Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 91

• 30 837
  • 602
  •   4
Отговори
# 510
Mollly,  браво!

# 511
Имам едно питане за тези, които са на новалдекс... Имате ли цикъл? Не знам какво да очаквам... Ще ми идва ли... Няма ли... Ходих на гинеколог... Каза че яйчниците ми са супер... Ама забравих да питам дали да очаквам цикъл

# 512
  • ПЛОВДИВ
Привет и от мен, момичета! Аз съм с един имплант в дясно от Септември 2023. В началото когато се навежда го усештах че се подпира на реброто. За горещите вълни ги имам само вкъщи, като правя нещо в кухнята си свалям жилетката и го карам по блузата и през нощта се будя с влажна пижама а спя с олекотена завивка и отворена вратата на спалнята. За студа съм много зиморничева, на вън съм с термо блуза, дебело яке, дебел панталон. За сутиен нося само през деня вкъщи и навън, защото се чувствам гола а когато спя го махам. Стискайте палците изследвания за черния дроб да са стабилни, хормоналната терапия с Верзениото е приключвам Януари до година.

# 513
Здравейте всички! Скоро не съм писала, чета ви редовно.
Да споделя и при мен малко новости. Януари 2025 започнах химията, 6 курса доцетаксел. Цикълът ми спря веднага. От тогава нямах цикъл. След лъчетерапията през юни ми назначиха нолвадекс. Без золадекс, защото няма нужда без менструация да ме товари допълнително. Онкологът ми каза, че не трябва да имам цикъл (хормонален рак) и веднага да го информирам като/ако ми дойде. Та така до 10.11 и баам завърна се съвсем стандартен, след повече от 10 месеца. На следващия ден бях при д-р Таушанова (моят лекар отсъстваше), даде ми рецепта да си купя първата инжекция (после се надявам по каса да е) и след 3 дни ми я постави. Лекарката ми каза, че аз ако съм нейн пациент би ми сменила нолвадекса с аримидекс+золадекс. За моя Хер и хормонопозитивен тумор е по-добрата защита. След това отидох при моя лекар , споделих инфото и е напълно съгласен и той препоръчва същото. Та така, сменяли ли са ви терапиите? От 5 месеца бях  на нолвадекс и сега ново. На 44 съм. Иначе към момента всичко е наред.

# 514
Не са ми сменяли терапията. 1г и 9м Золадекс+Нолвадекс (имах цикъл преди да я започна). Лекарят скоро ми обясни, че най-високата защита е Золадекс + Летрозол( ароматазен инхибитор) и че бихме могли да обсъдим след навършване на 2 години смяна на Нолвадекса с летрозол. Нолвадекс обикновено е при перименопауза. На мен много не ми се сменя, защото относително добре го понасям, а и при ароматазните инхибитори има повишен риск от остеопороза.

# 515
На мен са ми сменяли терапията. Цикълът ми спря след първата вливка (на 44 години). След края на курса химиотерапия и лъчетерапия (над 6 месеца) гинекологът ми каза, че едва ли ще се възстанови. Така започнах Летрозол с указания веднага да го спра, ако ми дойде. Цикълът се възстанови с пълна сила на първата седмица от приема на Летрозол. Спряхме го и почнах Тамоксифен, след месец добавиха и Резелиго. Вълни - кошмарни имах тогава. След първото Резелиго цикълът спря. Обаче ендометриумът се увеличи драстично за три месеца и стана съмнително, че и там ще стане рак. Така направих хистеректомия с аднекси (яйчници). Нямам вълни от тогава - при рязко влизане в менопауза не се и очакват, казаха. След хистеректомията останах само на Тамоксифен. Облекчение голямо беше за мен тази операция, макар и тежка, и голяма като обем, защото цикълът ми беше мъчителен, а вълните ме побъркваха. Така че може да се сменя терапията явно в зависимост от развитието на случая.

# 516
  • Sofia
Момичета, и аз да споделя по въпроса за вълните. За имплантите нямам мнение и опит, защото реших да не слагам и си останах с двустранна мастектомия и си ми е добре. Ползвам епитези само когато съм навън.
За вълните. При мен са поносими. Някои дни са повече, други дни - по-малко. Сутрин, вечер, през деня - когато си решат. Приемам Аримидекс и Золадекс. На 46 години започнах химиотерапията, като цикълът ми беше редовен до този момент. Спря след вторият курс химиотерапия и до започването на хормоналната , като период е 7 месеца, така и не се появи. На гинекологичните прегледи казват, че двата ми яйчника са, като стафиди. Вече почти 9 месеца съм на хормонална.
Иначе за смяна на терапията. Трябваше да съм на Нолвадекс и Золадекс, но решиха да ми заменят Нолвадекса с Аримидекс, не съм питала защо.
Мисля да си пусна изследване за нивата на естроген.

Последна редакция: ср, 19 ное 2025, 09:34 от Katty D

# 517
Здравейте! Отдавна не съм писала, но ви чета редовно. При мен нещата са наред и приключих с диспансерното наблюдение.

Да се включа и аз по темата. С квадрантектомия съм, последвана от още две операции за изчистване на резекционните лини. Имах 2 лимфни възела с метастази, позитивни хормонални рецептори.
 После 6 червени ХТ, горещите вълни започнаха още тогава, а цикълът спря около четвъртата, бях на 43. Хормоналната терапия започнах след лъчето, все още нямах цикъл 3 месеца след химиотерапията. Золадекс/ Резелиго + тамоксифен, които засилиха ефекта на горещите вълни до нетърпимост, особено лятото и нощем, с годините попремина до поносимо. Това , скоето не можах да се справя е силна умора, липса на енергия, слаба памет и концентрация.
Пет години по-късно, онкокомисията ми спря хормоналните. От 3 месеца съм без Резелиго, но за мое спокойствие продължих да приемам тамоксифен. Мисля да го приемам още поне година, докато навърша 50.
Цикълът не се е върнал засега.

В случай, че ви е интересно, понеже много умувах какво да правя, се консултирах  и с изкуствения интелект. Това е статистиката, която даде за аналогични на моя случаи. Слагам в скрит текст

Скрит текст:
Обобщаваща таблица
Продължителност на хормоналната терапия 10-годишен риск от рецидив 10-годишна смъртност от рак на гърдата
5 години~22%~15%
10 години~19%~12–13%

(Числата са приблизителни и зависят от индивидуалните рискови фактори)
Ключови моменти
Абсолютна полза: Удължаването на терапията от 5 на 10 години намалява риска от рецидив с около 3–4% и смъртността от рак на гърдата с около 2–3% за 10 години.
Най-голяма полза: Наблюдава се при жени с по-висок риск (като Вас: положителни лимфни възли, положителни граници).
Странични ефекти: Продължителната терапия може да увеличи страничните ефекти, така че решението е индивидуализирано.

# 518
  • София
Божее, това си е много добра реклама имайки в предвид назад в темите разнопосочните мнения за него , като преобладават негативните. Все пак той не е пластичен хирург. Трябва да се признае, че се е справил отлично.
Споделям защото съм доволна, и от работата му и от цялостното отношение.
Отбелязвам само, че на този етап гърдите не са във окончателния им вид. Намесват се до шестия месец.... Понякога отнема година докато се види крайния резултат.
Надявам се да запазят формата си и да не увисват повече.
Не знам как е било преди години. Но напоследък прави такива операции буквално всеки ден.

Не се притеснявай няма да увиснат и ще запазят формата си. Аз съм вече две години и половина след операция при него и го казвам от опит. При мен също си свърши безупречно работата, но имаше и случаи с не добре направени импланти. Явно е задобрял доста.

# 519
Здравейте, момичета. Минах невярваща отвратителната ХТ с всичките и ефекти. Предстоят ми всички възможни други терапии - таргетна, операция, лъче, радио, хормоно..май са ме взели за канарче. Що не им ... Извинете за откровението. 
Сега ме вълнува как да си възстановя мускулатурата, всичко омекна като желе, а доктора каза - без тежести.
И косицата, какво правихте за нея след ХТ?

# 520
Здравейте, момичета. Минах невярваща отвратителната ХТ с всичките и ефекти. Предстоят ми всички възможни други терапии - таргетна, операция, лъче, радио, хормоно..май са ме взели за канарче. Що не им ... Извинете за откровението. 
Сега ме вълнува как да си възстановя мускулатурата, всичко омекна като желе, а доктора каза - без тежести.
Най-трудното е минало. Всичко останало се понася по-леко...
За косата... Мажа рициново масло, слагам отвара от розмарин, ползвам шампоан и капки на дюкрей за след химиотерапия... За два месеца е пораснала сантиметар... Сантиметар и половина...
И без тези неща май толкова расте... Но при всеки е различно 🤗

# 521
Storytime, радвай се, че има с какво да те лекуват Wink
Някой видове рак се молим химията да дайства,  че друго няма за нас...

Моята операция ще е средата на декември. Надявам се за Коледа да съм си вкъщи.
Косата ми е последна грижа. Може би, защото ми е втори път...
Последно на инкасаторката от ВиК и отворих вратата без перука и епитеза след химия- т.е. Квазимодо 🫣 Жената се стаписа, ама на мен вече грам не ми пука...
Расте някаква перушинка в момента.
30 дена след последната химия, ще чакам да тръгне нормална коса.

За мускулите- започнах разходки. Събота излязох сутрин рано и направих едни 11 000 крачки край морето. Бавно , едва, едва, но ги направих😁 Започнах да си връщам енергията лека по лека.

# 522
Ако смятате, че личението което ви предлагат, не е адекватно търсете, второ трето мнение и от специалности, който са запознати с най - новите протоколи. Онкологията се развива с много високи темпове, но в България доста лекари ликуват с протоколи от 10 - 15 години. Аз имах проблем с лъчетерапията, с her2 3+  , с пълен патологичен отговор след мастектомия. И продължаваща таргетна терапия, 3 лъчетерапевти ми каза, че няма проблем и ще ме облъчат. След много чете от моя страна и консултация с 4-ти лъчетерапевт, се оказа че по последните протоколи не се препоръчва лъчетерапия в моя случай. Ще има повече вреда от колкото полза. Но всеки случай е индивидуален.

# 523
След един месец ми излезе скенера в Аджибадем.... В заключението пише,че няма данни за дисеминация,но са отбелязали че имам две хиподенсни лезии с вид на кисти в черния дроб до 3мм, едната от които е видяна и на предния скенер преди година, бил не много добър фокуса. Сега се чудя за другата...Ходих и на друг образен,който ми каза че всичко ми е наред със скенера. Нали знаете, че от всяка находка и изпадаме е истерия.

# 524
Storytime, за косата няма нужда нещо да се прави, според мен. Ще израсте сама и то много по-хубава от преди.
Haidi, билиарни кисти следя от три години. Правила съм ЯМР по този повод (бяха описани обаче само като "лезии", без уточнение за вида им). Ако онкологът е спокоен, значи са си кисти.

Общи условия

Активация на акаунт