Професия учител - 23

• 35 581
  • 550
  •   2
Отговори
# 405
Mishinkaa, не се настройвай предварително. Може учителите да са готини и да върви работата, а може и да не са, но ти пак ще си работиш. Отивай в понеделник с усмивка и не показвай пред децата никакво притеснение. Както и никакви оплаквания от учителите, директора и т.н. На нас може, на децата - никога Simple Smile
Не се ядосвай за дреболии, защото всеки ден ще се сблъскваш с десетки, но въпреки това общуването с децата дава много повече отколкото взима. И колкото и да е тежка работата, все някога ще дойде ваканция...
Добре, а как да се подготвя за първи ми ден, като няма идея докъде са стигнали с учебния материал.
Аз така или иначе ще работя с децата, няма да има такава пряка комуникация с учителите, но някак си без опит, чи е притеснено - кое, как и т.н.

# 406
Много е странно, че са ти отказали предварителна среща. Така наистина става сложно. На твое място бих се опитала да се свържа сама с колегите учители. Представяш се и питаш всичко, което те интересува. Никой няма интерес от такава счупена комуникация още отначало....В кой клас ще си?

# 407
Много е странно, че са ти отказали предварителна среща. Така наистина става сложно. На твое място бих се опитала да се свържа сама с колегите учители. Представяш се и питаш всичко, което те интересува. Никой няма интерес от такава счупена комуникация още отначало....В кой клас ще си?
Не знам как да осъществя контакт, даже имената не ми казаха, въпреки че попитах.
В 3 и 4 клас, сборна група, което още повече ме притеснява.

# 408
Аз предлагам някой колега тук от темата ГЦОУД да ти напише ориентировъчно темите за последните два седмици и да ги прегледаш сега през почивните дни. По български език и математика мисля че ще е достатъчно. Поне имаш ли идея по кой учебник работят?
А в понеделник още в 9 отиваш и на място вече се запознаваш с колегите разбирате се за изисквания. Записваш си предварително за да не забравиш какво да питаш.

# 409
Mishinkaa, ако в понеделник те притеснява домашното по математика, например, или по друг предмет — снимай го и го пусни тук. Все някой ще реагира със съвети. Ако пуснеш задачата в ChatGPT и поискаш решение и обяснения за 3. или 4. клас, също ще получиш адекватен отговор. Започни подготовката на учениците с предмет, който обичаш и в който си сигурна в знанията си. Важно е да изглеждаш спокойна и уверена пред децата. Ще се справиш!
Пожелавам ти успех!

# 410
Mishinkaa, ако в понеделник те притеснява домашното по математика, например, или по друг предмет — снимай го и го пусни тук. Все някой ще реагира със съвети. Ако пуснеш задачата в ChatGPT и поискаш решение и обяснения за 3. или 4. клас, също ще получиш адекватен отговор. Започни подготовката на учениците с предмет, който обичаш и в който си сигурна в знанията си. Важно е да изглеждаш спокойна и уверена пред децата. Ще се справиш!
Пожелавам ти успех!
Да, мен точно Математиката ме притеснява.
В понеделник водя учениците на стола и после започваме. Тоест аз преди това ще разбера домашните, учителят ги записвал на дъската и аз си ги снимам, т.е няма да си предаваме тази  информация.

# 411
Дано в понеделник нещата да потръгнат  добре за теб. Ако имаш вече достъп в Школо /ако работите с него/ можеш да погледнеш взетите теми от разпределението и г/д да се ориентираш. Дано вече да са те добавили. Иди по-рано в понеделник- вече като разбереш кои са колегите, влез в последните часове /преди да застъпиш занималнята/ и поговори с тях. Пожелавам ти те  да са читави и комуникацията ви да е каквато трябва да бъде.

# 412
Дано в понеделник нещата да потръгнат  добре за теб. Ако имаш вече достъп в Школо /ако работите с него/ можеш да погледнеш взетите теми от разпределението и г/д да се ориентираш. Дано вече да са те добавили. Иди по-рано в понеделник- вече като разбереш кои са колегите, отиди последните часове и поговори с тях. Пожелавам ти те  да са читави и комуникацията ви да е лаквато трябва да бъде.
Все още нямам достъп до Школо.

# 413
Защо се притесняваш толкова? Не се самонавивай и стресирай сама. Отиди малко по-рано от очакваното, запознай се с учителите. Ще ги попиташ до къде са, ще ги попиташ за разпределения и всичко, което те интересува. А и колко да е трудна математиката за 3ти и 4ти клас? Изтегли си някой приложение с изкуствен интелект за всеки случай ако нещо не разбереш да го попиташ и това е. Най-важното е да държиш на дисциплината от началото и да си имаш едно на ум, че те следобед вече са прекалено изморени. Започни тази работа без очаквания.

# 414
  • Някъде по Дунава
Аз съм на 3 клас, работим по Просвета плюс. В понеделник предстоят следните теми:
ЧО - Границите на България
Четене - " Гребен" Велизар Николов, стихотворение
БЕ - Корен на думата.Сродни думи
ЧП - Тела, вещества, материали ( обобщение)
Математика - Събиране и изваждане от вида 340+20, 360-20, 340+2, 342-2

# 415
  • при моите деца .....
Добър съвет са ти дали колегите.
Може да подготвиш листове със задачи и някакъв текст за диктовка.
Или текст  за “четене по верижка“ (синът ми е 4 клас и така четат - трябва да следиш, защото като те посочат да продължиш) - винаги са полезни такива занимания.
Ще напиша сина ми до къде са стигнали.
Математика - до 18 тема - Естествено число. Редица на естествените числа.
По четене до “Обичам те, Родино“ - Елисавета Багряна

# 416
  • Върху лъчите на Слънцето.
Пожелавам ти успех!
В понеделник водя учениците на стола и после започваме. Тоест аз преди това ще разбера домашните, учителят ги записвал на дъската и аз си ги снимам, т.е няма да си предаваме тази  информация.
Имаш ли представа по кои учебници работят?

# 417
Пожелавам ти успех!
Имаш ли представа по кои учебници работят?
Издателство Клет, но не знам дали Анубис или Булвест, нито дали работят със сборници.
Училището е с 90% ромчета.

# 418
Mishinkaa, аз съм учител в горен курс и не мога да ти помогна, но пък те запомних, че беше почнала на занималня , пак с ромчета. Двама учители се бяха отказали за седмица, ти също ли не издържа? Извинявай за любопитството Blush, ако не желаеш, не отговаряй.

# 419
Mishinkaa, аз съм учител в горен курс и не мога да ти помогна, но пък те запомних, че беше почнала на занималня , пак с ромчета. Двама учители се бяха отказали за седмица, ти също ли не издържа? Извинявай за любопитството Blush, ако не желаеш, не отговаряй.
Преди да започна самостоятелно там ми казаха, че в рамките на месец няма да започна да работя самостоятелно, а само ще наблюдавам. Наблюдавах три дни и прецених, че не е на всяка цена. При въпроси към класната получавах: вас на какво ви научиха в университета, как кандидатствате без да сте наясно.
След такива отговори се отказах да питам каквото и да е. Тези ученици наистина бяха от “гетото”, тя ги дърпаше за блузата да се обръщат към дъската, учебният процес беше наистина труден. Но след като и аз не получавах отговори на въпросите, при положение, че затова наблюдавам реших, че това не е моето място. И никъде не бях чувала, че назначен учител трябва да наблюдава един месец преди да започне работа самостоятелно.

Може би затова сега съм наплашена, но след разговора днес се чувствам още по-фрустрирана. Мислите ми са постоянно там, как ще се справя. Даже след днес не толкова как ще се справя с два класа, а по-скоро се притеснявам от колектива. Може би ако имах опит щях да съм една идея по-уверена. Бях мотивирана и развълнувана, а сега се чувствам единствено притеснена.
Притеснявам се и как ще се отрази на бъдещите ми кандидатствания, ако и тук не се получи.

Последна редакция: пт, 17 окт 2025, 22:09 от Mishinkaa

Общи условия

Активация на акаунт