Дете с един бъбрек има ли право на телк

• 800
  • 8
  •   1
Отговори
Здравейте имам дете на 9 години с един бъбрек ,досега не сме минавали на телк.
Искам да попитам има ли някой със сходен проблем и да каже дали са му дали телк.

# 1
Проверете наредбата за медицинската експертиза.

# 2
За липсващ/не функциониращ орган със сигурност дава някакъв процент, би трябвало да има, но няма ли специалисти, които да ви насочат?

# 3
Ако другият бъбрек е здрав, няма право на ТЕЛК, освен ако не става въпрос за онкологично заболяване.

# 4
Само по себе си наличието на един бъбрек не е достатъчно основание за получаване на инвалидност. Ако бъбрекът функционира напълно и без проблеми, човек може да живее нормално и без ограничения.

# 5
Ето какво пише в Наредба за медицинската експертиза, не точно за деца:

Болести на бъбреците и пикочните пътища
1. Загуба или отпадане на един бъбрек при здрав друг бъбрек – 20
%.

Най-добре се обърни към личния лекар.

# 6
Здравейте на всички, благодаря ви за отговорите .
Подала съм документи към телк и ми върнаха писмо ,че искат от специалист експертна епикриза  и епикриза от болничен престой и не знам в последната една година ли трябва да е този болничен престой ?

# 7
От болничен престой не е задължително, но ако има такъв в последната година да, подава се епикризата от отделението. Както и актуална епикриза от специалист, издадена последната една година. По-рано беше даже последните шест месеца.

# 8
Здравейте! Синът ми е роден с един бъбрек, и има ТЕЛК, над 50%. Но има често уроинфекции и е склонен да образува камъни и песъчинки. Периодично лежим в болница за лечение или проследяване. Ако вашето дете е здраво и няма проблеми с единствения бъбрек, може би няма да дадат повече от 20-30%.

Общи условия

Активация на акаунт