Семейни задължения към възрастен родител

• 11 350
  • 345
  •   1
Отговори
Здравейте,
темата е много деликатна за мен,но много бих искала да чуя мнение,а вероятно да получа и съвет от хора минали през тази ситуация.
    Преди години баща ми почина внезапно и майка ми остана да живее сама на село,където се бяха преместили.В началото се чувстваше добре там,но в рамките на година починаха сестра и,зет и,а малко по-късно и племенника и.Въпреки нашето настояване да си идва поне зимата в София,тя не пожела.Държа да подчертая,че не ни е ангажирала по никакъв начин с нея.
  Миналата година продадохме наследствения апартамент,в който живееха сестра ми и зет ми.Нямаше друг вариант,защото те нямат постоянни трудови доходи за кредити,а и като капак се оказа,че имат задължения към държавата.На мен ми трябваха тези пари,защото се отвори възможност да купим апартамент "на зелено".Понеже нямаше да им стигнат се разбрахме да получат 2/3 и да се грижат за майка ни/нямат деца и брак/.
 Така с поразвалени отношения аз инвестирах своя дял,а те успяха да купят доста малък апартамент на приземен етаж.
   Тази година обаче нещата се усложниха съвсем....майка отключи деменция.Ужасна болест!На никой да не се случва.Стана съвсем непознат човек.Оплаква се,че постоянно и "бучи"главата и това я докарва до лудост.Сестра ми я води при какви ли не доктори,но при факта че е на 80г.,никой не рискува да предписва силни лекарства.През лятото я прибрахме и се редувахме с грижата.Децата ми бяха ваканция и помагаха.Но настъпи момента да се пренесем в новия дом/все още не сме и приключили с пренасянето/ и аз изпаднах в паника.
   Майка ми постоянно ми звъни,плаче и иска да я взема при мен.Като се опитам да обясня,че не сме приключили,тя ме обвинява,че съм я зарязала.Сестра ми и тя е "на ръба" и на всичко това зет ми след като се задържа 2-3 месеца на работа в чужбина се прибра скоропостижно с някакъв микроинфаркт и стендове.Честно казано той не е от хората,на които можеш да разчиташ и постоянно сменя работата.
   Сега съм в ужасно гадна позиция,защото от една страна се обвинявам,че не съм взела майка при мен,а от друга се притеснявам,защото самата аз още не съм свикнала с новото място и както се развиват нещата тя не може да се оставя без наблюдение сама в къщи.
    Моля да ме извините за дългия пост и предварително благодаря за изказаното мнение!

# 1
Да, ужасна ситуация. Жената се нуждае от постоянни грижи и контрол, но това е ужасно обременяваща за околните. Помислете със сестра Ви за добър старчески дом, където да има осигурена 24-часова грижа и наблюдение.

Последна редакция: вт, 11 ное 2025, 16:14 от Mama Ru

# 2
  • София
С деменция със сигурност не може да остава сама, особено на ново, непознато място.
Трябва или двете със сестра ти да си делите грижите, или старчески дом.

# 3
  • Paris, France
В подобна ситуация бих я взела при себе си след като И тя това желае.

Мама Ру е предложила старчески дом, но не мисля, че в нейния случай е удачно. Тя иска да е с вас и старчески дом ще я затрие набързо. Майка и свекърва ми не щат в старчески дом, но не щат и при нас ☹. За 91г свекърва, която живее на друг континент сме взели хора - жена, която да и домакинства и помага и медицинска сестра да я посещава веднъж дневно. Майка е на 85г и все още здрава и самостоятелна, но ако се наложи, съм се подготвила да ида да я гледам в дома и, макар и да зная, че не иска. Ще взема и домакинска помощ или поне помощ с обслужването, така че да живея другаде и да не съм и на главата по 24ч.

Тежко е за всички, но мисля, че желанията на родителите ни, които са ни отгледали, трябва да се уважат.

И аз се притеснявам за майка. Тя не ще и да ходя при нея. Казва ми, че не иска да си губя времето в град, който много много не харесвам. Решила съм в края на тази година или началото на следващата да ида и да и се изтърся. Е, не в жилището и, но да и кажа, че съм там, белким кандиса да ме види.

Последна редакция: вт, 11 ное 2025, 20:53 от Moderator1

# 4
Всички мои познати и роднини, които имаха близки с деменция, ги заведоха в старчески дом. Само една позната и мъжа й оставиха майка й да живее с тях. Беше много тежко за тях, да не говорим че мъжът беше болен и от рак  . Трудно беше да я оставят сама, но понякога се е налагало, няма как. Веднъж ги беше "заплашила", че като ги нямало вкъщи, щяла да направи еди какво си. В крайна сметка, не може да сте денонощно с нея, ходите на работа, имате някакъв социален живот, предполагам.

# 5
  • София
Много е рисковано да оставиш сам възрастен с деменция. Дори за няколко часа. Ако не можеш да осигуриш непрекъснато присъствие, трябва дом. Не е въпрос на каприз, а на безопасност за всички.

# 6
skyline7 както и да се разбирате със сестра ти , то рамките трябва да са много точни, защото може да се получат големи противоречия един ден .
Аз не бих оставила майка си в дом. Бих се разбрала със сестра си да я гледаме на ротационен принцип, но пак казвам много точно определено кой какво. Тук е въпроса, че никой от двете не е длъжен и може да откаже и грижата се прехвърля изцяло на другия. И това трябва добре да регулирате. Защото може да се получат също така големи проблеми. Не за друго, а защото грижата няма да е лесна, болните хора се оплакват от много неща и основно монират човека грижещ се за тях, той им поставя ограниченията, той се умаря и е понякога рязък и пр. И не знаеш какво чудовище можеш да излезнеш накрая , въпреки че си си дала част от живота за да спасиш майка си. Защото при съвременните достъпни методи за комуникация не знаеш човек с това заболяване къде и какво може да приказва.
Според мен каквото и да предприемеш е важно граници и точно регулиране на всичко.

# 7
В момента майка ти е при сестра ти, ако разбирам правилно? Със сестра ти си имате договорка кой ще я гледа, уредена и финансово. Майка ти може и да предпочита да е при теб поради някакви причини, но не трябва да се оставяш съвестта да те гризе, че не сте изпълнили желанието и. След една възраст и още повече с деменция възрастните вече не реагират рационално, а емоционално, и никакви разумни доводи защо се прави едно, а не друго, не могат да ги убедят.

# 8
  • София
Това е така. Ситуацията е сложна и трябва да се решава с разум.
Мен ме притесни тази реплика: ".Сестра ми и тя е "на ръба".
Един човек не може да издържи дълго да гледа сам възрастен с деменция. Нито физически, нито психически. Ще стане някой сакатлък.
Вариант да ходиш при сестра ти и да я отменяш в гледането има ли?

# 9
Подкрепям Невена за витамините. Вижте първо как са Д3 и В12, да не се окаже, че жената е с дефицити и от там идва всичко. 80 г. не са много. Майка ми е на доста повече, но я следя и редовно приема, съвсем с акъла си е, даже от мен е по-паметлива за някои неща.
Сестра ѝ е 7 години по-млада, обаче близките ѝ разчитат само на лекарства от лекари. И е с деменция и множество счупвания. Скоро ги обяснявах тези неща на братовчедка ми, не всички са наясно и знаят. Ще видим какво ще направят.

# 10
В момента майка ти е при сестра ти, ако разбирам правилно? Със сестра ти си имате договорка кой ще я гледа, уредена и финансово. Майка ти може и да предпочита да е при теб поради някакви причини, но не трябва да се оставяш съвестта да те гризе, че не сте изпълнили желанието и. След една възраст и още повече с деменция възрастните вече не реагират рационално, а емоционално, и никакви разумни доводи защо се прави едно, а не друго, не могат да ги убедят.

Точно така и е хубаво и за двете сестри да не оставят майката да прави интриги за собствен т.нар. интерес  . Ако едната я гледа и поставя границите и е на ръба и не е най-любезна на света ... това е положението. Жената трябва да се съобразява, а не получавайки мили и любезни обаждания от другата сестра да си мисли, че на другото място ще има по-малко ограничения и съобразяване. Хубаво е и двете сестри да изяснят на майката , че грижата за възрастен болен е трудно нещо и в който и дом да отиде тя ще трябва да се съобразява с времето на хората та, живота им, ограничения и настроения на всички.
Не да си мисли, че ей тук не ми харесва ама сестра ти каквато е мила по телефона - ей там ще ми топ. За да успеят без да се изпокарат и двете сестри трябва да изяснят това на майката много добре.
Трябват правила, трябват граници и трябват взеимна подкрепа и взаимен ангажимент .
Не бих оставила майка си в старчески дом дори и всичко описано горе да излезне от релси и да излезна монстър на монстърите . Майката е майка .
Успех.

# 11
  • София
Скрит текст:

Точно така и е хубаво и за двете сестри да не оставят майката да прави интриги за собствен т.нар. интерес  . Ако едната я гледа и поставя границите и е на ръба и не е най-любезна на света ... това е положението. Жената трябва да се съобразява, а не получавайки мили и любезни обаждания от другата сестра да си мисли, че на другото място ще има по-малко ограничения и съобразяване.
Хубаво е и двете сестри да изяснят на майката , че грижата за възрастен болен е трудно нещо и в който и дом да отиде тя ще трябва да се съобразява с времето на хората та, живота им, ограничения и настроения на всички.
Скрит текст:
Не да си мисли, че ей тук не ми харесва ама сестра ти каквато е мила по телефона - ей там ще ми топ. За да успеят без да се изпокарат и двете сестри трябва да изяснят това на майката много добре.
Трябват правила, трябват граници и трябват взеимна подкрепа и взаимен ангажимент .
Не бих оставила майка си в старчески дом дори и всичко описано горе да излезне от релси и да излезна монстър на монстърите . Майката е майка .
Успех.
Абсурд е да очакваш съобразяване от човек с деменция. Този човек живее в друга реалност.
В момента имам възрастна съседка, която изпада в истерия и рита по вратата на съседа ни, защото той през нощта се катерел по фасадата и ѝ крадял блузите от простора, а когато не ѝ краде блузите се промъквал в тях и ѝ крадял храната. Като малка имахме възрастни съседи, които крещяха нощем и размазваха лай.а по вратите. Какво съобразяване...

# 12
Те двете не трябва да играят една срещу друга. За коя е по-добра и коя е по-лоша. Защото аз знам такъв случай в което цялото семейство стана на едно нищо от подобна конкуренция кой повече дал кога повече направил кой колко бил длъжен кой кога какво казал и кой колко по-малко възможност имал ... не става дума само за възрастния човек, а и за двете поколения след него. Всичко отива на кино започне ли се с това. На мен ми светна алармата с това искане да е при другата. Т,е, прави разлика. Обаче другата нито може в момента , нито може сама. Т.е. трябва да прекрати тази динамика в свой интереси в интерес на всички. Нормирани обаждания по тел. Никакви предпочитания и злословене за хора, които са отговорни . Неудобства ще има на всякъде . И т.н. Това имах в предвид. Според мен е много важно . защото болните възрастни може да се оплакват и да плетат интриги и да хленчат , но гледащите ги не са от желязо.

# 13
  • Melmak
Помислете за старчески дом. Деменцията е заболяване, което е много опасно ако оставиш човека без надзор. Няма как да я пазите 24/7!

# 14
Без да съм специалист, но местейки човек с деменция на ново място (от едната сестра в другата), особено пък в съвсем ново жилище, това не е ли опасно за жената? Тя няма да познава мястото и може да тръгне да си търси дома. В самия дом няма да познава разположението, няма да знае кое къде е и това си мисля, че ще е противопоказно за нея, колкото и да живее в собствения си свят.
Майка ми е на почти 93, от половин година е на легло, но с акъла си. Имала е периоди на известно объркване, особено нощем. Периодично прави микро инсулти, възможно е и захарта й да пада нощем по някога. Понеже е на легло е безопасно, но ако беше на крака и с деменция не бих могла да се грижа адекватно за нея, да ходя на работа и да осигуря безопасността на децата си докато ме няма. Гледането на възрастен/ болен е доста тежко, разбирам защо сестрата е на ръба, а и това сигурно се отразява на собственото й семейство. Затова смятам, че трябва на възрастния човек да се осигури денонощна грижа и подкрепа, което би облекчило и сестрата. Никакви пари / дял не могат да компенсират едни толкова специфични грижи и такъв денонощен ангажимент, след него самата сестра ще е с разбито здраве и психика.

Общи условия

Активация на акаунт