Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 91

• 30 748
  • 601
  •   2
Отговори
# 585
  • Варна
Момичета, някоя да се лекува с Енхерту? Нов препарат, много ми е тегаво , не знам какво ще стане. Пет години бях на таргетна с Херцептин и Перджета, от която ми нямаше нищо, но сега уж пак е таргетна, но има странични ефекти. Някой ако има някаква информация...
Прогресия ли имаш, че сменят Терапията. Направи ли консултация с друг онколог. Енхерту е най-новото лекарство и с много добри резултати. Страничните ефекти при другите, не значи, че ще се появят и при теб. Имам много примери около мен. Виж по чуждите форуми. Първо там има отзиви.

# 586
Правила съм консултация и с други лекари, да. По стандартите се прилага Енхерту в моя случай, само няма много информация, защото е ново лекарство. Чуждестранни форуми не ми вършат работа, с чуждите езици сме на Вие... Simple Smile

# 587
  • Варна
Джули и аз съм зле с езиците. Телефонът ми превежда. Горе трите точки на екрана. Натискаш, някъде надолу, трябва да излезе превод. Вече съм с трети телефон, за последните години и автоматично превежда. Имам и инсталирано приложение, ако искам да пиша нещо.

# 588
Момичета, моля за мнение. Ще говоря и с онколога другата седмица. На 14.11 ми беше поставена първата инжекция Золадекс. Днес цикълът ми дойде. Последният беше на 10.11, инжекцията на 14.11. Това случвало ли се е при вас? Нещо се притесних дали е нормално.

# 589
Няма проблем,не се притеснявай.Золадекса може да не подейства от първа инжекция.При дъщеря ми,от втора инжекция Золадекс,и на фона на химиотерапия,спря цикъла.
Тя се реши и на тотална хистеректомия,точно ,поради тази причина.

Последна редакция: сб, 29 ное 2025, 09:47 от неда2

# 590
Момичета, моля за мнение. Ще говоря и с онколога другата седмица. На 14.11 ми беше поставена първата инжекция Золадекс. Днес цикълът ми дойде. Последният беше на 10.11, инжекцията на 14.11. Това случвало ли се е при вас? Нещо се притесних дали е нормално.
При мен цикъла спря след втората инжекция. Нормално е да дойде след първата

# 591
Благодаря, момичета! Само шашкане да му се не види. Притесних се, че е само 20 дни след последната менструация и не е просто зацапване.
Неда, сериозно обмислям и аз хистеректомия малко по-нататък.

# 592
Мила, на мен лично страшно много ми помогна именно този форум. Благодаря от цялото си сърце на всички тук! В началото бях изгубена, уплашена и тотално объркана – тук намерих не само информация, но и хора, които те разбират без думи. С времето открих и чуждестранни групи, а най-накрая – TikTok, за който имах съвсем друго мнение. Започнах да следя дами от целия свят – как преминават през същото, как падат и стават, и как изгряват от другата страна. Именно от тази нужда за взаимност и смисъл се роди и моят канал.

Ще го оставя тук – покани приятелката си, ако почувства, че би ѝ помогнало.

https://vm.tiktok.com/ZNRdR7VkB/

Нещо друго, което наистина помага: насърчавай я периодично да говори с терапевт. Не защото е “слаба”, а защото преживяването е огромно и душата има нужда от място, където да се разтовари. А най-важното е да продължаваш да ѝ повтаряш, че всичко ще бъде наред, че не е сама, че има до себе си човек като теб.

Страшно е ценно това, че си до нея. Понякога това е най-големият подарък. Понякога и на теб ще ти идва в повече. Не я оставяй, дори за седмица! 💗

Здравейте борбени и прекрасни момичета! Желая на всяка една от вас пълно излекуване, само добри резултатите и дълъг и спокоен живот далеч от тази диагноза!
Пиша тук с малко различно питане от обикновената дискусия. Моя много близка приятелка съвсем наскоро бе диагностицирана. Уж имаше киста (?), предполагаха, че е от хормоналните терапии покрай много инвитро процедури. Съвсем неочаквано ми съобщи, че започва химио, след което ще последва и операция. Да не ви обяснявам какъв шок беше това за мен, като страничен човек, дори не мога да си представя на нея какво й е. На 45 е и буквално с мъжа й гонеха последния влак с опитите, ужасно тегава история.
Бих искала да й взема нещо, което да й послужи за мотивация, книга, която да чете и да й помага да премине през тези етапи и да не се съсипе от мъка. Някакви съвети може ли да дадете? Или пък подобен “подарък” би я обидил и няма да е редно и приятно? Какво ви помогна на вас, чисто емоционално? Има ли нещо, което ваши приятелки са направили, и сте се почувствали по-добре от този факт? И да, до нея съм, пишем си, изслушвам я… но се чудя как по друг начин да я подкрепя и да й помогна, ако въобще имам как?
Бъдете здрави!

# 593
Здравейте, момичета
Имам нужда от мнения/съвети , предстои ЯМР на гърди със контраст в Сити Клиник.
Отидох на преглед ( образна диагностика , мамолог ) за едно болезнено топче, което усещам отдавна в дясната гърда (странично), но на ехография лекарят намери друга малка зона, която аз напипвам от скоро и не е болезнена .
заключението от изследването е Периареоларно на 10 часа – аехогенна зона с неясни и неравни контури 4,4–5,1 мм, в ДД – кистозна лезия, суспектна за Нео“
BI-RADS 4B
Диагноза: Фиброкистозна мастопатия
Лимфни възли – с бенигнен вид
препоръча ЯМР с контраст за доуточняване.
Как протича ЯМР на гърди в Сити Клиник?
Усеща ли се контрастът?
Някой с подобна находка (малка аехогенна зонка около ареолата) ? Когато запазих час за ЯМР нямаше свободен час за лекар скоро след това , ако излезе нещо успяват ли да вмъкнат пациента за преглед ? Всъщност изобщо не знам какво следва след изследването

# 594
Привет, миличка. От кого е направен прегледът и насоката за ЯМР? BI-RADS 4 има три подкатегории — 4A, 4B и 4C. 4B е средната: означава, че ехографът не може да даде 100% яснота какво точно е зоната и затова трябва доуточняване, но това не означава непременно нещо страшно.

При находка с такъв размер – 4–5 мм, периареоларно, и при фиброкистозна мастопатия – подобни малки аехогенни зонки много често се оказват:
• микрокистички,
• фиброзни промени,
• запушени каналчета,
• дребни доброкачествени папиломи.

Тоест – нещо, което често изглежда подозрително на ехограф, но не е опасно.
Допълнително успокояващо е, че лимфните възли са с напълно бенигнен вид — това е огромен плюс.

Затова е препоръчан ЯМР с контраст – той просто дава много по-детайлна картина. Процедурата в Сити Клиник е напълно стандартна: лежи се по очи, апаратът е (много) шумен, дават слушалки, контрастът се усеща като леко топло в тялото за няколко секунди и после отминава.

И най-важното – ако по ЯМР трябва по-бърз мамологичен преглед, вмъкват пациентите, не ги оставят да чакат. Ако всичко е спокойно – дават контролен план. Ако има нужда от биопсия – я организират бързо.

Ето в нова видео съм се опитала да изброя стъпките при съмнение за рак на гърдата: https://vm.tiktok.com/ZNRdLSRw9/

Браво за куража да действаш. Само така и късмет! На правилното място си. Дръж ни в течение.

Здравейте, момичета
Отидох на преглед ( образна диагностика , мамолог ) за едно болезнено топче, което усещам отдавна в дясната гърда (странично), но на ехография лекарят намери друга малка зона, която аз напипвам от скоро и не е болезнена .
заключението от изследването е Периареоларно на 10 часа – аехогенна зона с неясни и неравни контури 4,4–5,1 мм, в ДД – кистозна лезия, суспектна за Нео“
BI-RADS 4B
Усеща ли се контрастът?
Някой с подобна находка (малка аехогенна зонка около ареолата) ? Когато запазих час за ЯМР нямаше свободен час за лекар скоро след това , ако излезе нещо успяват ли да вмъкнат пациента за преглед ? Всъщност изобщо не знам какво следва след изследването

Последна редакция: сб, 29 ное 2025, 13:46 от DaiaD

# 595
Привет, миличка. От кого е направен прегледът и насоката за ЯМР? BI-RADS 4 има три подкатегории — 4A, 4B и 4C. 4B е средната: означава, че ехографът не може да даде 100% яснота какво точно е зоната и затова трябва доуточняване, но това не означава непременно нещо страшно.

При находка с такъв размер – 4–5 мм, периареоларно, и при фиброкистозна мастопатия – подобни малки аехогенни зонки много често се оказват:
• микрокистички,
• фиброзни промени,
• запушени каналчета,
• дребни доброкачествени папиломи.

Тоест – нещо, което често изглежда подозрително на ехограф, но не е опасно.
Допълнително успокояващо е, че лимфните възли са с напълно бенигнен вид — това е огромен плюс.

Затова е препоръчан ЯМР с контраст – той просто дава много по-детайлна картина. Процедурата в Сити Клиник е напълно стандартна: лежи се по очи, апаратът е (много) шумен, дават слушалки, контрастът се усеща като леко топло в тялото за няколко секунди и после отминава.

И най-важното – ако по ЯМР трябва по-бърз мамологичен преглед, вмъкват пациентите, не ги оставят да чакат. Ако всичко е спокойно – дават контролен план. Ако има нужда от биопсия – я организират бързо.

Ето в нова видео съм се опитала да изброя стъпките при съмнение за рак на гърдата: https://vm.tiktok.com/ZNRdLSRw9/

Браво за куража да действаш. Само така и късмет! На правилното място си. Дръж ни в течение.

Здравейте, момичета
BI-RADS 4B
Усеща ли се контрастът?

Първо бях на преглед при гинеколог, който преглежда и гърди.
Тогава тя ми каза, че имам мастопатия и ми изписа прогестерон за мазане.
Мазах се месеци, но нямаше абсолютно никакъв ефект – нито болката, нито уплътнението се промениха.
След известно време напипах второ топче, на друго място на същата гърда и това вече ме притесни.
Отидох при  д-р Антоан Ангелов

Благодаря за подробната информация ❤

# 596
В Сити клиник можеш да си платиш (100лв.беше миналата година) разчитане и разясняване при д-р Виктор Йорданов.

# 597
BI-RADS 4 от където и да го погледнеш си дава сигнал за злокачествено.
При мен ЯМР ми беше с над 95% шанс за доброкачествено, но отдоло написали BI-RADS 4.
Ами злотачествено си излезе Sad

# 598
Аз не бих бързала със заключенията. Най-важното сега е да се минат всички стъпки за уточняване: ЯМР и биопсия. Стискам палци да е фалшива тревога. Има добър шанс да е така. Късмет!

При мен ЯМР ми беше с над 95% шанс за доброкачествено, но отдоло написали BI-RADS 4.

# 599
Нали човек го определя BI-RADS!?

Общи условия

Активация на акаунт