Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 91

• 38 895
  • 766
  •   1
Отговори
# 750
Vinci, до ноември бях само на Нолвадекс, без золадекс, поради липса на цикъл. В момента обаче, в който се появи менструацията, отидох при онколога и веднага ми изписаха да започвам золадекс. Според него комбинацията от золадекса+ароматазен инхибитор е по-добрата защита за мен нататък, има по-дълбоко потискане на естрогена, понижава още повече риска от рецидив, а при Хер 2 тумори, какъвто е моят, пълното естрогеново потискане е особено важно, намалява риска от късни хормонални рецидиви. С това мотивира избора си. Аз съм с тройно позитивен, 1 стадий, сега приключвам херцептина.

# 751
Vinci, до ноември бях само на Нолвадекс, без золадекс, поради липса на цикъл. В момента обаче, в който се появи менструацията, отидох при онколога и веднага ми изписаха да започвам золадекс. Според него комбинацията от золадекса+ароматазен инхибитор е по-добрата защита за мен нататък, има по-дълбоко потискане на естрогена, понижава още повече риска от рецидив, а при Хер 2 тумори, какъвто е моят, пълното естрогеново потискане е особено важно, намалява риска от късни хормонални рецидиви. С това мотивира избора си. Аз съм с тройно позитивен, 1 стадий, сега приключвам херцептина.
Лейди, много благодаря, сериозно ме накара да се замисля. Аз също съм тройно позитивна, 2 стадий. При кой онколог ходиш ? Ако решиш може да ми пишеш и на лично.

# 752
  • Добрич
Здравейте. Има ли дами, на които им е направена двойна мастектомия с поставяне на силиконови импланти по време на операцията? Ако има бихте ли споделили колко време продължи възстановяването и имаше ли лъчелечение след това?

Моята операция е двустранна мастектомия с едномоментна реконструкция и сентинелна биопсия. Не съм имала лъчетерапия.

При чисти лимфни възли и пълна мастектомия 100% (с отстранени зърна и ареоли) обикновено не се прави лъчетерапия.

Само в деня на операцията имах поносима болка. После болка не съм имала.

Операцията я прави д-р Хатър в Уни Хоспитал в Панагюрище.
Скрит текст:
В деня след операцията станах от леглото и се разхождах в стаята. Втория ден след операцията ходих на разходка в двора на болницата.Колкото повече се движиш толкова по-бързо се възстановяваш.

Бях си взела свободни блузи с копчета отпред и свободни панталони с ластик.

Една седмица след операцията ми махнаха дреновете (4 броя, бяха с вакуум и сами изцеждаха течността) и ме изписаха.

Първите дни ставаш и лягаш само с коремна преса. Нямаш право да се подпираш на ръцете или да замахваш с краката. В болницата леглото беше с повдигащ механизъм с електронно управление и беше лесно. Вкъщи наистина е по-трудно и в началото спях полуизлегнала.

Имаш право да вдигаш само до половин килограм на ръка.

Не можеш да си вдигнеш ръцете до главата, не можеш да стигнеш шкафовете над мивката, не можеш да си отвориш вратата на асансьора... Не можеш да нарежеш морков или да обелиш картоф...
В първите дни трябва да има някой, който да ти помага.

Импланти ми са поставени под гръдния мускул и в първите месеци се получават крампи, които създават дискомфорт.

От болницата изписват с медицински сутиен и с рецепта за антибиотик, обезболяващи и пр.

Минава време, докато свикнеш с имплантите.

След първия месец започнах упражненията за раздвижване и за около месец напълно възстанових движението на ръката, но не и силовите действия.

След месец и половина шофирах на близки разстояния, а след два месеца на дълги. Колата ми е с ръчна скоростна кутия и съм активен шофьор.

След четвъртия месец отказах болничния и се върнах на работа.

# 753
  • София
Аз съм с мастектомия на едната гърда с едновременна реконструкция и сентинелна биопсия. Извадени само 2 ЛВ.
Не съм имала никакви проблеми. Движех си ръката от самото начало. Болеше ме първите дни, съвсем поносимо, пиех само по един аулин вечер. Обикалях морето (операцията ми беше в края на май Simple Smile Не съм имала проблеми нито с движения, нито с обслужването си. Пречеше ми само дренажа, но го слагах в една раничка на гърба си, за да мога да се движа спокойно.

# 754
Привет,
Марсиан, и аз съм с един нодул в белия дроб още от стадирането преди 1 година, тогава ми правиха КТ и казаха, че вероятно е от прекарана инфекция, но да се следи. Ще го видим към март месец на ПЕТ. А ТМ се покачва от всичко - стрес, вируси... Моята онколожка каза, че трябва да има поне 3 седмици от боледуване, когато се пуска за изследване, а 1 единица разлика ми се струва съвсем незначително.
Alatea, как понасяш рибоциклиба? При теб за какво е изписан? Аз все още търся мнения дали да го започна след НГ като допълващ към хормоналната терапия, но и Консулова, и Тимчева ми препоръчаха да го започна, заради агресивността на рака (грейд 3, ки 67 20-60%)...така че май е ясно

# 755
  • Варна
Hristinal, сестра ми го пие, тя е болната. Изписан е за 4ст.,без операция и химия. Няма странични ефекти с изключение на кръвните изследвания, но пие Герисан и ги държи в норма. Засега си върши работата, вече почти две години е със стабилна болест. Щом и двете са на едно мнение, го почвай.

# 756
Здравейте, да попитам за рана получена от абонат по време на химиотерапия, с какво може да се маже?
Ръката е доста зле, с отворена рана, от която изтича гной.
До сега е мазана с дермазин, но в момента е спрян от производство.

# 757
Отидете на лекар!
Ако сте от София - в Пирогов.

# 758
  • Варна
Здравейте, да попитам за рана получена от абонат по време на химиотерапия, с какво може да се маже?
Ръката е доста зле, с отворена рана, от която изтича гной.
До сега е мазана с дермазин, но в момента е спрян от производство.
Щом сте мазали с Дермазин, значи е изгоряла кожата. Трябва да посетите клиника по изгаряния за да обработят раната. Не си правете експерименти

# 759
Абсолютно!Спешно за лекар!
Има вариант да бъркате,новата тъкан с гной,което  е по-добро,от инфектирана рана.Хирург!
Дермазина,не е опция.

# 760
Hristinal, сестра ми го пие, тя е болната. Изписан е за 4ст.,без операция и химия. Няма странични ефекти с изключение на кръвните изследвания, но пие Герисан и ги държи в норма. Засега си върши работата, вече почти две години е със стабилна болест. Щом и двете са на едно мнение, го почвай.
Просто д-р Тазимова ме разколеба - според нея, ако има рецидив, става по-трудно лечим.

# 761
  • Варна
Сега видях коя е др. Тазимова. Онколог от пет години не може да я сравнявате с Консулова, а пък още по малко с проф. Тимчева, която до скоро беше и национален консултант.В нашата болница се съобразяват с нея. Рибоциклиб се приема с Ароматазен инхибитор. При рецидив се сменя с Фулвестран, а още по добре да се избегне, затова ви го препоръчват.

# 762
До майчето, което търси алтернативно лечение за детето си:
След приключване на активното лечение потърсете инфо за маслото на Рик Симпсън. Има група във ФБ. Признавам, че на мен не ми достигна смелост да го приемам ( не е законно в БГ) и аз се  ориентирах към легалната CBD паста. Три години я приемам вече.

# 763
orange flower, прави ли рехабилитация? Успя ли ръката да се възстанови напълно,  останаха ли някакви ограничения/дефицити?

Аз съм с мастектомия на едната гърда с едновременна реконструкция и сентинелна биопсия. Извадени само 2 ЛВ.
Не съм имала никакви проблеми. Движех си ръката от самото начало. Болеше ме първите дни, съвсем поносимо, пиех само по един аулин вечер. Обикалях морето (операцията ми беше в края на май Simple Smile Не съм имала проблеми нито с движения, нито с обслужването си. Пречеше ми само дренажа, но го слагах в една раничка на гърба си, за да мога да се движа спокойно.

# 764
  • София
Понеже ви чета, информацията от тук ми е полезна, та да нахълтам с няклко уточнения.

За ЯМР - на малък таз и корем се прави с дишай/не дишай.
За лъчетерапията - ако не ви предупредят - има шанс за закъснели странични ефекти, след година и повече. Аз успешно ги получих повечето и си влача последствията. При мен са на пикочен мехур и дебело черво, защото е облъчван малък таз.
За именотерапията - от бевацизомаб и пембролицомаб - получих страшна реакция накрая, освен астма и фарингит/ларингит. Направих имуномедииран гастрит, 4 месеца без почти никаква храна, почти постоянно в болница, много силни имуносупресори и за щастие накрая се подобрих, но бях на крачка....
Внимавайте със страничните ефекти на всички лекарства, тичайте при онколозите си с всичко извън нормата. Няколко гастроентеролога ми казаха, че за трети път в карирата си виждат такава силна реакция, като при мен.
За добавките - не ги забраняват, но има добавки пречещи на определена химия и за да се презастраховат, казват, че не трябва да се пие нищо. Трябва да се пита поименно - това може ли, съдържа едикакво си и тн.
Няколко пъти различни лекари ми отказваха терапии с В12, заради туморите, а онколога каза, че това са глупости, в моя случай, няма проблеми да се ползва. Та питане му е майката, може да ви отговорят.

Имаше още нещо, ама докато пишех, забравих какво беше.

Късмет на всички

Общи условия

Активация на акаунт