Съпруга ми не желае още едно дете

• 2 714
  • 116
  •   16
Отговори
Здравейте.Пускам тази тема, защото ми е интересно мнения и виждане по темата от непознати хора.
Ще ви разкажа накратко историята. На 44 години съм,съпруга ми е на 45 години .Женени сме от повече от 20 години и имаме две прекрасни деца на 21 и 16 години. Живеем в пълно разбирателство.Никога сме нямали разногласия за отглеждане на децата,битовизми...Всичко се случваше леко и меко.До преди 3 години. До момента в който аз започнах да коментирам темата за още едно дете.Съпруга ми категорично беше против. Годините минаваха, имаше многократни разговори на тази тема,но той не си промени мнението. Миналата година непланирано забраменях. Последва голяма радост от моя страна и шок от негова.Но лека-полека той започна да свиква с мисълта.Децата знаеха и бяха ок с идеята.За съжаление загубих детенцето в 4 месец.Последва много труден период за мен.Чувствах се смазана.Започнах наново темата за дете.Предлагах варианти за инвитро или дори осиновяване. Но не винаги беше отговора.Отношенията ни започнаха да се влошават.Стигнахме и до семеен терапевт, който заключи, че проблема е в мен, а не общо н а двама ни.Трябвало да преглътна загубата и да приема неговия отказ.Причините за отказа са му, че сме на възраст, имаме големи деца,родители за гледане и че трябва да се наслаждаваме на свободата си.Разбирам всички доводи, но в мен зее голяма празнина.
В момента сме в приемливи взаимоотношения. Примирие се с неговата гледна точка, но от вътре ми е свито.
Искам да чуя мнения как бихте постъпили, не критики или обвинения.Интересна ми е чужда гледна точка.

# 1
И аз мисля, че проблемът е в теб. Поддала си се на емоциите и си развила някаква фиксидея за трето дете, докато мъжът то явно мисли рационално - как ще го отгледате (пари, жилищна площ, образование), как ще тичате подир него и ще го учите на разни спортни умения, дали докато си стъпи на краката все още ще можете да помагате и да го издържате (когато стане на 18 вие ще сте на 63), дали на тази възраст ще родиш здраво дете (представи си само да родиш дете с някакво увреждане, кой ще го гледа, ще го завещаеш на другите си деца ли?).  Да не говорим за разходите и страданията по изкуствено осеменяване без гаранция за успех, а за осиновяване пък съвсем да не споменавам подводните камъни. По-добре си налягай парцалите, оправи си отношенията със съпруга ти и чакай внуци.

# 2
  • Бургас
Разбирам всички доводи, но в мен зее голяма празнина.
В момента сме в приемливи взаимоотношения.
Приемливи не значи добри. С детето искате да запълните "празнината" във вашите взаимоотношения, но не става така. Може да е просто синдром на празното гнездо, а може да е провокирано и от по-дълбоки проблеми. Продължете работата с терапевт. На 44 търсете личностно преоткриване, фокусът върху бебе, бебеправене само ще ви отдалечи и от себе си и от съпруга. А и шансовете в тази възраст...дори и инвитро ще е с донорска яйцеклетка предложено,  хайде по -трезво.

# 3
На мнението на мъжа Ви съм.Вземете си кученце,  може да запълни нуждата от грижа.Обърнете си внимание, според мен имате фиксация в нещо, което се е променило- порасналите деца и намалялата грижа за тях.Намерете си Ваши хобита, спорт, приятели, пътувайте, учете език.
На Ваше място ще ходя и на психолог, ако тази фиксация продължава, защото рискувате да си развалите семейството.Също бих отишла на ендокринолог-вижте за дефицит на минерали, витамини, вижте си щитовидните хормони.
И поставям още един казус- риска от раждане на увредено дете, винаги съществува, но с напредване на възрастта на родителите се увеличава в пъти.
Разбирам майчинското ви чувство, но съм на страната на мъжа Ви.

# 4
  • София
И аз съм съгласна, че проблемът е в теб. Трябва още работа с психолог. И си вземи куче.
А пък живи и здрави да сме - ще дочакаме и внучета. И моите деца са на сходна възраст.
И още - наслаждавай се на свободата. Запази някоя екскурзия, фестивал, круиз....

# 5
  • Варна
Вманиачила сте се. На мнението на мъжа съм.

# 6
  • София
Съжалявам, но на 44, ако мъжът ми след две големи деца започне да ме натиска за трето - ще го напусна одма.

# 7
  • Melmak
Имате две големи деца, вече сте на друг етап от живота. Приеми загубата, недей да търсиш с какво да я запълваш. На тези години ако нямаш дете бих ти казала да се бориш. Но при две деца, отгледани и големи, наслаждавай се на свободата, пътувайте, гледайте себе си!
На 44 да бременееш не е като на 20 и на 30! Има много рискове, а татко на 45 ще изпраща абитуриенти на 64. В пълното си право е да не иска на 45 да дундурка бебе.

# 8
  • София
Терапевтът е прав!
Цитат
Разбирам всички доводи, но в мен зее голяма празнина.
Не, не ги разбирате доводите, очевидно. Като напишете, че ги разбирате, не значи, че ги разбирате. Опитайте се наистина да ги разберете. Едно е желание, друго е възможност. Сега е времето да се преоткриете с мъжа си или с някой друг мъж(и такива варианти съм чувал), да пътувате, да се забавлявате без да мислите, че децата няма какво да ядат и че имат домашни.

# 9
Не е истинско желание за дете, фикс идея е. Работи със психолог над причината, която те кара да се фиксираш толкова във това. Има някаква празнина в теб, която подсъзнателно се мъчиш да запълниш с трето дете и ще решиш проблема, само ако я откриеш и отработиш по правилния начин. Разбирам, че загубата още повече те е фиксирала в идеята за бебе, но пък е хубаво да си дадеш сметка обективно, че няма как да накараш мъжа си зорлем да иска още едно дете.

# 10
  • София
Аз след 3 пораснали родих четвърто и след 4 пораснали родих пето. Бях на повече години от авторката. В днешно време има как да се направи максималното децата на възрастни родители да са здрави.
НО трябва тези деца да са желани, да имате и двамата готовност за тях и за минаване през всичко отначало и да сте се подсигурили и здравно, и финансово, и за свързаните с възрастта негативи.
В случая насила не може да накараш мъжа ти да приеме ангажимент, който не желае. Особено ангажимент за следващите 18 г.
И да, проблемът е в теб и е психологически. Особено с порастването и отделянето на децата. Това е синдромът на празното гнездо. Писала съм за него. При мен беше това, но ние имахме желание и възможност да го направим заедно. И други психологически бутон чета имаме натиснати ние, както знаят много съфорумки (диагнози "безплодие" и при двамата от ранна възраст и т.н.).
Не забравяй, че на тази възраст излиза скъпо и "скъпо", заради което много хора не предприемат такава сериозна крачка и не е за всеки.
Първо помисли не емоционално, а трезво и после помисли дали наистина го искаш и дали си готова в дългосрочен план и тогава пак го обсъдете, но помни, че насила не може да стане.

# 11
  • София
Ако искаш и имаш възможност, пробвай Семейни констелации.

# 12
Съгласна съм с останалите коментиращи, че е по-добре авторката да се фокусира върху нещо друго и да си отработи травмите.

В краен случай, винаги стои вариантът за развод и нов мъж, който е на бебешка вълна. За мен е риск, който не си заслужава, ако всичко друго в настоящата връзка е наред.

# 13
Тази тема ми се вижда направо абсурдна и ми изглежда като пързалка.

Ако все пак е истинска - поработи с психолога за да разбереш къде се корени проблема при теб, довел до такава фиксация, заради която си готова да загубиш добрите си семейни взаимоотношения.

# 14
  • София
Авторке, вземи предвид, че на тази възраст е най-добре бременността да е ин витро, за да се направи ПИД на ембриона за хромозомни увреждания, а над 43 репродуктивните лекари препоръчват донорски яйцеклетки, за да се избегнат генетични увреждания, свързани с възрастта.

Общи условия

Активация на акаунт