Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 91

• 38 824
  • 766
  •   1
Отговори
# 630
  • Варна
]Това ли е всичко описано. Няма ли Pr, ER, Her, Ки67.

Има, ето ги: ER 8+, PR 5+, HER2 - 1+, Ki67<14%
Кито ти е ниско, което е добре, бавно се развива.Ще пиеш хормони. При чисти лимфни възли, може да ти се размине химията. В момента ти трябва добър онколог,не във ВМА, да ти каже стъпките и да направиш образни.Трябва ти и читав хирург, но след онколога. Успех ти желая от сърце.

# 631

Кито ти е ниско, което е добре, бавно се развива.Ще пиеш хормони. При чисти лимфни възли, може да ти се размине химията. В момента ти трябва добър онколог,не във ВМА, да ти каже стъпките и да направиш образни.Трябва ти и читав хирург, но след онколога. Успех ти желая от сърце.

Те ми дадоха и решение от онко комисия. В нея пише, че препоръчват хиругично отстраняване без предхождаща терапия. Даже запазих час за операцията. Не е ли правилно? Трябва ли и нещо друго да правя?
Не съм от София, в смисъл не е ВМА болницата. Лекуващият ме лекар е хирург-онколог, ако има значение.

Последна редакция: вт, 02 дек 2025, 13:29 от пътека

# 632
Какви образни имаш,стадиране?
То недобросъвестни лекари има навсякъде... Плевен,Варна,Шумен...

# 633

Имам мамограф и ехограф. Има и още нещо написано G2 и T1N0M0. Това достатъчно ли е?
Толкова глупава се чувствам. То няма как всеки да знае всичко, нали затова са лекарите, да ни упътват.....

# 634

Имам мамограф и ехограф. Има и още нещо написано G2 и T1N0M0. Това достатъчно ли е?
Толкова глупава се чувствам. То няма как всеки да знае всичко, нали затова са лекарите, да ни упътват.....
Абсолютно те подкрепям,но за съжаление...системата го позволява ..
Задължително поне ЯМР с контраст,ако успееш..5скенер
Лимфни възли,трябва да се видят...
Второ мнение,дали ще искаш...
И най-вече,не се доверявай,ако ти говорят за статистика...
Това което са определили,е стадий 1...но явно на основание само на размер,без образни....не е е сериозно

# 635
  • Варна
Ако си Варна е същия репертоара на хирурзите. Търси онколог. При сестра ми на ехо също и томография с контраст, не се виждаха лимфни. Трима я гледаха на ехо. На Пет скенера излезе всичко. Поне ЯМР трябва да направиш. Напиши поне от къде си, да препоръчаме онколог, да те стадират.Ако си от Варна, може да ми пишеш на лични, ако искаш.

# 636
От Стара Загора съм.
Как и с какви документи да искам второ мнение?

# 637
  • Варна
От Стара Загора съм.
Как и с какви документи да искам второ мнение?
Трябва да посетиш онколог, задължително. Той ще ти даде направление за Пет скенер. Виж в Пловдив ако трябва. Мисля в Пълмед, дават лесно направления. Ако си наистина първи стадий, трябва хирург, за сентинелна биопсия. Не е нужно да махат лимфни възли наред.

# 638
  • Добрич

Стадирането е задължително преди операция.  В 21 век не се оперира след мамограф и ехограф. Правят се още образни изследвания.
При чисти лимфни възли се прави сентинелна биопсия. Не съм чула някой в Стара Загора да я прави.

Трябва ти медицински онколог, не хирург онколог.

Лично аз две дати отмених за болничен прием...

Всички сме били невежи по темата преди да се сблъскаме с диагнозата. Но  опитът, личен и споделен, информацията в мрежата и пр. учат.

Качила съм стъпките за лечение при рак на гърдата. Прочети ги, ако още не си го направила и питай  ако нещо не разбираш.
В твоя случай туморът е хетерогенен, но с добри параметри...
Благодаря за отговора, DaiaD

- Колко е голямо огнището по образните? - 1см
- Лимфни възли оперирани ли са или само лезията? - нищо не е оперирано, казаха ми, че са взели само материал за изследване.
- Кой е хирургът ‘гений’ – да знаем към кого да НЕ се насочваме? - засега ще се въздържа да кажа кой е, но в бъдеще ще споделя.

Благодаря за насоките.

За отворена биопсия НЗОК плаща повече, отколкото за кор биопсия...

Така,  както опитваш нещата, звучи като да е във ВМА... Ако е там, си сбъркала избора на хурург, но пък д-р Факирова е чудесен патолог.

Докато не излезе резултатът от хистологията винаги има шанс образуванието да е доброкачествено. Дано при теб е такова, но с BIRADS 4-5 е по-малко вероятно.

В случай на карцином трябва да потърсиш медицински онколог. Задължително първо се стадира рака и после се изготвя план за лечение.

Най-общо и систематизирано:

Скрит текст:
Според съвременната медицина се прави:

-   Кор биопсия – дебелоиглена биопсия под ехографски контрол (не тънкоиглена, не отворена). Кор биопсията е с местна упойка и не е болезнена. Остава белег, като от убождане и мястото посинява, но няма болка.

-   Пробата се изследва за да се определи вида на тумора (Не с гефрир, той дава много грешки и не се прилага в напредналите държави. Дамата, осъдила болницата в Русе за отрязаната гърда е била с гефрир. За съжаление у нас все още много лекари го прилагат).

В случай, че се окаже злокачествен се прави имунохистохимия . Това е изследване за отнасяне към
•   Естроген,
•   Прогестерон
•   и HER 2 (трансмембранен растежен хормон).
•   Определя се ki67 - полифератна активност, която определя скоростта на нарастване на тумора и може да бъде до 100. За ниски стойности се приемат под 20 (преди са се приемали под 14)
•   Обикновено се гледа и E-cadherin – трансмембранен белтък, при чиято липса или ниски стойности по-лесно се откъсват клетки.

-   Освен мамография и ехография задължително се правят още образни изследвания (с контраст) – ЯМР,  КТ(скенер), ПЕТ КТ – едно или няколко от изброените. Това е необходимо, за да се стадира ракът.

Едва тогава се определя лечението – операция, химиотерапия, хормонална терапия, лъчетерапия и т.н.

При чисти лимфни възли с ниско ki67 и хормонозависим тумор, но Her 2 негативен световните протоколи не препоръчват химиотерапия, защото е неефективна. В такива случаи някъде правят теста Ендопредикт, който у нас не се поема от здравната каса, а  е сериозна сума (около 4900 лв).

При чисти лимфни възли най-добрият вариант е сентинелна биопсия. При нея се махат само 1-2-3 стражеви лимфни възли и после ръката може да се натоварва. Повечето лекари у нас работят по старата школа и правят лимфна дисекция - махат всички лимфни възли от първи и втори ред и после ръката трябва да се пази до живот, за да не се получи лимфедем.

При заразени лимфни възли се прави лимфна дисекция.

При мултифокален карцином най-често се прави мастектомия.

За медицинските специалисти:

Биопсията се прави от хирург онколог (по-рядко от специалист по образна диагностика).

Хистологията от патолог.

Лечението е при медицински онколог.

Това са различни специалисти.

За да се лекува човек от медицински онколог, трябва да има доказан карцином. Т.е. почва се с хирург онколог и кор биопсия.

После хистологията.

Ако излезе злокачествено образувание, се търси помощ от медицински онколог.

Следва лекарска онкокомисия (мултидисциплинарен екип) и после терапия/лечение/операция,  каквото решат...

В случаите,  в които ще има неоадювантна (предоперативна) химиотерапия е добре туморът да се маркира предварително. Така ще се знае точно къде е бил и ако се повлияе напълно от "химията" и изчезне, после хурургът ще се ориентира по маркираното място точно  къде да реже.

Диспансеризирането е след като приключи активното лечение.

Живеем в 21. век и е редно да се възползваме напълно от постиженията на съвременната медицина. Не сме в миналия век, че да се оперираме след ехограф и да правим тънкоиглена и отворена биопсия. За съжаление много от българските лекари работят по старата школа. Не зная дали нямат нужната апаратура или умения или двете…

Ако хистологията открие доброкачествено образувание, следва наблюдение или операция. Толкова. Няма нужда от още образни изследвания, от имунохистохимия и пр.

В случай, че се наложи мастектомия, имайте предвид,  че е възможно да се направи реконструкция:

-  След приключване на активното лечение. Обикновено с няколко операции. Когато е имало лъчетерапия, кожата е изменена и първо пренасят материал с мазнина ( от гърба или корема най-често).

- Мастектомия с едномоментна реконструкция,  т.е. по време на самата операция (маха се туморът и се слага импланта). Възможна е и двустранна мастектомия с едномоментна реконструкция.

Звучи страшно, но кураж! И това ще мине!

И ако си запазила час за операция при същия лекар от биопсията, според мен е грешка. Както си се събудила с отворена биопсия, така може да се събудиш и без гърда... Няма да е първи случай.  И в допълнение лимфна дисекция, вместо сентинелна биопсия и пазене на ръката доживот.

Последна редакция: вт, 02 дек 2025, 15:19 от Вела

# 639
  • Варна
пътека, сега се разтърсих за онколог. В другата тема много препоръчват др. Румяна Илиева в Пловдив и др. Канарев. Др. Илиева от 1г работи в Стара Загора, болница Тракия. Ето линкhttps://trakiahospital.com/bg/trakia/doctors/d-r-rumyana-ilieva/Виж свържи се с нея и тя ще те насочи. В Пловдив мисля др. Иванов прави сентинелна биопсия. Д-р Валентин Иванов https://share.google/ph0dMCe08zUaXzEtc

# 640
Пътека,
G2 също е по-добре от G3.
Това, че е хормонозависим /естроген и прогестерон/, както и че HER 2  e /1+/, също е добре.
Инфилтриран май значеше, че не знаят дали са постигнали чисти резекционни линии /т.е. дали са стигнали до чисто/. Ама това ще го постигнат с операцията.

Предполагам, че решението на Онкокомитета е на болницата, в която са те оперирали, затова са те засилили пак за операция.

Присъединявам се към мнението на останалите - намери добър онколог /от Стара Загора или от Пловдив/, който да те направлява в стъпките.

# 641
Резултатите ти са от най-спокойните възможни при този тип диагноза.
Туморът е малък – около 1 см, има муцинозен компонент, който по правило расте по-бавно и се държи по-меко. ER и PR са високи, което означава, че хормоналната терапия при теб ще работи отлично. Ki-67 е под 14% – това е ниска агресивност. HER2 е отрицателен, което е напълно очаквано при този благоприятен тип.

Може да се направи ревизия на патологията, но не защото се очаква промяна, а само ако би ти дало повече спокойствие.
Консултация в София е добра идея – за да чуеш второ мнение и да се уточни дали е нужна химиотерапия (в много подобни случаи не се налага), каква да е хормоналната терапия и какъв да бъде планът за проследяване.

Ти си в една от най-добрите възможни категории на рака на гърдата – не си сама, контролируемо е, и лечението при този тип има отлични резултати във времето. Спокойно!

# 642
  • България,Пещера
Здравейте борбени момичета,отскоро съм с РМЖ. Имам насрочена дата за операция, но хирурга ми /Бозев/някак не ми вдъхва увереност. Моля за мнение за др. Иванов от Каспела Пловдив? Има ли тук оперирани от него? Иначе моят "приятел"е- хормонозависим,Er 50% Pr 75%Ki67 8% Her/ 0/ ultra low, E cadherin -негативен. Размери 14/25/15мм Имам терапия -Нол@адекс и Зола@екс вече.

# 643
  • Добрич
niki.adi,  ЯМР с контраст или КТ с контраст правени ли са? Днес коментирахме, че това е задължително за стадиране на рака преди операцията.

Когато E-cadherin е негативен, туморът най-често е лобуларен. Той се разпространява дифузно и в повечето случаи е мултифокален. И моят беше такъв. Писах малко по-горе, че отмених две дати за операция. Споделих и основните стъпки при рак на млечната жлеза.

За зона млечни жлези и аксили ЯМР с конраст е най-подходящото образно изследване. Особено при негативен E-cadherin,  непременно трябва да се направи преди операцията, за да няма после изненади... E-cadherin най-общо казано държи клетките на тумора слепени, за да не се отделят. Когато е негативен, това е "червена лампичка" за евентуални фокуси и трябва да се провери. Специално за лобуларния карцином ЯМР е по-подходящ от ПЕТ КТ.

Обикновено ЯМР се прилага за зона, а КТ за цяло тяло.

Консултация с медицински онколог правена ли е? Не с хирург онколог.

Лимфните възли как са диагностицирани?

Д-р Валентин Иванов младши е чудесен млад лекар, прилагащ съвременни методи, включително сентинелна биопсия.

Ракът е с "хубави" параметри, ако лимфните възли са чисти, не би трябвало да има химиотерапия. И се поддава добре на лечение.

Последна редакция: ср, 03 дек 2025, 00:22 от Вела

# 644
  • България,Пещера
Имам и КТ с контраст и ЯМР с контраст, имам консултация с онколог, назначена и започната хормонална терапия. Според Ямр ЛВ са със запазен мастен хилус и нормални размери. Да, лобуларен е и до него има лезия без контрастиране, BIRADS 3 Незнам това значи ли мултифокален.... Като цяло и като всички нас, това ме връхлетя като ураган,много неща не са ми ясни... Незнам какво да чета,къде да се консултирам...и реших да се обърна към вас!

Общи условия

Активация на акаунт