Децата и екранната зависимост

• 3 528
  • 103
  •   1
Отговори
# 30
Това беше и нашата драма това лято. Миналата учебна година синът ми откри геймърството и се оказа и добър. Аз пък забременях и съответно между умора, гадене и изтощение, някак оставих нещата на самотек. А както някой преди мен беше написал, имах усещането, че детето си е "заслужило" екранното време, защото се справя прекрасно с училище и т.н.

Сега през лятото вече ми стана пределно ясно, че е време да се поставят граници, за негово добро. Той никога не би се противопоставил ако кажа - спри, остави телефона и тн. Казва окей или "да си приключа играта" и изпълнява. Но и виждам как става нервен и просто не знае какво да прави и как да си запълни времето. Мисля, че това е част от нормалния процес и ще отшуми след време...

През ваканцията съответно го оставих да играе на воля, но му и казах, че със започването на училище ще въведем правила и граници. Водихме много дълъг разговор или по-скоро монолог, в който се опитах да му обясня, че това ново ограничение не е наказание за нещо, което е направил, а е за негово добро. Казах също, че ми е трудно да му казвам "не", когато иска да играе и това е било моя грешка, защото е лошо за неговото развитие.

Също се разбрахме да добавим ново спорт хоби, което да запълва част от времето (защото едно хоби ни отпадна миналата година) и да потърсим нови приятели в квартала (той живее споделено половината от времето при мен и половината при баща си. Неговите приятели от училище са в квартала на бащата и съответно много повече време прекарва играейки навън когато е при баща си). Искам той да се научи сам да си запълва времето, а не ние да сме му entertainment managers. Последно му дадох 3 опции какво да прави до вечеря - или да чете комикс, или да ми помогне да бели картофи или да си сглобява лего. Избра да чете.

Аз се занимавам с медии и социални медии професионално та толкова ми се е отщяло да ги гледам тия екрани в свободното си време, че няма накъде. Мисля, че забраната за социални медии и тн, които вземат да се въвеждат по света са крачка в правилната посока. Но като цяло - ние родителите сме тези, които да поставим границите, защото децата не умеят и няма как да очакваме това от тях. Колкото и да са мили и добри...

Конкретно сме сложили лимит 2 часа през делничен ден - само ако всички домашни и задължения са изпълнени и не сме някъде навън или на някое хоби. Обмисляхме 1 час, но според моя мъж - също бивш геймър - това е нереалистично малко и ще доведе до нон-стоп пазарлъци за повече време и съответно за отстъпки от наша страна.

Ще следя темата с интерес за конкретни съвети от други родители.

# 31
През лятната ваканция нали се дават по списък книги за четене,приучавайте ги да четат по-дълго време,да редят пъзели,да рисуват или някакви занимателни игри,задавайте задачи за изпълнение и премахнете зарядните на телефона.Но от сега започнат ли да Ви се налагат,за по-нататък проблемите все повече ще се трупат.Контрол и никакво угаждане.Вие трябва да им се налагате,не децата на Вас!

# 32
Не, не трябва да им се налагаме, а да им делегираме права, задължения и отговорности. В противен случай, възпитаваме социално недъгави индивиди, които не се научават да мислят самостоятелно и да вземат адекватни решения. От малки. Примерите - маса, разочаровани от избора си млади хора, чиито родители, чрез налагане са избрали професиите им.

# 33
На 9 имаше позволено екранно време и редица рестрикции, като час за лягане и заключване на телефона до сутринта.
Няма начин да позволя на 9-годишно келешче да определя и слага граници - границите определя родителят.

# 34
иначе кратките видеа могат да те побъркат. Направо психират, не можеш да спреш да ги гледаш.

Абсолютно е така.
По едно време много се бях зарибила, ама по всяко време ги гледам като мога.
За 2 седмици се усетих, че трите книги,  които бях почнала, не съм ги отворила.
И сега вече имам максимум си давам за ленти 5 минути.
Но и интересни неща има, зависи човек от интересите му.
Предлагаше ми и интересни упражнения за силови тренировки, рехабилитация.
Ама пак ужасно зарибяващо  за мен като възрастна, а какво остава за едно малко дете.
Затова контрола тук трябва да е от родителя.

# 35
Така е. Възрастните също са изложени и подложени на атаки, които водят до информационно, практическо объркване и дори зависимост. Всеки предлага - операция, лечение, анестезия, рехабилитация, йога, хранителен режим, всичко. Уж за по-лесно, дай да си направим препоръчваните упражнения, къде ще ходим по специалисти за индивидуални консултации и терапии, обаче - хоп, изненада. Не ми помогна/станах по-зле. Много ясно, откъде си сигурен, че са подходящи точно за теб?!

# 36
Някои от нещата са откровена глупост.
Добре че от години се занимавам с тренировки и знам. Плюс и с рехабилитационни упражнения.
Ама и съм си патила от такива неща, та си внимавам. Но разбира ли човек, може да намери наистина хубави неща. Не и в лентите обаче. В тубата има доста по-качествено инфо.
Въпроса е да можем да отсяваме.
Ама аз не съм отрасла с тези ленти. Мога да се контролирам и успях.
А децата не могат? Имам колежки оставят децата си да си гледат телефоните за да не ги занимават.
Така им е по-спокойно. Не ги притеснявало че гледали толкова много. Така те си вършели техните си неща.
Е, тепърва ще разберат вредно или не е.

Имах няколко дни даже преди заспиване ги гледах. И заспивах ужасно трудно. Това ми беше капката и приключих.
Сега или книга или медитация и отлитам.

# 37
В противен случай, възпитаваме социално недъгави индивиди, които не се научават да мислят самостоятелно и да вземат адекватни решения. От малки. Примерите - маса, разочаровани от избора си млади хора, чиито родители, чрез налагане са избрали професиите им.

На 9 годишно дете? Да даваме права дацпреценява кое е полезно и здравословно за него? Вие представяте ли си, че говорите за  сфери на правомощия, задължения и отговорности при деца , които СА ограничени в рамките на тяхната  възраст. Дете на 4 г. може да взема решение кой цвят блуза да облече, на 8 г. а кой кръжок да се запише, на 10 г. как да се прибере след училище, на 13 - към коя гимназия да се ориентира.... но няма как да взема решения над неговите отговорности (такива, каквито имаме ние родителите) , както примерно колко време да прекара взряно в екрана, дали да пие лекарства когато е болно, кога да ляга да спи, дали да яде по 5 шоколада на ден и т. Н. Ако очаквате детето да има съзнание да се самоограничава на тази възраст, то не са ви ясни етапите на развитие на детската психика. Съответно, от начина, по който демонстрирате незарбиране на здравословността  на ограниченията, поставянето на граници и предоставяне на съответстващи на възрастта права и задължения от родител към дете разбирам, защо има толкова много тренинг курсове за родители и родителство.

Последна редакция: ср, 03 сеп 2025, 23:45 от _re_ge

# 38
Да се научи да преценява. Това трудно се постига с налагане. Ограничението има две лица. За това пиша през цялото време. Тренингите за родителство не компенсират дефицитите на родителството. Simple Smile
9 - годишното дете не е толкова малко дете, достатъчно голямо е да планира и организира ежедневието  си и да поема някои домашни задължения, да участва активно в обсъждане на редица въпроси, заедно с родителите. Да не говорим, че в някои отношения може да е по-добре информирано от много възрастни.

Последна редакция: ср, 03 сеп 2025, 23:48 от Дренка

# 39
Не знам, не съм убедена, че могат да преценяват.
Това е друго поколение.
И са деца, тепърва им се изгражда психиката, характера, податливи са.
Трябва строга дисциплина.
Аз малко над 20-те за един известен период и по компютърните игри се пристрастих.
А бях над 20. А те са деца.
Преди 3-4 дни намерих много хубаво видео с учителка.
Говореше точно за последствията върху децата от телефоните и тези клипове.
Даваха и видео на малко дете как са му взели телефона и си хванало дланта и скролира и реве.
Просто трябва много ограничен достъп до тези неща.

Намерих видеото

https://youtu.be/JZcVoigAaE0?t=20

# 40
  • София
Ама вие искате да се върнете преди 20-30 години когато децата на тая възраст са били доста по-зрели. В момента на 9 години дете няма как да прецени. Като гледам и тия след 18годишна възраст още им е трудно…

# 41
Тъй като имам наблюдения над голям брой деца на тази възраст, в извънсемейна среда, позволявам си да не се съглася, че няма как да преценят. Това, че потенциалът им не се развива и използва, е друг въпрос и води точно до това - на 18 год им е трудно, и не са само на тях. Казахме го вече.
Каква е логиката да ограничаваме екранно време на 9 - годишно, но да оставим 14-15 годишно да посещава фитнес, и да тренира силово и неправилно. Къде е контролът и как ще го окаже родител, който съвсем не е наясно кое е правилното?

# 42
Тъй като имам наблюдения над голям брой деца на тази възраст, в извънсемейна среда, позволявам си да не се съглася, че няма как да преценят. Това, че потенциалът им не се развива и използва, е друг въпрос и води точно до това - на 18 год им е трудно, и не са само на тях. Казахме го вече.
Каква е логиката да ограничаваме екранно време на 9 - годишно, но да оставим 14-15 годишно да посещава фитнес, и да тренира силово и неправилно. Къде е контролът и как ще го окаже родител, който съвсем не е наясно кое е правилното?

Не, не трябва да им се налагаме, а да им делегираме права, задължения и отговорности. В противен случай, възпитаваме социално недъгави индивиди, които не се научават да мислят самостоятелно и да вземат адекватни решения. От малки. Примерите - маса, разочаровани от избора си млади хора, чиито родители, чрез налагане са избрали професиите им.

Като най-малко да сме коректни в написаното. Защото, когато пишете нещо подобно трябва да специфицирате, какво имате предвид под "да им делегираме права, задължения и отговорности" - и то е  според възрастта. Иначе много ползватели ще ви извадят от контекста. Защото и аз познавам много деца и сред тях има такива на които родителите са делигирали повече права от подходящите за възрастта, та се стига до консултации с психолог - и за децата и за родителите.

Родителят не е Константна система, той се развива, ако желае. Всеки от нас  се съмнява, сверява и ако желае израства.  Ако смята че е перфектен, няма как и да започне да се чуди дали е прав.

# 43
Няма нужда да специфицирам, защото индивидуализирам, практически. Моля, не обръщайте написаното от мен в крайности, а децата - в дебили, които живеят под родителска команда!

Последна редакция: чт, 04 сеп 2025, 20:31 от Дренка

# 44
  • София
Явно не живеете в България тъй като родителят тук решава кое е правилно и кое не е. Това, че е на мода gentle parenting  не означава, че всички го практикуват. Ако нещо и застрашава здравето и живота ще взема аз решение - да. Всякакви такива устройства не вредят само на зрението на децата, но и на общото здраве. Силно се съмнявам на тая възраст да го разбира и осъзнава. Лично аз няма да я пусна по течението и “тя да решава”. Но правилата са такива вкъщи. Не ги налагам на други деца. Обичат да се сравняват кой какво правил или кой какво не правил. Ами вкъщи са такива правилата и това се прави харесва ли им или не Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт