не пия кафе (а много ми липсва), но пия какао. Не знам вече какво да правя за тези антитела. Следя Б12 и Д3 и гледам да са в норма, взимам добавки като не са (сега д3 е малко към долната граница и сигурно ще започна пак да взимам), редовно взимам омега 3 и магнезий, селен скоро не съм взимала - може би трябва да го започна пак.
Спортувам доста, но последните три месеца не толкова, заради операцията и травми, които ме ограничават.

# 19
Здравей, съжалявам за карцинома! В сериозна хипофункция си била, няма как за 40 дни да стане чудо. Видно е, че дозата ти е малка, сега с новата ще се подобрят нещата, но често се случва ТСХ да се влияе от други неща, затова именно не е и миродавен сам по себе си, нищо че лекарите много се фокусират върху него. При мен в момента има нисък кортизол и заради него ТСХ ми стои почти на долна граница (0,4) и моята лекарка пък ме кара да си намалявам дозата, че я плаши този ТСХ. Определено си вдигни още Д, а В12 да не пада под тази стойност иначе ще е в дефицит! Въпреки, че след този карцином, дали ще ти дадат да пиеш вече витамин В12. Феритинът ти е нисък, има желязо но не се трупа като запас.
Личи си, че четеш и имаш здравна култура както се казва, моят съвет е да разчиташ основно на себе си, иначе е похвално лекар да иска ТСХ 1, рядко се случва обикновено щом е в норми им е достатъчно.
За антителата - ТАТ се повишава обикновено при проблеми в периферията на тялото. Уши, нос, гърло, зъби, пикочо-полова система. Помисли дали нямаш някъде там оплаквания - бактерия, възпаление, алергии. При сина ми проблем беше златист стафилокок в носа, при майка ешерихия коли в урината и хеликобактер за МАТ.

Иначе относно карцинома - имаше ли някакви оплаквания, как го откриха?

Последна редакция: чт, 11 сеп 2025, 09:14 от mibobo

# 20
Здравей, съжалявам за карцинома! В сериозна хипофункция си била, няма как за 40 дни да стане чудо. Видно е, че дозата ти е малка, сега с новата ще се подобрят нещата, но често се случва ТСХ да се влияе от други неща, затова именно не е и миродавен сам по себе си, нищо че лекарите много се фокусират върху него. При мен в момента има нисък кортизол и заради него ТСХ ми стои почти на долна граница (0,4) и моята лекарка пък ме кара да си намалявам дозата, че я плаши този ТСХ. Определено си вдигни още Д, а В12 да не пада под тази стойност иначе ще е в дефицит! Въпреки, че след този карцином, дали ще ти дадат да пиеш вече витамин В12. Феритинът ти е нисък, има желязо но не се трупа като запас.
Личи си, че четеш и имаш здравна култура както се казва, моят съвет е да разчиташ основно на себе си, иначе е похвално лекар да иска ТСХ 1, рядко се случва обикновено щом е в норми им е достатъчно.
За антителата - ТАТ се повишава обикновено при проблеми в периферията на тялото. Уши, нос, гърло, зъби, пикочо-полова система. Помисли дали нямаш някъде там оплаквания - бактерия, възпаление, алергии. При сина ми проблем беше златист стафилокок в носа, при майка ешерихия коли в урината и хеликобактер за МАТ.

Иначе относно карцинома - имаше ли някакви оплаквания, как го откриха?

Благодаря за отговора! За Б12 е малко особена ситуацията, да, но ще го следя и ако падне, ще пия, че не е добре и да е нисък.
Ще помисля за това дали някъде по другите системи няма някоя инфекция или бактерия, просто такова ходене по доктори е последните месеци, че събирам сили да ходя на други специалисти. Иначе нямам оплаквания, въпреки че имам спотинг преди цикъла последните два месеца, но го свързвах със стреса покрай операцията, ще си пусна хормоните на следващия цикъл и после ще отида на гинеколог.

За карцинома - не бих казала, че съм имала симптоми, освен тези, свързани с хипофункцията и хашимотото. На рутинна ехография се осъмнаха в един възел миналата есен и от там тръгна всичко останало по веригата - ТАБ (Б6), консултации с хирурзи, чудене и накрая операция, хистологията потвърди съмнението.

Не си давах сметка, че съм била в сериозна хипофункция, честно казано, явно трябва търпение с ТСХ-то. А хирургът го иска максимум 1, заради карцинома, превенция да не се появи отново на останалия ми лоб.

Ще помисля по идеите за антителата, много неща влияят и не знам вече накъде да гледам и малко се изморих от всички ограничения, но ще действам.
Благодаря пак за отговора и съветите ❤

# 21
Да, минала си през доста неща и е нормално да ти е писнало и да си изморена...дай си време и си почини, този стрес от ограничения и търсене, четене също не е полезен.
Антителата понякога не могат да се намалят не се намира причината, или нещо не сработва, така че и с тази мисъл се свиква. А и твоите не са толкова високи, има хора със стойности в хиляди. На синът ми му пуснах гърлен и носен секрет, без да го водя по лекари. Излезе стафилокок в носа, антибиограма тогава ЛЛ избра АБ и го лекувахме. Той отделно има алергичен ринит и като го хване криза и тогава се позасилват антителата също. Но мисля, че ти трябва психическа почивка сега, като се почувстваш добре тогава продължавай да "ровиш".
За високия кортизол може да пиеш магнезиев бисглицинат, той принципно сваля кортизол

# 22
Да, минала си през доста неща и е нормално да ти е писнало и да си изморена...дай си време и си почини, този стрес от ограничения и търсене, четене също не е полезен.
Антителата понякога не могат да се намалят не се намира причината, или нещо не сработва, така че и с тази мисъл се свиква. А и твоите не са толкова високи, има хора със стойности в хиляди. На синът ми му пуснах гърлен и носен секрет, без да го водя по лекари. Излезе стафилокок в носа, антибиограма тогава ЛЛ избра АБ и го лекувахме. Той отделно има алергичен ринит и като го хване криза и тогава се позасилват антителата също. Но мисля, че ти трябва психическа почивка сега, като се почувстваш добре тогава продължавай да "ровиш".
За високия кортизол може да пиеш магнезиев бисглицинат, той принципно сваля кортизол

Благодаря! Това са пак много полезни съвети и примери, поне лабораторията ми е наблизо и може да си пусна носния и гърлен секрет като начало. Магнезият, който пия в момента е комбиниран, но ще си взема пак бисглицинат.

Благодаря отново за съветите и подкрепата ❤

# 23
Dim_i, повечето неща вече са ти ги казали, но аз бих допълнила да си пиеш кафенце. Simple Smile Нищо лошо няма да ти стане от него - то даже има някои ползи за организма. Аз, примерно, въпреки иначе строгия ми хранителен режим (не консумирам сладко, зърнени, млечни и др.), си пия кафе в каквито количества ми иска душата. Wink Да не говорим, че и алкохол си позволявам веднъж седмично.

А не знам дали си наясно, но при изследване на Кортизол, е важно да си била в седнало положение поне 20-30 мин., преди да ти вземат кръв. Ако това не е направено при теб, много е вероятно Кортизолът ти, всъщност, да си е нормален сутрин (той тогава принципно трябва да е висок).

Последна редакция: чт, 11 сеп 2025, 14:56 от Гърне без похлупак

# 24
  • Варна
Антителата са сложно нещо - от 4 г съм без жлеза - карцином, цялата премахната, и още имам антитела - всеки път намаляват, но още ги има. Когато половината ти жлеза е там, конторлът е по-трудно - нито да се държиш все едно я няма, нито все едно е цялата там - освен това трудно се пазиш и от карцинома, защото все пак трябва дда функционира... при мен искат TSH 0, но при теб очевидно половин жлеза произвежда хормони.

# 25
И аз си пия кафе, без него съм като пияна цял ден.

# 26
Направо ме обнадеждавате - кафето много ми липсва, повече от две години съм на този режим, антителата ги бях докарала до много ниски стойности - за кратко даже само ТАТ излизаха, МАТ бяха под долната граница. Но последно време малко отпуснах края (и алкохол си позволявам рядко и по малко, но си позволявам), малко се и обезкуражих като не виждам по-добри резултати с всичките ограничения. Но ще си продължа с режима, може би кафенце от време само да се поглезя 🙂

Ще го имам предвид за кортизола, бях в покой 10-тина мин, преди това с колелото до там - следващият път ще поседя повече. Благодаря.

Благодаря за съветите и споделянето, ще ги взема предвид и ще се задействам, обнадеждихте ме.

# 27
  • Варна
И аз пия кафе - за кратко при АИП го бях спряла, ама не ме кефеше и си пия по 1

# 28
Здравейте, изчетох доста теми назад и абсолютно никъде не намерих някой с ТСХ със стойности над 80-90.
Дори лекарите се изумяват.
Пия Еутирокс и свалям с по някакви единици на седмица, но за такъв случай сякаш никой не е чувал..ФТ3 и ФТ4 също свалих до 2-3..
И всичко това от месец, два лечение с Тирозол.
Обиколих всички известни ендокринолози и вече не знам изобщо има ли смисъл да се следя с тях, защото сякаш вместо да помагат ми навредиха с този Тирозол..
Въпроса ми е на някоя от вас случвало ли и се е да качи чааак толкова много тсх и само с еутирокс ли се поправя това нещо? Страх ме е да не отиде пак в другата крайност и отново да ми предпишат Тирозол пък за обратното..вече няколко месеца се лутам между хипо и тиреотоксикоза и вече ми се плаче..

# 29
Детето ми, когато беше на 9 г. имаше тсх 55. Само с еутирокс сме вкарали нещата в норма. При теб обаче е по-различно заради хиперфункцията. Трябва да си балансираш дозата на тирозола (ако все още го пиеш) с еутирокса. Трудно и бавно става. През 45 дни правиш изследвания и вдигаш доза.

Общи условия

Активация на акаунт