Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 91

• 38 851
  • 766
  •   1
Отговори
# 615
Женя, след такава голяма операция + повторна интубация е напълно очаквано да има суха кашлица. Това е едно от най-честите оплаквания след упойка и минава. Ако много те тревожи – една обикновена снимка на белия дроб ще те успокои напълно. Метастази не се проявяват така, до колкото зноя – нито толкова внезапно, нито само при изправяне, нито се влияят от промяна в позата. Ти си минала през огромен стрес и тялото ти просто се възстановява. Желая ти бързо и пълно възстановяване!

Здравейте, отдавна не съм писала, но си изчитам всичко, което пишете тук. Аз на 12 ноември правих мастектомия с реконструкция на другата гърда превантивно, така беше планирано още от миналата година. Въпреки, че се бях настроила да мине всичко бързо, се оказа, че организмът ми явно е натрупал негативи от хормоналната и таргетната терапия и след операцията вдигах кръвно, температура, наложи ми се кръвопреливане..Минаха и тези нещо, НО имам един голям проблем-вече трета седмица след операцията имам една суха кашлица , нещо като дразнене в гърлото и в изпавено положение все кашлям, в легнало положение-не кашлям. След операцията се е наложило да ме приспиват отново, защото съм изкървила и се чудя да не е от тръбата за упойката това...Почвам да се психясвам да не е от белите дробове да имам разсейки. Не знам как да постъпя

# 616
Женя, от трабата е.
Благодаря ти, че ми напомни, да си сложа лукчета в багажа за болницата😘

# 617
  • ПЛОВДИВ
DZ и jjjenq , вземете си и Стрепсилс с мед и лимон и пийте повече вода, за да е влажно гърлото, защото и аз съм същата сега. Когато се смея след това започвам да се давя и от влагата в Белгия също през деня кашлям. От време на време си правя чай от лайка.

# 618
Здравейте, момичета.
Ще разкажа на бързо историята си. В началото на ноември при мамографски преглед се показа нещо нетипично, категоризиха го като BIRads 5, в последствие го промениха на 4, но в крайна сметка разликата между двете не е голяма. Направих консултация с хируг. Назначиха биопсия. Влязох в болницата и очаквах иглена биопсия, но се оказа, че биопсията е хирургична. Обясниха ми, че не са успели да вземат качествена биопсия с иглата и се е наложило да ме срежат. (Мястото е над ареолата и е дълбоко разположено) Както и да е. Резултатът още не е излязъл, но така или иначе ми се ще да го дам за ревизия. Въпросът ми е къде да го дам и как да обясня какво искам?
Благодаря ви.

# 619
Много неприятно, миличка… наистина не е трябвало да те режат така първоначално и без биопсия. Но каквото станало, станало. Сега важното е да се ориентираш бързо и да знаеш какви стъпки да предприемеш.

Първо да те питам:
- Колко е голямо огнището по образните?
- Лимфни възли оперирани ли са или само лезията?
- Кой е хирургът ‘гений’ – да знаем към кого да НЕ се насочваме?

За второ мнение:
- Дай блокчетата и стъклата за ревизия при проф. Факирова във ВМА – една от най-точните хистопатолози. Просто им казваш:
„Моля за ревизия на хистологичните препарати (стъкло + парафинов блок) и второ мнение за точна диагноза.”

‼ Но не чакай резултат от ревизията!
Още със самия първи резултат — ако е карцином — веднага търси онколог.
Запиши си час още от сега, за да не влезеш в празничните забавяния. По-добре да имаш час и после да го отмениш, отколкото да чакаш. Аз препоръчвам д-р Мила Петрова в болница Надежда.

Пиши какво излезе и ще помагаме нататък. Тук не си сама. Късмет! ❤

Здравейте, момичета.
Ще разкажа на бързо историята си. В началото на ноември при мамографски преглед се показа нещо нетипично, категоризиха го като BIRads 5, в последствие го промениха на 4, но в крайна сметка разликата между двете не е голяма. Направих консултация с хируг. Назначиха биопсия. Влязох в болницата и очаквах иглена биопсия, но се оказа, че биопсията е хирургична. Обясниха ми, че не са успели да вземат качествена биопсия с иглата и се е наложило да ме срежат. (Мястото е над ареолата и е дълбоко разположено) Както и да е. Резултатът още не е излязъл, но така или иначе ми се ще да го дам за ревизия. Въпросът ми е къде да го дам и как да обясня какво искам?
Благодаря ви.

# 620
Благодаря за отговора, DaiaD

- Колко е голямо огнището по образните? - 1см
- Лимфни възли оперирани ли са или само лезията? - нищо не е оперирано, казаха ми, че са взели само материал за изследване.
- Кой е хирургът ‘гений’ – да знаем към кого да НЕ се насочваме? - засега ще се въздържа да кажа кой е, но в бъдеще ще споделя.

Благодаря за насоките.

# 621
  • Варна
Момичета, девойката в Холандия с тройнонегативен и положителни Браки е с перфектни резултати след ЯМР. Тумора е изчезнал и стои само маркера. Има още  три седмични вливки червена химия Днес са били при онколог и е казал, че не препоръчва пълна мастектомия, след като от Кейтрудата има пълен отговор. Процентите били едни и същи, дали ще се върне болестта. Някой чувал ли е такова нещо. Отначало много настояваха за двустранна мастектомия. Болницата е Erasmus MC, една от водещите в Европа по клинични изпитания и иновации.

# 622
Много се радвам да добрия резултат. Честито! Разрових се сега и действително са наизлязли публикации в тази посока: https://www.mdpi.com/2075-1729/15/11/1701?utm_source=chatgpt.com

Момичета, девойката в Холандия с тройнонегативен и положителни Браки е с перфектни резултати след ЯМР. Тумора е изчезнал и стои само маркера. Има още  три седмични вливки червена химия Днес са били при онколог и е казал, че не препоръчва пълна мастектомия, след като от Кейтрудата има пълен отговор. Процентите били едни и същи, дали ще се върне болестта. Някой чувал ли е такова нещо. Отначало много настояваха за двустранна мастектомия. Болницата е Erasmus MC, една от водещите в Европа по клинични изпитания и иновации.

# 623
  • Добрич
Благодаря за отговора, DaiaD

- Колко е голямо огнището по образните? - 1см
- Лимфни възли оперирани ли са или само лезията? - нищо не е оперирано, казаха ми, че са взели само материал за изследване.
- Кой е хирургът ‘гений’ – да знаем към кого да НЕ се насочваме? - засега ще се въздържа да кажа кой е, но в бъдеще ще споделя.

Благодаря за насоките.

За отворена биопсия НЗОК плаща повече, отколкото за кор биопсия...

Така,  както опитваш нещата, звучи като да е във ВМА... Ако е там, си сбъркала избора на хурург, но пък д-р Факирова е чудесен патолог.

Докато не излезе резултатът от хистологията винаги има шанс образуванието да е доброкачествено. Дано при теб е такова, но с BIRADS 4-5 е по-малко вероятно.

В случай на карцином трябва да потърсиш медицински онколог. Задължително първо се стадира рака и после се изготвя план за лечение.

Най-общо и систематизирано:

Скрит текст:
Според съвременната медицина се прави:

-   Кор биопсия – дебелоиглена биопсия под ехографски контрол (не тънкоиглена, не отворена). Кор биопсията е с местна упойка и не е болезнена. Остава белег, като от убождане и мястото посинява, но няма болка.

-   Пробата се изследва за да се определи вида на тумора (Не с гефрир, той дава много грешки и не се прилага в напредналите държави. Дамата, осъдила болницата в Русе за отрязаната гърда е била с гефрир. За съжаление у нас все още много лекари го прилагат).

В случай, че се окаже злокачествен се прави имунохистохимия . Това е изследване за отнасяне към
•   Естроген,
•   Прогестерон
•   и HER 2 (трансмембранен растежен хормон).
•   Определя се ki67 - полифератна активност, която определя скоростта на нарастване на тумора и може да бъде до 100. За ниски стойности се приемат под 20 (преди са се приемали под 14)
•   Обикновено се гледа и E-cadherin – трансмембранен белтък, при чиято липса или ниски стойности по-лесно се откъсват клетки.

-   Освен мамография и ехография задължително се правят още образни изследвания (с контраст) – ЯМР,  КТ(скенер), ПЕТ КТ – едно или няколко от изброените. Това е необходимо, за да се стадира ракът.

Едва тогава се определя лечението – операция, химиотерапия, хормонална терапия, лъчетерапия и т.н.

При чисти лимфни възли с ниско ki67 и хормонозависим тумор, но Her 2 негативен световните протоколи не препоръчват химиотерапия, защото е неефективна. В такива случаи някъде правят теста Ендопредикт, който у нас не се поема от здравната каса, а  е сериозна сума (около 4900 лв).

При чисти лимфни възли най-добрият вариант е сентинелна биопсия. При нея се махат само 1-2-3 стражеви лимфни възли и после ръката може да се натоварва. Повечето лекари у нас работят по старата школа и правят лимфна дисекция - махат всички лимфни възли от първи и втори ред и после ръката трябва да се пази до живот, за да не се получи лимфедем.

При заразени лимфни възли се прави лимфна дисекция.

При мултифокален карцином най-често се прави мастектомия.

За медицинските специалисти:

Биопсията се прави от хирург онколог (по-рядко от специалист по образна диагностика).

Хистологията от патолог.

Лечението е при медицински онколог.

Това са различни специалисти.

За да се лекува човек от медицински онколог, трябва да има доказан карцином. Т.е. почва се с хирург онколог и кор биопсия.

После хистологията.

Ако излезе злокачествено образувание, се търси помощ от медицински онколог.

Следва лекарска онкокомисия (мултидисциплинарен екип) и после терапия/лечение/операция,  каквото решат...

В случаите,  в които ще има неоадювантна (предоперативна) химиотерапия е добре туморът да се маркира предварително. Така ще се знае точно къде е бил и ако се повлияе напълно от "химията" и изчезне, после хурургът ще се ориентира по маркираното място точно  къде да реже.

Диспансеризирането е след като приключи активното лечение.

Живеем в 21. век и е редно да се възползваме напълно от постиженията на съвременната медицина. Не сме в миналия век, че да се оперираме след ехограф и да правим тънкоиглена и отворена биопсия. За съжаление много от българските лекари работят по старата школа. Не зная дали нямат нужната апаратура или умения или двете…

Ако хистологията открие доброкачествено образувание, следва наблюдение или операция. Толкова. Няма нужда от още образни изследвания, от имунохистохимия и пр.

В случай, че се наложи мастектомия, имайте предвид,  че е възможно да се направи реконструкция:

-  След приключване на активното лечение. Обикновено с няколко операции. Когато е имало лъчетерапия, кожата е изменена и първо пренасят материал с мазнина ( от гърба или корема най-често).

- Мастектомия с едномоментна реконструкция,  т.е. по време на самата операция (маха се туморът и се слага импланта). Възможна е и двустранна мастектомия с едномоментна реконструкция.

Звучи страшно, но кураж! И това ще мине!

# 624
Това с отворената биопсия, звучи като да е правено във ВМА, те ги правят тия простотии, за да усвояват клинични пътеки. Чудя се кога ще ги подхванат Медицински одит, защото са за глоби. Скандални са. Не следват установения протокол,за да си точат Касата.
Момичета, БИРАДС 5 си е рак почти сигурно, а БИРАДС 4 ... също. ЯМР е изключително надежден образен инструмент, ехографията също в грамотни ръце. Имало,нямало шанс, проценти, в медицината няма нищо сигурно на сто процента освен биопсията,но тези цифри при образа са дадени там, за да се ориентират докторите,че с голяма вероятност се очаква, да е злокачествено образуванието. На моя БИРАДС беше сложено 5, и също ме успокояваха, че докато не излезела биопсията не било сигурно, така е ама не е сигурно за един малък процент дето са в категория медицински изключения.
Алатеа, щом е дала пълен отговор преди края на химиотерапията,това е изключително добър прогностичен белег. Имаше някакво клинично проучване,че при пълен клиничен отговор на 4-та химиотерапия шанса за пълно излекуване без завръщане на болестта е 98 процента. Бях го поствала някъде назад в темите. За новите попълнения, тумор под 1 см без заразени лимфни възли е изключително добър развой на събитията, т.е. ит най лошото най хубавото. Шанса за пълно излекуване е над 95 процента.
 Аз седя и се чудя още дали да ходя на ЯМР на черен дроб, онколожката ми каза,че тия двете лезии на черния дроб изглеждали като кисти и ще ги следят, едната била видима и преди година и не е мръднала на в размер, въпросът ми е другата. Изчетох сума клинични проучвания и се чудя какво да правя. Двама опитни рентгенолози твърдят,че са кисти, ЯМР е най надежден за такива образувания,ще се чудя още малко.

# 625
Момичета, взех днес резултатите от биопсията.
Ще моля за разяснение  - какво значи инфилтриращ дуктален, смесен инвазивен муцинозен+инвазивен дуктален?
Разбирам, че е карцином, но как може да е два вида?
Другите неща ги разчетох с помощта на "Една от осем".

# 626
Съжалявам за резултатите!Всичко е възможно,важно е резултата от Имунохистихимията,и да не отлагате срещата с онколог..

# 627
  • Варна
Момичета, взех днес резултатите от биопсията.
Ще моля за разяснение  - какво значи инфилтриращ дуктален, смесен инвазивен муцинозен+инвазивен дуктален?
Разбирам, че е карцином, но как може да е два вида?
Другите неща ги разчетох с помощта на "Една от осем".
Това ли е всичко описано. Няма ли Pr, ER, Her, Ки67.

# 628
Хайди, вчера ми звъннаха от диспансера, че на 8 декември ще ме приемат за ЯМР на черен дроб. Аз се следя при д-р Куцаров от Варна, и като ходих сега есента на профилактичен за гърди, щитовидна и коремни, по-дългичко се задържа на черния дроб, където нещо мъничко, което го е маркирал и миналата година е пораснало с около 3мм. Разбира се, каза ми да не се тревожа, че ще го наблюдаваме, и че е на трудно място и много трудно го обхваща с ехото, но все пак го засече.. каза, че е добре да се види на ЯМР, но при него няма… та от диспансера все пак ги помолих, обясних им, че е нужда да видим за какво иде реч и ми дадоха ямр, след третата молба обаче Simple Smile
Надявам се, да не е нещо сериозно, де.. но ако е, то да е на време Simple Smile

# 629
]Това ли е всичко описано. Няма ли Pr, ER, Her, Ки67.

Има, ето ги: ER 8+, PR 5+, HER2 - 1+, Ki67<14%

Общи условия

Активация на акаунт