Студенти в Австрия - тема 3

• 16 666
  • 314
  •   2
Отговори
# 255
  • София
Може ли линк за тези нощни автобуси? Аз намерих само едни - три линии и те също спират да се движат в интервала 1-4 през нощта.
https://www.viennaairportbus.com/en/informationen/unser-streckennetz

# 256
  • София
За нощен автобус директно от летището - не знам, може и да има.
Ние сме ползвали влакчето S7/REX 7 през нощта от летището до града и после нощен градски автобус до общежитието. Както и обратно също - към летището в 3 ч. сутринта.
Напиши в Google maps маршрута от летището до общежитието за някой нощен час и ще ти излязат вариантите за транспорт. Има такива, не се притеснявай, че няма с какво да се прибира между 1 и 4 ч.

# 257
  • София
Пробвахме го преди полета. Последното влакче тръгваше в 1,19 от летището. След това до 4 и нещо нямаше варианти за транспорт и после тръгват пак. Проверихме и гугъл мапс, и приложението за транспорт за Виена.
И CAT-овете и те не вървят в този интервал.

# 258
  • София
Пробвах сега за 2 ч. през нощта към града. Има в 1,19 влакче и после Flixbus в 3,30. В оставащия интервал от 2 часа не намирам и аз. Само от града към летището виждам варианти.
Може би като увеличиха цената на транспорта намалиха и превозните средства... Simple Smile. А може и да сме ползвали нощен транспорт към града извън тези два часа.

Последна редакция: пн, 05 яну 2026, 11:38 от elita

# 259
  • Бургас
Сега доуточних - от града към летището са ползвали около 3 сутринта, значи може и да няма наистина.

# 260
Реге, доколкото знам самост.стая за един е около 850 евро със същите условия- кухн.бокс.

А какви са горе-долу разходите на дъщеря ти? Предполагам, че има пералня, защото и прането е перо в общежитието, но пък нямат разходи за ток и вода, данъка за тв и радио май го плащат въпреки, че нямат. Те твърдят, че апартамент ще им излиза горе-долу същото с разходите. Дори и само 100 евро по-малко да е на месец са 1200 на година, пак би било от полза да се пренасочат за друго.Също и за обзавеждането казват, че трудно се намира обзаведен, там където те искат.

Апартаментът е мебилиран. Има антре, голяма ниша в антрето, отделно баня ( с душкабина и дълъг плот под който влезе пералнята), отделно  тоалетна, кухня примерно 2 на 3, и стая 6 на 3,5. Има и доста хубава суха  маза да кажем 2 на 2. В апартамента имаше креват, гардероб, скрин, тоалетка, голяма маса (разтегателна), 5 стола,  малка пейка с облегалка, наподобяваща диван. В кухнята - спускаща се масичка с размер метър на метър за двама с два стола, хладилник, фурна, печка , абсорбатор. Тя си закупи от вилабен секция, бюро, микровълнова. Цените бяха символични. Примерно нова микровълнова й струваше 20 евро. А Столът на колелца беше подарък. Приятелка заминаваща за дома й подари двуместно диванче.  

Сградата е жилищна, но има перално помещение в мазата. Има промишлена пералня и сушилня. Има график за записване, но тя пере след 20:00 и не се е случвало да отиде и да е заето. Двата уреда побират така като ги гледам всеки по 15 кг. Прането се плаща на киловат. Има нещо като касичка в която се пускат по 50 цента и се получава някакво количество импулси. За едно евро може да пусне 3 перални без да пуска паралелно сушилня. Независимо от това , тя си намери подарък пералня за 5  кг от заминаваща студентка. Всички в апартамента беше готово за подключване (предишните наематели са имали). Така че я свързахме и готово. Сега пере малките неща вкъщи а големите (завивки, възглавници) долу на промишлената.

Наемът не включва ток, за него подписва самостоятелен договор, избираш си доставчик. Каза че сумата е незначителна, нараства само ако сме й на гости, защото там готвя много, както и й правя от готвеното заготовки в буркани. Всички друго по апартамента (вода, отопление-парно) в включено.  Плаща и задължителната такса за телевизор/радио, без да има. Мисля че я плаща годишно, защото било по-изгодно. Има договор за телефон и към него домашен интернет. Мобилният й е с план с неограничени към австрия и 100 към ЕС, интернет  и й струва 14 евро. КАбелният й интернетът е скъп но си заслужава защото е бърз а тя много го ползва.
Подписа нов договор с наемодателката за следващите две години, индексацията за две години е 9 евро.

Търси въпросната квартирата през Вилабен , намери я за три месеца. В началото беше по- инертна , последния месец се активизира защото я притискаше срок за предизвестие. Имаше паралелно добро предложение в Отакринг с изглед към някакъв в квартален парк.  Наемът беше стотина евро надолу по сравнение със сегашния. Беше удобно като транспорт , мебелирано но й беше по-трудно да се премести. Пък и тя си харесваше Бригитенау. Защото общежитието й беше там.

Всъщност трябваше да избира от само две предложения, но и двете си струваха. Всичко друго което беше контактнала беше неподходящо. Или пък въобще не й бяха отговорили на запитването за отдаваната под наем площ. Всъщност от може би 30 написани запитвания във вилабен й бяха отговори да кажем 5-7 човека по спомен.Останалите са видели че се интересува от наем но не й бяха отговорили. За разлика от нейна приятелка от Линц, на която отговаряха до половин час. Дамата от която наема апартамента не се уплашила от източноевропейската й фамилия. Но районът си е леко балкански.

Последна редакция: пн, 05 яну 2026, 21:42 от _re_ge

# 261
  • Бургас
Реге, благодаря ти.Ще му го препратя.

При тях е 3 евро пералнята, сушилнята може би също. Също са в такъв бецирк, но все пак около тях е цивилизовано.

# 262
  • столицата
Ре-ге,, а как си транспортира мебелите дъщеря ти? Във Вилхабен наистина има изгодни неща и дори подаръци, но не зная колко скъпо би било транспортирането им.

# 263
  • София
Щеше ми се да идем на гости на младежа април-май. Но много скъпи пусти те му нощувки. 300+ евро за 3, а за 4 още повече - за мен и малкия само.

# 264
  • столицата
Зазу, тогава са и празниците. Януари, февруари е по-евтино и съответно по-студено.

# 265
  • София
Аз вчера взех самолетни билети за Ваня и Елена, сестрите на Ники да и отидат на гости от 28-ми февруари до 4-ти март. Билетите не бяха скъпи и са в удобни като цяло часове, но те ще спят при Ники и не ми е перо нощувката.
Иначе Николета планира след като целият февруари ще е тук, после за Великден да дойде също.
А за лятото като погледнах, че е цели три месеца доколкото разбрах ваканция, съвсем не ми се иска да плащам толкова време квартира ако няма нужда. Предвид, че лесно получи общежитие, сериозно се колебая дали да не го освободи и да наемаме отново от октомври.

# 266
Не само за Виена, и за други градове и държави, аз нямам наблюдения по празници цените на нощувките да се вдигат...самолетни билети да, но нощувки.....Специално в Австрия пътуваме много, там мога да кажа че увеличение има в зимния сезон заради отопление.На много хотели така ги дават директно- цени летен сезон и цени зимен сезон....100 евро за двойна стая във Виена си е съвсем нормална цена, да на фона на 40 евро двупосочен самолет е доста, ама какво да правим......

# 267
  • София
Цените за самолетните билети от 20 евро ми се виждат нищо в ставнение с билетите за другото дете от Айндховен, които са обичайно 60 евро в посока, а по празниците е нещо ужасно.
За освобождаването на квартирата през лятото теоретично изглежда възможно но практически не съм сигурна, че ще успеете да го координирате. Нашето общежитие предлагаше договор само от септември за 12 месеца, но по принцип знам за момче, което се премести в квартира и общежитието се съгласи да прекрати договора по - рано и да не плаща два наема едновременно. Може би е възможно.

# 268
  • Бургас
Трябва да намерите къде да стои багажа през това време.

# 269
  • Добрич
Дъщеря ми заедно с нейна състудентка (българка) наеха заедно складово помещение под наем за летните месеци и после го освободиха. Доста багаж оставиха там.

Общи условия

Активация на акаунт