Децата и екранната зависимост

• 3 299
  • 103
  •   1
Отговори
# 90
Няма начин.

# 91
  • София
Защо да няма? За какво му е на дете до 7г телефон или таблет?

# 92
На дете не трябва, то  е за родителите, да не ги занимава с тях. Преден пост - отнела джаджите екранни , но била с децата.  Това е истината ,бутат се от бебешка възраст  екрани.

# 93
А какво би станало, ако изобщо не се купуват таблети и телефони на децата?

Ще писнат, че всички техни съученици имат и ще настане голяма олелия.
Сега им се взима. Да не останат назад.
Слушам ги на работа. Искало детето едни химикалки специални, защото ги имало друго дете. Те 30 кинта.
И не ще тати. Обаче онова почва да дудне, защо не може, не е ли заслужила, нали носи шестици и така не млъква.
И накрая купува.
Една позната им дава да имат таблети и телефони, но някак си блокира и определено време на ден може да се ползват. И хубаво да си преценяват за какво. После и да се тръшкат, няма телефон, няма таблет.
Това са деца, не са възрастни.
Аз дето като голяма като проимах компютър се зарибих и не станах бая дълго, та какво остава едно дете.
Трябва да му обясниш, че не е хубаво толкова много висене.
То дори от висене на компютър и телефон знаете ли как се изкривява врата.
Какви драми имах миналата година. Та не само ограничението е важно, но и правилна стойка дори като седят с телефона,таблета или на компютъра.

# 94
  • пустинята Гоби
Не всички деца/ хора се сравняват с околните. Родителите са фактора, няма какво да се лъжем. В 5 клас като тръгнат да се прибират сами, няма как без телефон. Пък и в крайна сметка сме социални животни, децата имат нужда от връзка в приятелите си. Всички устройства могат да се ограничават, има си родителски контрол.

# 95
Може и да има такива, които не се сравняват, ама едва ли са много.
Като ги гледам огромна част искат каквото има другарчето.
Ама от родителя зависи дали ще угажда на всичко.

# 96
  • пустинята Гоби
В училище телефоните са забранени до 5 клас и няма как да се сравняват кой има и кой няма. В случая с моите деца, голям фактор за използване на устройства беше пандемията, седенето вкъщи с родител, който трябваше да работи и дистанционното учене.

# 97
В някакъв момент да, не казвам до 18. Но дете на 3-4 години не му трябва, в повечето случаи дори няма от къде да е видяло; освен ако и родителите не седят нон стоп и им е по-лесно така, което е трагично и проблем в родителството, не в децата.
Виждам и на почивки и заведения, детето седнало в детско столче още, пред него таблет ...

# 98
Мои познати на малкото си дете, все още не позволяват да гледа телевизия и да се захласва.
Но други го правят, сигурно с цел да ги държат заети, че да свършат нещо.
Както писахте - я да се изкъпат, я да се изакат Grinning

# 99
Мхм еми тогава не е за хвалба, ако няма на кого да разчитат като баби, или и двамата родители да гледат детето и майката да има време за себе си, детегледачка, детска градина, тези неща са хиляди пъти по-добре от екран.

# 100
  • По света и у нас
Като гледам майките как се сравняват една с друга, сигурно е 1% който не гледа в чуждото канче.
Аз не съм им купила таблети и телефони - те искат да играят на моя телефон, а аз съм инсталирала стария ми компютър в тяхната стая за да си играят на него майнкрафт вместо да се взират в телефонно екранче.  А телевизора вече, аз бях против да имам ТВ но приятеля ми не можеше да живее без екран и ми го купи за да имало ТВ като ми е на гости… така се започна с гледането.
В баща им те си имат таблети и са нонстоп с таблетите, такаче аз далеч не съм най-любимата родителка, но ако взема и компютрите те ще искат да се изнесат у баща им за постоянно. Преди да ме съдите с насмешка, предположете че положението може да е и по-завързано отколкото вие си го представяте.

# 101
  • София
Всъщност вие контролирате нещата когато са с вас и сте взели доста правилно решение. Те не киснат постоянно в баща си така, че няма проблем. По принцип би трябвало да имат екранно време и той да го поставя, но явно не го прави.

# 102
Все още нямам личен опит с тези неща. Но преполагам, че ако й връчите телефон с копчета или някой доста стар модел, който нищо не може да подържа. Ще има рев, сълзи пазарене. Па може и като ида да бъде направено, но трябва и да сте твърди. "Ще има телефон, ако си оправиш стаята" Трябва да сте твърди и да бъдете отбор. Ако започнете да се карате и да се чуе "Дай й го за да млъкне", до никъде няма да стигнете.

# 103
  • По света и у нас
Понякога даваш за да млъкне, понякога даваш да свършиш някоя работа и ти,  но никога НИКОГА не го признаваш на глас защото ще те надушат и после ще те тормозят. Най-лесно се разваля дисциплината.
Друга тактика която измислих преди 2 месеца беше - на задната седалка в колата сложих книги, които висяха у на и никой не им обръщаше внимание.  Ние сме пълни с книги - кои с лепенки, кои са с игри и смятане, лабиринти, други са енциклопедични, обаче интереса към тях е 0.
Напълних двата джоба на седалките, от тогава никой не ми е искал телефон, като карам. Карах до морето 2 часа, през цялото време се игра Уно, чете се, беше рай.
Най-много за музика някой да прописка но това е.
Сега игреам една литературна игра всяка сутрин в колата по една от книгите и те се научиха какво е прилагателно, съществително, глагол...
Изобщо не ги споменах тези книги - оставих ги сами да се разровят, да не знаят че ги манипулирам.

Общи условия

Активация на акаунт