Чужда котка тероризира 6 домашни и куче

• 5 893
  • 10
  •   1
Отговори
Здравейте! Доста се чудих как да озаглавя темата. Аз такова чудо не бях виждала. Не съм запозната много с характера на котките, затова ще помоля тук за съвети какво да правим. Проблема е следния - родителите ми живеят в къща с голям двор. В него отглеждат свободно куче порода Джак Ръсел и 6 котки. 4 от котките са женски и са кастрирани. Всички си живееха в хармония, докато не се появи тя. Една чужда котка, незнайно от къде дошла. Дребна на ръст, женска, малка. Очевидно свикнала с хора, защото няма страх от нас, но и не се доближава много до нас. Изглеждаща кротка, но не е. Настани се в нас и не си ходи. Добре, но учудващо за всички почна да доминира над другите животни. Всяка нощ родителите ми са събуждани от гонене и боеве в двора. Другите котки са постоянно бити и стресирани. Кучето я гонеше в началото, но вече и то отстъпи. Как е възможно всички да имат страх от една нова, слаба, малка котка и да не могат да я прогонят? Ние пък не можем да я хванем за да я кастрираме. Ще са ми полезни всякакви мнения за справяне с тази " напаст ". Обожавам животни, както и родителите ми, но е отвратително да гледам как едно същество тероризира други 7 любими и ми е жал за тях и трябва да се вземат мерки срещу новодошлата, но не знаем какви. Как да я изгоним? Нашите са едри и наистина недоумявам как се случва това.

# 1
И ние имаме тук една дребна котка, няма 2 кила, прилича на малко коте, а е на доста години вече. Тя е алфата в коткарника. Пошляпва ги другите, като не я устройва нещо - примерно доближа се до мрежата и дойдат котки да ги погаля, веднага им удря по една лапа, да галят нея. Няма кървави сблъсъци или някакъв особен терор, но всява респект. Кастрирана е отдавна.

Във вашия случай сигурно също кастрацията ще повлияе до някаква степен благотворно. Не оставяйте храна без надзор на двора, да ядат във ваше присъствие, другите ако нямат против, може и заедно да ги храните, но на тази котка отделно, да не ѝ заплашват храната, ако нямате против да ви е в двора. Ако имате против, никакво хранене и я гонете всеки път, когато я видите. Уверете се, че няма малки котета някъде скрити и затова да е толкова агресивна. Огледайте ѝ млечните жлези дали изглежда кърмеща. За кастрация, ако желаете, взимате назаем или под наем капан за котки от ветеринарна клиника в близост. Прибирате останалите котки и кучето, да не влязат те, и оставяте храна, когато идва (котките обикновено идват по едно и също време), за да влезе в капана.

# 2
Може да пуснете обява за осиновяване. Да я вземе някой, който няма други котки в двора си, че иначе ще бъде същото. И задължително да се кастрира.

Последна редакция: нд, 31 авг 2025, 23:19 от Borqna Sto 771419

# 3
Благодаря за отговорите! ☺️ Няма котенца, проверили сме я. Дано и няма докато е в нас. Когато се хранят другите следим да не дойде и тя. Но това изглежда не и пречи, очевидно не стои гладна. В квартала почти във всяка къща има кучета или котки, или и двете и тя умело може би си хапва, където свари. Доста добър ловец е също така, виждала съм я как хваща птици. За хващането в капан ще е доста трудно, защото няма как и къде да затворим другите животни наведнъж. Другите котки не са постоянно в двора, разкарват се навън, идват по различно време. А за осиновяване пък абсурд, тя не подлежи на хващане, нито пък на ласки. Само изглежда дружелюбна, но както казах не е, направо си е един, малък дявол.

# 4
Мой близък се справи с подобен проблем, като взе от ветеринарен кабинет капан под наем, хвана в него котката и я закара в друг край на София, където я пусна. Не знам дали е най-хуманното решение, но все пак е някакво решение.

# 5
Тази котка най-вероятно е на някой съсед, т.е. той си я храни и си вярва, че е негова.
Също като котките на авторката.

# 6
Нежеланата котка просто я прогонвай, когато си там. Когато не си, няма как да повлияеш.

# 7
Не можеш да прогониш котка току така. Целият блок храним един кастриран котарак, купуваме му паучи. Понякога някоя чужда котка се промъква с желание да хапне и  не можеш да я изгониш. Заобикаля и се връща от другата страна. Същевременно съсед от друг блок идва да се кара с мен, защото нашият котарак ходи и яде при него. Според него е гладен и затова ходи. Ами не е гладен, но можеш ли да го спреш да ходи, където си иска?

# 8
Ами малко са така нещата. Алфите без значение от размера им надделяват. Но когато изгубят протекцията на шефовете ( собствениците ) може да се промени ситуациите.
Многократно съм го пробвал с котките при мен - Имаме примерно много голям и много гладен котак който при сипването на манджата се спуска и не дава на никой да припари ( разни малки, женски и по слаби ). Да обаче аз съм там и се намесват веднага няколко пъти да го спирам в изявите му. На следващото хранене пак, на следващото пак и нещата се променят. И при кучета го има това, и при кокошки също.
Ако само сипвате храната и се оттегляте, лидерите ще тъпчат до пръсване и няма да дават на другите ( даже някои се случваше та след като се намаат здраво лягаха отгоре в яденето и пак не даваха на други макар че едва дишаха ), а другите ще прибягват и ще мяукат наоколо, докато съвсем отпаднат от нещата. Стига се до заболявания и смърт при такова неглижиране и оставяне на естествения отбор.

# 9
Виждам, че има доста мнения от хора, които нямат опит с животни и се дават всякакви безумни съвети като това да се заведе на непознато за нея място. Може да се свържете с мен, котката трябва да се хване, кастрира и пусне на същото място. Има начини да бъде хваната само тя в капана. Има всякакви видове капани и начини на залавяне. Останалите животни кастрирани ли са?

# 10
Здравей те къде се намира къщата с това коте ,защото аз преди месец изгубих едно което е много лудо и при мен нападаше големите котки

Общи условия

Активация на акаунт