Увеличение на потребителската такса при посещение на личен лекар

• 3 445
  • 128
  •   1
Отговори
# 60
Абсолютно точен е последния коментар. Иначе аз съм на мнението, че ще е супер без потребителска такса и капитация, но касата да заплаща всеки един преглед. Това обаче никога няма да се случи, защото да плащат на преглед дори по 15лв при 50 прегледа на ден при лекар, касата ще трябва да даде много повече пари, отколкото сега. И със сигурност няма да е съгласна да финансира 3 прегледа на една хрема за седмица, нищо че децата редовно биват водени в кабинета по няколко пъти по този повод и лекарят е длъжен да ги преглежда.
Сегашната система се крепи на недофинансиран и често безплатен лекарски труд. Това е истината, колкото и да отказват да го приемат повечето хора.

# 61
Аз пак ще кажа, че ако има проблем с хора, които ходят на преглед за щяло и нещяло - касата трябва да се справи с този проблем, а не да се извиват ръцете на съвестните.
Същото важи и ако на лекарите им се плаща малко от касата - те трябва да решат този проблем, а не да се очаква пациентите да запушваме дупки. Ще си говорим ли защо не го правят?
В момента обаче съвестните данъкоплатци, които и не използваме много-много държавното здравеопазване, сме най-ощетени.

# 62
Хах, значи излиза, че всеки месец си прибират 36 лв. за профилактичен преглед, който не е ползван. Ми, супер ... Всеки месец профилактика щяхме да сме най-здравата нация. Само направления да има, а то няма, ама профилактика има. Фиктивна.

# 63
Аз днес ходих до ЛЛ, изследванията показват кръв и увеличени еритроцити  в урината и някаква бактерия, направление не  ми даде, изписа ми някакви билкови добавки, поне да беше Ципрофлоксацин. Холестерола ми е 2 пъти над нормата, за него нищо.Повече нямам намерение да ходя за нищо, за профилактичните пък въобще, ако ще и всеки ден да ми се обажда да ме вика,от мен 3 лева на месец бакшиш и стигат.

# 64
Хах, значи излиза, че всеки месец си прибират 36 лв. за профилактичен преглед, който не е ползван. Ми, супер ... Всеки месец профилактика щяхме да сме най-здравата нация. Само направления да има, а то няма, ама профилактика има. Фиктивна.
Това въобще не е вярно! Профилактичният преглед е годишен, а не всеки месец. Дори някои да ги пишат фиктивно, при една жалба от лицето глобата от касата му е сигурна.

bubolina73 Това е пълна подигравка!🤬 Декември месец можете да го смените. Бактерия в урината не е шега работа. Отидете при някой да ви изпише антибиотик или питайте в някоя аптека, защото някъде все още ги дават без рецепта.
За холестерола на кардиолог, защото с два пъти над нормата, такова запушване ще направите, че ще бъде само еднократно.

# 65
Аз си взех оспамокс, другата седмица ще отида и на уролог, и от другия месец ще се пусна на 4 часа на минимума,  няма да плащам осигуровки за нищо.

# 66
За бактерия в урината се прави микробиология с антибиограма. Несериозно е да се пият антибиотици на общо основание, заради антибиотичната резистентност. "Лекарката" предпочитам да не я коментирам, защото ще ме баннат.

# 67
при една жалба от лицето глобата от касата му е сигурна.
Ако действително е сигурна глобата ще пускам жалби всяка година.
Годишна е уж профилактиката, тогава защо са тези 36 лв. на месец?

# 68
Ами и холестерол два пъти над норма да ми каже да спра месото и ще се оправи?

# 69
Не са на месец, цитирам :
Т.е., ако ще и всеки ден да ходите в кабинета, касата заплаща 2,95 за Вас на месец плюс 36 лв. профилактичен преглед. За човек, който не е диспансеризиран със заболяване, това са 71,4 лв. на година.

# 70
Ако не е извършен преглед, а е отчетен ,глобата наистина е сигурна! Ако имате ПИК на НАП, лесно може да видите в ПИС дали са ви отчитани фиктивни прегледи. Също и в еЗдраве пише.
Ами и холестерол два пъти над норма да ми каже да спра месото и ще се оправи?
Това месо да вземе да си го навре ******. Имам чувството, че тоя верно не знае къде се намира.

# 71
Мисля, че повечето от вас не знаят как се финансират ОПЛ.
Касата заплаща капитация - ежемесечна сума за всеки записан болен. 2,95 на лице от 18 до 65г.; 5,40 за дете и 4,65 за пенсионер.
Касата също така заплаща годишен профилактичен преглед на пълнолетните - 36 лв., при децата не знам по колко се заплащат прегледите., диспансерни прегледи - 34 до 41 лв, в зависимост от това колко са диспансерните заболявания.

Останалите прегледи НЕ СЕ ЗАПЛАЩАТ.
Т.е., ако ще и всеки ден да ходите в кабинета, касата заплаща 2,95 за Вас на месец плюс 36 лв. профилактичен преглед. За човек, който не е диспансеризиран със заболяване, това са 71,4 лв. на година. Независимо дали сте отишли само на профилактичния или сте 2 пъти в седмицата в кабинета.

И забележете, това е ПРИХОД, а не доход. На тези суми се плащат данъци, осигуровки, такси за лекарски съюз, издръжка на кабинет, абонамент за софтуер, консумативи, заплата на сестра и т.н.

За децата касата заплаща профилактичните прегледи, поставянето на ваксинациите и евентуално диспансерно наблюдение. Виденията за болест не се заплащат.

Повярвайте ми, има хора, освободени от такса, които ходят поне 2-3 пъти в седмицата при своя ОПЛ с 'Докторе, реших да мина да ми видиш кръвното, не че ми е лошо, ама ей, така, да се проверя'; майки, които водят децата си всеки ден за пълни глупости и 'за всеки случай', без реални медицински показания за преглед. Това отнема от времето, което лекарят може да използва да обърне внимание на хората с реален здравен проблем.

Моето мнение е, че таксата трябва да е в размер 3-5 лв., но да няма освободени от нея - нито деца, нито пенсионери, нито хора с ТЕЛК. Също така, за мен трябва да се въведе по-строг контрол на броя записани в практиката на един ОПЛ, да има ограничение, за да може да се обгрижва адекватно тази практика.
Защото в момента истината е, че приличен доход си докарват само тези ОПЛ, които са с огромни практики, които карат пациентите на конвейер. Ако един ОПЛ си познава добре болните, преглежда ги адекватно, следи ги редовно, повече от 1000, макс 1500 души практика е неприложимо. Ако сме крайни оптимисти - 2000. Оптималното е около 600-800 пациенти. Но такава практика малка практика не може дори да се самоиздържа.
Не съм съгласна, че трябва да се взема пари от малки деца.
След като са осигурени от държавата до 18 години.
А да не говорим колко скъпи са лекарствата.
Например на 27 ми Август бяхме на преглед в дежурното звено.
Прегледаха го и за рецептата ми взеха такса 5 лв.
Аугментин 2 кутии х 19 лв
Пробиотика във кутия х 6 флакончета -16 лв цена за 1 кутия.
Отипакс за уши-1 опаковка взех 9 лв
Омега 3 мултивитамини за деца 1 опаковка (30 таблетки)-28 лв
И като сложим чертата това боледуване ми струва 107 лв.
А сега като тръгне на детска градина не ми се и мисли колко ще трябва да си приготвим за боледуването.
 А това казвам ако си със едно дете ами хората с две и повече.
Изобщо не е на ниво здравеопазването.

# 72
Не са на месец, цитирам :
Т.е., ако ще и всеки ден да ходите в кабинета, касата заплаща 2,95 за Вас на месец плюс 36 лв. профилактичен преглед. За човек, който не е диспансеризиран със заболяване, това са 71,4 лв. на година.
Да, моя грешка, сега виждам. Не съм обърнала внимание, че на година е 71 лв.

Вероятно е да си отчита фиктивни годишни, защото никой никога не ме е викал за такъв, нито ми е предложен някога. Ще проверя. Единствено изисквам направление за АГ годишно, което не се случва, та се налага да ходя на частно искам или не. Вече написах, че 3 години се гоним за едно направление.

# 73
Касата заплаща капитация - ежемесечна сума за всеки записан болен. 2,95 на лице от 18 до 65г.; 5,40 за дете и 4,65 за пенсионер.
Касата също така заплаща годишен профилактичен преглед на пълнолетните - 36 лв., при децата не знам по колко се заплащат прегледите., диспансерни прегледи - 34 до 41 лв, в зависимост от това колко са диспансерните заболявания.

Т.е., ако ще и всеки ден да ходите в кабинета, касата заплаща 2,95 за Вас на месец плюс 36 лв. профилактичен преглед. За човек, който не е диспансеризиран със заболяване, това са 71,4 лв. на година. Независимо дали сте отишли само на профилактичния или сте 2 пъти в седмицата в кабинета.

И забележете, това е ПРИХОД, а не доход. На тези суми се плащат данъци, осигуровки, такси за лекарски съюз, издръжка на кабинет, абонамент за софтуер, консумативи, заплата на сестра и т.н.

За децата касата заплаща профилактичните прегледи, поставянето на ваксинациите и евентуално диспансерно наблюдение. Виденията за болест не се заплащат.

Повярвайте ми, има хора, освободени от такса, които ходят поне 2-3 пъти в седмицата при своя ОПЛ с 'Докторе, реших да мина да ми видиш кръвното, не че ми е лошо, ама ей, така, да се проверя'; майки, които водят децата си всеки ден за пълни глупости и 'за всеки случай', без реални медицински показания за преглед. Това отнема от времето, което лекарят може да използва да обърне внимание на хората с реален здравен проблем.

Моето мнение е, че таксата трябва да е в размер 3-5 лв., но да няма освободени от нея - нито деца, нито пенсионери, нито хора с ТЕЛК. Също така, за мен трябва да се въведе по-строг контрол на броя записани в практиката на един ОПЛ, да има ограничение, за да може да се обгрижва адекватно тази практика.
Защото в момента истината е, че приличен доход си докарват само тези ОПЛ, които са с огромни практики, които карат пациентите на конвейер. Ако един ОПЛ си познава добре болните, преглежда ги адекватно, следи ги редовно, повече от 1000, макс 1500 души практика е неприложимо. Ако сме крайни оптимисти - 2000. Оптималното е около 600-800 пациенти. Но такава практика малка практика не може дори да се самоиздържа.

Много точно мнение. Нека има увеличение, но прилично и да е за всички.
Наистина има злоупотребяващи хора, но трябва да се намери механизъм да се справят с тях.

Може би да се проучи опита навън.

Последна редакция: вт, 02 сеп 2025, 18:07 от metal.vixen

# 74

Много точно мнение.Нека има увеличение, но прилично и да е за всички.
Наистина има злоупотребяващи хора, но трябва да се намери механизъм да се справят с тях.

Може би да се проучи опита навън.

То и заради това, че не се плаща за децата общопрактикуващия лекар  дава масово направления за педиатър, защото са неограничени и майките със сопол и лека кашлица правят навалица там. И когато отидем  със сериозен проблем, не можем да се вредим от деца, които са с дребни проблеми, бележка за детска градина. Всички часове са заети  Хем са малко педиатрите, още по-малко добрите, хем се занимават с неща, с които не би трябвало...
Това редно ли е?
Абе не всеки родител се реди при педиатър всеки път за един сопол.
Аз съм със малко дете.
Например миналата година Октомври месец детето ми 5 дни беше с много висока температура над 39 градуса .
Чак стигна почти 41 градуса няма през деня или през нощта.
Само аз си знам как се чувстваше малкия.
А от както е на детска градина не е спрял да боледува.И то никак леко.
А тази година боледува доста често.
Имаше увеличена трета сливица и Ангина.
Сега Антибиотика които пие е 4 ти за годината.
Не си мислете, че ми е лесно.
А пари за лекарства от началото на годината до сега никак не е малка сумата.

Общи условия

Активация на акаунт