Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 91

• 38 886
  • 766
  •   1
Отговори
# 735
"Алтернативната медицина пречи на химията" Защо и как?  Колкото лекари, толкова и мнения. На кого да вярваш?
От моя опит, доверието в доктора идва отвътре, но е добре да се проучи и политиката на болницата. Защото, колкото и чист и съвестен да е лекарят, когато той работи за търговско дружество с агресивна търговска стратегия то..

# 736
  • Sofia
"Алтернативната медицина пречи на химията" Защо и как?  Колкото лекари, толкова и мнения. На кого да вярваш?
От моя опит, доверието в доктора идва отвътре, но е добре да се проучи и политиката на болницата. Защото, колкото и чист и съвестен да е лекарят, когато той работи за търговско дружество с агресивна търговска стратегия то..

Storytime, пречи защото стимулира и имунната система и оттам става манджа с грозде. Всяка една от нас си слуша лекаря, също така се интересува и самостоятелно, защо точно така е казал и се убеждава кое е право и кое - не. Иначе всеки има право да потърси информация  и за алтернативната медицина, дори и ако иска да я прилага върху себе си, но нека да не е по време на химиотерапията. И хайде, да кажем, че някои лекари позволяват добавки, но нищо повече от тези, които могат да се купят от аптеката. Не съм чувала до сега онколог, който е "за" алтернативната медицина.

# 737
Storytime, доколкото четох и разпитвах, както пише Katty, това е проблемът. Химиотерапията почти те убива, убивайки раковите клетки - размазва имунитета. Добавките и алтернативите стимулират обикновено имунитета и така намалят действието на химията. Не съм лекар - това са изводи на четящ пациент.

# 738
Здравейте, мили хора, на един дъх изчетох, много въпроси и отговори, ще се опитам да се включа: при ЯМР не съм дишала и издишала, до сега съм правила само на гърди 3 пъти, не съм се притеснявала, представям си, че съм на масаж, при съмнение бих си изпратила диска за второ мнение напр.на Йорданов в Сити; Марсиан, съжалявам, че ще посрещнете празниците с тези притеснения, но и аз препоръча второ мнение от Бочев в Аджибадем Сити; на КОЦ Пловдив не бих се доверила за имунохистохимия, най- добре мнение от Факирова или Поповска в Плевен; за хотел в Пловдив, приличен хотел е А&М на централна гара, на няколко спирки от Каспела, а ако търсите жилище под наем - търсете в кв.Христо Смирненски; алтернативната медицина не се препоръчва по време на активно лечение, сърцето ми се къса като чуя за болно дете, но е важно да вярвате и да излъчвате увереност в лечението, за да вдъхнете сили и у детето, а аз вярвам, че успешно ще се справите, защото медицината е все повече се развива и трябва да се търсят компетентни лекари; доктор Тонев от КОЦ Пловдив е добър онколог, но сякаш понякога е над нещата, бих се доверила на второ мнение на Проф.Тимчева при диагноза рак на гърдата и меланом или Проф.Щерев, Донев от Надежда; като дойде декември все си спомням колко уморена, болна и напрегната бях от задължения през 2023 г.и после как януари 2024 г.напипах бучката, преминах активното лечение и всеки ден благодаря и се моля на Господ да ми даде повече дни, живея втория си живот - по- осъзнат, смирена и с благодарност.

# 739
Vinci много полезна инфо е дала. Само да вметна, че при ЯМР на корем има команди за дишане и недишане. Явно зависи от областта, която се изследва.

# 740
Марсиян, стискам палци всичко да се окаже наред със съпругата ти. Това нещо е много малко и с нисък СУВ и най-вероятно е доброкачествено. При мен на контролен КТ скенер се засече находка е белия дроб със следното описание: овален белодробен нодул 1 см, с резки линии, без значимо усилване. За проследяване. След 4 месеца направих пет скенер със заключението: липсват пет/КТ данни за рецидив. Няма данни за дисеминация в черен дроб, лимфни възли и кости. Единичен белодробен нодул 1 см с леко надфонова метаболитна активност сув 0.18. За проследяване.
Аз бях изключително притеснена, защото точно след химиотерапия и продължаваща таргетна засякоха находката. Онкологът изобщо не го взе под внимание, каза : "този нодул не е наш". Здрава си.
Естествено ще продължим да го проследяваме, но сподели, че метастаза в белия дроб Свети ярко, сув е над 2-3 и много повече понякога. Обикновено има светещи и лимфни възли, както и предимно са множество находки, а не единични. Стискам силно палци да се окаже безобидно!

На новите момичета - кураж! Знайте, че има лек за всичко, слушайте си лекарите!

Момичета, смениха ми хормоналната терапия. Сложих втория золадекс вчера и започнах да пия анастрокон по препоръка на онколога. Та.. разполагам с три не отваряни опаковки с Нолвадекс 10mg, срок на годност: 09.2029г. Искам да ги дам на една от вас! Heart

# 741
  • България,Пещера
Аз пия Нолвадекс от 10 мг,бих ги взела.

# 742
Здравейте. Има ли дами, на които им е направена двойна мастектомия с поставяне на силиконови импланти по време на операцията? Ако има бихте ли споделили колко време продължи възстановяването и имаше ли лъчелечение след това?

# 743
Аз бих помолила за името на лекар за второ мнение за разчитане на скенер. Лейди, този анастракон по- добър ли е от Нолвадекс ? Проф.Тимчева ми беше казала Золадекс + Ароматазен инхибитор, но аз още си карам на Нолвадекса.

# 744
Здравейте. Има ли дами, на които им е направена двойна мастектомия с поставяне на силиконови импланти по време на операцията? Ако има бихте ли споделили колко време продължи възстановяването и имаше ли лъчелечение след това?
Аз съм с такава операция. Първата седмица след операцията бях на легло, с минимално движение и бях на обезболяващи (мен лично ме болеше). След това със всеки изминал ден ставаше все по-добре... Вече съм три месеца след операция. Все още усещам имплантите като чуждо тяло, продължавам да нося медицинския сутиен, но от това което чета... Ще трябват между шест месеца и година до момента в който ще усетя циците като истински... Минах и лъчетерапия. По време на лъчетерапията ходих и на физиотерапия и нямам проблем с импланта на облъчваната гърда.

# 745
Привет Marsian, пускам какво ‘казва’ моят AI. Стискам палци:

Какво реално казва резултатът (без паника, без захаросване)

1. Най-важното – какво НЯМА

Това са силните, обективни плюсове:
   •   ❌ Няма ПЕТ/КТ данни за локален рецидив в гърдата
   •   ❌ Няма лимфогенна дисеминация (чисти аксиларни, медиастинални, хилусни лимфни възли)
   •   ❌ Няма други активни огнища в белия дроб двустранно
   •   ❌ Няма плеврални изливи

👉 Това автоматично изключва картината на „активно разпространена болест“.

2. Каква е „проблемната“ находка – и каква НЕ е
   •   Едно малко уплътнение, 7 мм
   •   Базално в левия бял дроб
   •   SUV max 1.6

Това е ниска метаболитна активност.
За ориентир:
   •   Злокачествени метастази често са с SUV 3–10+
   •   Възпалителни / реактивни промени много често са 1–2

👉 SUV 1.6 не крещи „метастаза“.
Той казва: „виждам нещо, не мога да го игнорирам, но не мога и да го нарека рак“.

3. Защо изобщо се пише „за проследяване“?

Защото образната медицина е отговорна, не защото вижда беда.

При:
   •   малък размер (7 мм)
   •   нисък SUV
   •   липса на други огнища

👉 стандартът в целия свят е:

„Проследяване след 3 месеца“

Не биопсия.
Не лечение.
Не диагноза.

4. А туморният маркер?

Това също е много важно да се каже ясно:
   •   +1 единица над норма е флуктуация, не доказателство
   •   Маркерите се влияят от:
   •   възпаление
   •   инфекции
   •   стрес
   •   лекарства
   •   дори лабораторна вариация

👉 Онколозите НЕ поставят диагноза на база маркер сам. Той служи само за корелация, точно както е написано.

Какво е най-вероятният сценарий (по статистика и практика)

При тази комбинация:
   •   единична находка
   •   нисък SUV
   •   липса на други активни лезии
   •   чисти лимфни възли

👉 Най-често става дума за:
   •   остатъчна възпалителна промяна
   •   фиброза
   •   микронодул след инфекция
   •   реактивно уплътнение

И да – в 90%+ от случаите:
   •   или изчезва
   •   или остава същото
   •   или намалява

И сега – човешката част

Вие сте в онзи момент, който всички тук познаваме:

„Казват ми, че няма рецидив…
…но и не ми казват, че е нищо.“

Това е психологически ад.
Не сте слаби. Не преувеличавате. Това е нормална реакция на човек, минал през рак.

Какво е разумно да направите сега
   1.   ✔ Да знаете, че няма данни за активна болест днес!!
   2.   ✔ Да приемете, че проследяването ≠ лоша новина!
   3.   ✔ Да си позволите да сте разстроени – денят на ПЕТ резултат винаги е тежък..
   4.   ✔ Да не правите сценарии преди следващото изследване!!

Момичета пак съм аз. Последнуте 2-3 страници от темата не ме радват. Нови случаи, направени операции без стадиране, продължават да си карат както си знаят.
В същото време и аз няма да разведря темата. Днес ни е лош ден в къщи. Вчера беше направен ПЕТ скенер рутинно на 6 месеца.
Резултата малко ни разстрои.
"Гръден кош: Не се визуализират метаболитно активни лезии меките тъкани на лява гръдна половина, както и в паренхима на дясна млечна жлеза. Скенира се НОво паренхимно уплътнение В паренхима на левия бял дроб базално С размер 7мм и надфонова метаболитна активност- SUV Мах 1, 6, за проследяване. Не се скенират метаболитноактивни лезии в останалия белодробен паренхим ДВустранно. Няма данни за уголемении метаболитно активни медиастинални, хилусни и аксиларни лимфни възли. Няма данни за плеврални изливи двустранно.
Заключение: Няма ПЕТ/кт данни за локален рецидив на
неопластичния процес на лява млечна жлеза. Няма данни 3a лиомфогенна дисеминацрия. Описаната находка В лөвия бял дроб подлежи на проследяване С ПЕТ/кт изследване след три месеца и клинична корелация със серумните нива на туморен маркер."
А предния месец туморния беше светнал в червено 1 единица над горна граница.
И ние сме...абе сигурно имате на идея как сме. Уж няма данни за разпространение на болестта, ОБАЧЕ трябва да се проследи.

# 746
Marsian, мисля като LadyMillion, защото и туморният маркер е граничен. Стискам палци. Редакция: С DaiaD, която много хубаво го е формулирала, сме писали заедно.

# 747
eyeswideopen, благодаря за отговора, точно заради последващата лъчетерапия ми е притеснението,  защото на доста места пише, че не е добре да се поставят постоянни импланти преди да свърши лъчетерапията. А някой опериран от доц. Ваня Узунова в Пловдив има ли, да сподели впечатления. Моля

# 748
  • Варна
Момичета и Марсиан, чист Пет скенер, но с фрактурна линия в лява маса на сакрум. постлъчетерапевтична инсуфициентна фрактура. Това 1,6г след радио хирургия. Дори на ЯМР го нямаше лятото. Сега май ще трябва вертебопластика, само не знам проф. Енчев дали ще я направи без да спира Рибоциклиба.Радвам се, че поне няма активност

Последна редакция: сб, 13 дек 2025, 19:35 от Alatea

# 749
Аз пия Нолвадекс от 10 мг,бих ги взела.
Ники Ади, пиши ми, моля на лично, за да се разберем.

Общи условия

Активация на акаунт