Студенти в Австрия - тема 3

• 16 744
  • 314
  •   1
Отговори
# 270
Дъщеря ми заедно с нейна състудентка (българка) наеха заедно складово помещение под наем за летните месеци и после го освободиха. Доста багаж оставиха там.

това е опция но си има и минуси. Както писах в склада в който моята за пръв и единствен път си остави нещата ( баш на центъра зад Ратхауса) е било влажно. По принцип за виена това било характерно, наличието на подпочвени води. По-миналата зима примерно , им се наводни цялата маза, но си имаше наводнения из цяла Виена. Моята току се беше нанесла в апартамента. Тогава забеляза, че всички са си повдигнали чрез заливане с бетон мазите на едни 20 см. същото важи и за пералното помещение, където пералнята и сушилнята  стоят  на 20 см подиум. Моята имаше в мазата  кашони кутии, някакъв стар стол , собственичката имаше някаква пейка. Похабеното се  изхвърли, собственичката си прибра подпухналата пейка, но не рачи да плати да се сложи стелаж. Наложи се ние да й купуваме тази година. съответно направихме така, че първия рафт да е на 40 см над пода. А краката на стелажа допълнителни сложихме в пластмасови бутилки от течен прах за пране с отрязан връх.
Да се върна на историята със сториджа - когато си взе кашоните с багажа от склада за през лятото, два бяха за изхвърляне. Дори ножовете й вътре бяха се покрили с ръжда.  Затова може би едни вакуумни опаковки вътре в кашоните биха били добро решение.

Ре-ге, а как си транспортира мебелите дъщеря ти? Във Вилхабен наистина има изгодни неща и дори подаръци, но не зная колко скъпо би било транспортирането им.
За съжаление повечето фирми за транспорт във Виена се държат от украинци и те желаят като се наемат да местят цяла покъщнина, никой не се занимава с едно нещо. На всички запитвания през годините не сме получавали смислен отговор. Затова се наема за някакво време кола тип ван за транспорт , кара я някой с книжка. Обикновено се събират няколко деца и цял ден развозват каквото трябва наляво надясно. Така стана тарнспорта на бюрото, секциите, столовете, микровълновата.

Когато ние бяхме за дипломирането й тази есен, тя си беше уговорила стелажа ( в сглобен вид) , дивана, пералнята, ютия с дъска за гладене. Уреди всичко да се взема на едни ден в неделя , наехме ванче, мъж ми го караше. Цената беше 100 евро с пълна застраховка за цял ден. Но се води скъп транспорт. Децата преди вземали ванче от Виенските линии и било много по-евтино. Те предлагали такава услуга, но детето което е представило книжка тогава е австрийче. Ние кандидатствахме с книжката на мъжа ми , но на секундата ни  отхвърлиха молбата. И дори блокираха на мъжа ми новооткрития за тази цел профил.  Толкова за европейския съюз и правата на европейските граждани. Затова взехме ван с по-скъп наем от сърби и платихме пълна застраховка. Стана буквално на секундата в петък следобед за неделя, защото отчаяно чакахме  някакво чудо да се случи с транспорта и някой заблуден украинец да се обади.

П.С. дописвам се .
Освен  вана , наехме от същата фирма и количка за пренасяне на тежки товари заради пералнята , което беше тотална греда. Защото на снимката  на транспортната форма количката изглеждаше ОХО голяма, като онези в техническите магазини , пишеше че е за супертежки товари ... а нямаше оразмеряване.... а се оказа мини размер. Напразни 15 евро .

Последна редакция: ср, 07 яну 2026, 19:01 от _re_ge

# 271
Егати, направо не мога да повярвам...  Pensive  да, голямо чудене ще е какво да правим за лятото....

# 272
Ре-ге,
Исках да ти кажа в мазето на новото жилище да повдигне стелажа на крачета и да не слага директно на земята, че подпочвените води са високи. От приятелка зная!

# 273
Който живее във Варна знае как да действа във Виена.
Уикенда даваха научнопопулярен филм за атентата в самолета София-Варна, когато похитителите са искали да идат във Виена и са направили така че Варна да им е Виена Simple Smile

# 274
  • Добрич
Лятото преди щерката са започне първи курс, реката в Кремс беше преляла и  имаше наводнение. Затова част от багажа детето постави в големи пластмасови кутии с капак, купени за целта. Въхру тях други неща.
Тя няма мебели и големи електроуреди за пренасяне и всичко (нейно и на другото момиче) е пренесено с колата и.

# 275
  • София
Здравейте, някой случайно да лети тези дни от София до Виена? Синът ми си забрави ключа от общежитието. Ако някой го транспортира, ще съм много благодарна.

Последна редакция: нд, 11 яну 2026, 09:46 от stanislavchen

# 276
  • столицата
Може да пишете и във фейсбук групите за Виена  или за пътувания. Дано откриете.

# 277
  • София
Намерихме познат пътуващ в петък.

# 278
  • столицата
До петък има много време. Какво ще прави студентът до тогава?

# 279
Да, и аз това се чудех...и на мен това ми е едно от големите притеснения, ако се случи ...

# 280
  • Варна
Моето момче пътува тази сутрин София- Виена, но беше вече на летището като прочетох поста Sad
Самолета е излетял с час закъснение, като са ги държали 20мин. отвън в студа.
Сина ми е с 4 ключа - като един има при нас в БГ и един в приятел в близко общежитие.

# 281
Това е добър вариант! Но на мен ми направи впечатление, че ключа е странен някак, та се чудех къде ли се вадят копия. Ако сина ти си е вадил резервите във Виена, би ли питала къде има такива услуги

# 282
  • София
Доколкото разбрах хаймлайтера ще му даде резервен. Ако е загубен има глоба, но при забравен, май няма да има. Но това ще стане в понеделник. Днес ще спи при приятел.
По въпроса за вадене на ключ в Австрия не знам в детайли правилата, но може и да е доста сложно, защото загубените ключове и ат значение и при застраховките. Пишеш, обясняваш. Не е съвсем свободно.

# 283
  • столицата
Нашият ключ от общежитието също е много специфичен. Дъщеря ми има 1 брой и аз веднага предложих да направи дубликат. Но май  в Бг трудно можели да направят, а във Виена бил доста стриктен режима и трябвало съгласие на собственика. Нещо такова ми обясняваше. Реших да не се задълбочавам и се надявам да не го губи. Ако го забрави все някой ще я приюти за вечер, две докато и аз открия начин да го изпратя. Всеки път като си заминава аз започвам "Лична карта, ключове...?". Знам, че ми се дразни, но аз да си й напомня. На всеки може да се случи. Аз така веднъж ходих в командировка като аз шофирах, а се оказа, че всичките документи са ми останали в другата чанта. Дори спирах по пътя при едни полицаи да ги питам за пътя.  Е, открих грешката едва на връщане , след което бях най-примерния шофьор на пътя

# 284
  • София
Мисля, че не могат да направят дубликати на ключове от заключващи системи, които не се предлагат на българския пазар.

Общи условия

Активация на акаунт