Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 82

• 4 242
  • 122
  •   3
Отговори
# 105

Здравейте! Имам час за ендокринолог, но докато дойде време за него, ще съм благодарна да кажете какво мислите, как разчитате тези резултати от изследванията. 🫶🏻

# 106
Щитовидните хормони - Т3 и Т4 са добре, но ТСХ не е адекватен на тях и е висок. Приемаш ли хормон?

# 107
Не приемам хормон — преди десетина години в гимназиалния етап ми поставиха диагноза Хашимото и ми беше назначено лечение със синтетичен хормон, резултатът беше алергична реакция и обрив вследствие на приема(и при двата вида най-често изписвани лекарства — еуитирокс и лтироксин), при което просто преустанових приема. Лекарката тогава ми обясни, че съм млада и слаба, и към момента няма спешна необходимост да се предприема нещо, но, разбира се, би представлявало проблем за протичането на евентуална бременност вбъдеще. Оттогава насам през годините съм забелязвала, че селен и цинк сякаш повлияват благоприятно стойностите на тсх(най-ниско до 2,5), но без тях консистентно поддържам ТСХ около 4/5 и малко отгоре.

# 108
  • Sofia
Течен хлорофил дали може да се приема ?

# 109
  • София
Аз пък не съм толкова възторжена от прогестероновата терапия. През 2021 г., след хистероскопия и премахнат миомен възел, когато още не знаех, че съм с хипотиреоидизъм, ми изписаха Три Регол, уж за да се намали естрогеновата доминантност. Последствията за мен бяха ужасяващи - топли вълни, безсъние, постоянно зацапване, задържане на течности... Все едно бях влязла в менопаузата. Спрях хапчетата след около 6 месеца и симптомите престанаха. Давам го като различен опит, за да не се смята прогестеронът за панацея.

Не знам, доколкото знам зацапване между цикъл е признак на естогенова доминантност, например. Не го знам това лекарство, сега погледнах набързо в нета, но не е прогестерон сякаш.

Аз ползвам Утрогестан, който се води биоидентичен прогестерон. Друг биоидентичен е Прогестогелът, но той за по-големи дози не е удобен.

# 110
Момичета, а тази Естрогенова доминантност как са я установили при вас? Тествали ли сте се?
Понеже и аз открай време смятам, че имам. Например, заради страшно многото целулит, който не ми се вижда кореспондиращ на общото ми състояние и фигура. А и майка ми никога не е имала.
Та, вероятно при мен става въпрос за нещо хормонално. Но като не съм се изследвала, не знам дали става въпрос точно за ЕД.

# 111
Аз доколкото съм чела сравнително рядко се случва по изследвания да се докаже т.е. да има наистина завишен естроген и нисък прогестерон(в предвид, че и той трудно се изследва). Затова смятам, че се приема, че я има по скоро от симптоми.

Минавам да пусна една статия по повод изследванията в норма (не става въпрос само за щитовидни)
https://danielchutrov.com/%d1%81%d1%8a%d0%bd-%d1%81%d0%bf%d0%be% … hDBjkPwS0rA1QZJgQ

# 112
Аз пуснах и гликиран хемоглобин и Homa индекс. Като излязат заминавам на ендокринолог.

# 113
Момичета, а тази Естрогенова доминантност как са я установили при вас? Тествали ли сте се?
Понеже и аз открай време смятам, че имам. Например, заради страшно многото целулит, който не ми се вижда кореспондиращ на общото ми състояние и фигура. А и майка ми никога не е имала.
Та, вероятно при мен става въпрос за нещо хормонално. Но като не съм се изследвала, не знам дали става въпрос точно за ЕД.

И аз не съм изследвала, карам го на знания от обща култура, че миомите най-често са естрогенозависими.

# 114
И аз съдя че съм с ЕД по симптоми. Аз съм и със СПКЯ и ИР, ама няма завишени андрогени, та ми е трудно сама да си хвана спатиите на хормоните.

# 115
Здравейте! Пак съм аз 😄

Днес отново пуснах изследвания и резултатите изобщо не са се повлияли от вдигането на дозата на Л-тироксин.

От 50 мг минах на 75 дневно, но очаквах поне FТ4 да се е вдигнал малко, а всъщност отново е паднал, даже колкото беше преди да започна терапия преди 5 месеца.

Миналия месец:

Този месец:

Да мина ри на 100 мг или да изчакам още някой друг месец? Също FT3 и той още малко е паднал като от началото беше 5,72, после падна на 4,34, след това на 4,09 и сега е 4,05.

Последните месеци спортувам доста, храня се много по-балансирано от преди, но и килограмите не мърдат особено. Постоянно са надолу нагоре.
Малко съм объркана как точно да подпомогна процеса вече, хахах.

Ще съм благодарна за някое мнение ❤

# 116
  • София
Писала съм и друг път за ЕД. Не съм правила специални изследвания. След махнат полип и открита миома, почнаха много силни болки в едната ми гърда, тогава д-р Младенов изкоментира, че има връзка болките и полипа и говори за висок естроген, изписа ми Прогестогел, естествено в доста малка доза, но ми помогна. След това започнах да чета за ЕД и прогестерона, тествах с ниски дози, вече при д-р Недялкова коментирахме и вдигнахме на 200 гр. (не помня вече много добре, но мисля, че минах през 100 мг за известно време). Положителния резултат е много нормализиран МЦ (преди това беше много обилен със съсиреци, от там с анемия), изчезнаха ми едни образувания. Сега не съм се оттървала от целулита, честно казано, но според мен там си трябва и много сериозни процедури, за което аз нямам сили. Не е чак толкова страшно при мен, ще преживея и с него Simple Smile Имам си ИР, открит още с Хашимотото.

# 117
Aleks през колко време са ти изследванията? Хубаво е при промяна на доза да се изчака поне 6 седмици. Иначе да, за вдигане си, но от 75 не е хубаво да скочиш директно на 100, първо ги редувай един ден 75, другия 100.
Т3 винаги когато се започне терапия за първи път и после пада, защото преди това тялото се е опитвало само да компенсира хипофункцията и го е завишавало изкуствено.
Вит.Д как ти е? Желязото ти е сравнително ниско, В12 също е хубаво да е над 330 в тази мерна единица.

Като стана въпрос за д-р Недялкова, разбрахте ли на какъв принцип вече мисли да са й прегледите и особено за нови пациенти. Като се запишеш да чакаш за нея и като ти дойде реда ще минеш нещо като курс, ще ти се пращат 3-4 видеа и материали с основни неща за работа на щитовидна, витамини и т.н. неща и след като си "образован" до някаква степен вече ще имаш лична среща с нея.

Последна редакция: пт, 26 сеп 2025, 09:54 от mibobo

# 118
Благодаря много!

Витамин Д ми е 30 и пръскам спрей, за да го вдигна. Желязото и витамин В12 също ги набавям, така че би трябвало да са се пооправили, защото честно казано, умората вече не е чак толкова силна и предполагам е от това.

# 119
Здравейте, аз днес си направих изследвания, щитовидната ми продължава да е наникъде, и холестеролът никак не ми харесва. И на мен днес ми говориха, че референтните и за холестеролите трябва да се приемат критично, само един показател ми се подобрява. Това са днешните цифри:

И за сравнение изследвания от преди година и нещо:

Общи условия

Активация на акаунт