Професия учител - 23

• 47 516
  • 740
  •   1
Отговори
# 390
  • Sofia
Да, като начало си решавай задачите предварително. Обаче и се старай да осмислиш, да си припомниш – ред на аритм. действия, умножение и деление на многоцифрени, кое как се пише, как се смята, при текстовите задачи също има специфика, а има и доста от област геометрия в 4. клас...
Няма нов материал следобед, но бъди готова да отговаряш на въпроси, да напомняш... Няма как да стане, ако не познаваш материала.

# 391
Вземи си и книгите за учителя. На мен много ми помага и уча.се, но то ми е повече за помощ в разказвателните. Решавай предварително задачите. При общата проверка си имай винаги няколко деца, на които да знаеш, че можеш да разчиташ да са решили задачите вярно в повечето случаи. Успех и не се притеснявай. Ще свикнеш Simple Smile

# 392
Такива деца са много важни, наистина! Simple Smile Аз съм в пети клас тази година (след седми) и за 3 години съм забравила НОД, НОК и пр. и сега си припомням наново всичко. Добре че има дечица, които внимават в час и за някои задачи си сравнявам решенията с техните.

# 393
Благодаря Ви за съветите!
Учителите и ръководството казаха, че при нужда ще ме подкрепят предвид че нямам опит и са два класа. В понеделник започвам, но днес се запознах само с учителката ЦОУД на 1 и 2 клас. Как да процедирам в понеделник?

# 394
  • Някъде по Дунава
Добре е от петък да се информираш до къде са стигнали с материала, за да имаш време почивните дни да си погледнеш уроците. Питай класните откъде дават домашни обикновено - учебна тетрадка, учебник, помагало. При сборна занималня е хубаво да си имаш някакви помагала/сборниците за след обяд и да работиш в тях според сутрешните теми. Също така уточни с класните на кои предмети да дадеш предимство, дали да проверяваш и подписваш, това което правят децата или класните ще проверяват. Няма как в два часа самоподготовка да напишете домашни по български, четене, математика, разказвателни предмети. Докато едните пишат по математика и ти им помагаш, другите могат да четат по четене или по разказвателните и да не си пречат. Макар че на практика вероятно ще си пречат.
 Била съм преди години в слети класове в едно село в 5-7 и 6-8 клас. Преподавах БЕЛ. Определено беше трудно. Била съм и на сборна занималня само от два трети класа. И там беше ужасно, защото домашните бяха все различни, не съвпадаха темите.
Най - важно е да се разбираш с класните и родителите, дано всички са толерантни и ти помагат.

# 395
За същото СДК ли чакаш? Ех, ако има от август, защо не могат да ни включат, бихме наваксали, предполагам...

Благодаря за отговорите!
Обадиха ли ти се? Аз започвам от 25.10

# 396
За същото СДК ли чакаш? Ех, ако има от август, защо не могат да ни включат, бихме наваксали, предполагам...

Благодаря за отговорите!
Не Rolling Eyes
Как се води точно твоето и в ТрУ СЗ ли е?

# 397

Благодаря за отговорите!
Не Rolling Eyes
Как се води точно твоето и в ТрУ СЗ ли е?
Там е, да. Педагогическа правоспособност

# 398
Здравейте! Интересува ме проекта ,,Занимания по интереси" и конкретно колко ученика минимум могат да бъдат включени в една група. Споменава се някакво Приложение 7 в сайта на МОН, но не го откривам.

# 399
Здравейте! Интересува ме проекта ,,Занимания по интереси" и конкретно колко ученика минимум могат да бъдат включени в една група. Споменава се някакво Приложение 7 в сайта на МОН, но не го откривам.
Минимум 14 е бройката. Имам приложението, обаче така и не ми е останало време да го изчета изцяло. Друг човек движи проекта, аз водя един клуб и съм проверила само това, което ме интересува.

# 400
  • Добрич

Няма ограничение за минимален брой деца в групите. Заниманията по интереси са към наредбата за приобщаващо образование. Когато ги пуснаха за първи път, беше с постановление на МС (ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 289 ОТ 12 ДЕКЕМВРИ 2018 Г.).

Информацията за тях се качва на специална платформа:
Цитат
2. Какъв е минималният брой ученици, които могат да се включат в една група?

Няма определен минимален и максимален брой ученици в група за занимания по интереси. При определянето на броя на учениците в група при желание може да се използва Приложение № 7 – Таблица за определяне броя на учениците и на децата в паралелките и в групите на училищата и детските градини, към чл. 53 от Наредбата за финансирането на институциите в системата на предучилищното и училищното образование, и по-конкретно т. VIII. Групи за допълнителна подготовка във факултативните учебни часове в училищата и групи в центровете за подкрепа за личностно развитие, в които се организират дейности по интереси.

Споменатото Приложение 7 е за минимален и максимален брой деца в клас/група и няма задължителен характер за заниманията по интереси.

Има изискване за минимум 20% от учениците да бъдат включени в заниманията по интереси, като един ученик ако участва в няколко групи, се брои само веднъж. Има изискване и за предметните области, от които са групите.

Моята група и миналата година и тази година е от 6 ученика.

# 401
Много благодаря, Вела, точно това ме интересуваше!

# 402
На нас ни казват, че трябва да са минимум 8 ученици и максимум 12. От тази година може да правим и по 2 групи, но аз се отказах, защото не мога да поема и грам допълнително натоварване. Най-вероятно пак ще се занимавам с учениците, защото ги готвим за състезания, но поне няма да се занимавам с документацията.

# 403
Здравейте, отново!
Много съм притеснена. Говорих с директора да ме свърже с началните учители или в удобно време днес да отида се срещна с рях, за да разбера докъде са стигнали, сборници, тетрадка. Щях да искам списък с имената, имах идея да ги запиша на листчета и да тегля и което име изтегля, ученикът да се представи какво обича, любим предмет и т.н.
Но получих отговор, че това няма как да стане, не може да ме свърже с тях, не може и днес да отида, в понеделник направо ще захващам. Но аз още повече се притесних, защото си нямам и на идея докъде са стигнали, какви домашни се дават и т.н.
Не знам от какъв съвет имам нужда, но изключително фрустрирана се почувствах.

# 404
  • European Union
Mishinkaa, не се настройвай предварително. Може учителите да са готини и да върви работата, а може и да не са, но ти пак ще си работиш. Отивай в понеделник с усмивка и не показвай пред децата никакво притеснение. Както и никакви оплаквания от учителите, директора и т.н. На нас може, на децата - никога Simple Smile
Не се ядосвай за дреболии, защото всеки ден ще се сблъскваш с десетки, но въпреки това общуването с децата дава много повече отколкото взима. И колкото и да е тежка работата, все някога ще дойде ваканция...

Общи условия

Активация на акаунт