Студенти в Австрия - тема 3

• 16 681
  • 314
  •   1
Отговори
# 240
Не всяко общежитие се освобождава лятото.  Т.е е политика на фирма и на конкретно общежитие (на фирмата). Има места , където те задължават да освободиш. Има места,  където не можеш да прекъснеш договора за.лято, защото се нареждаш на опашка  за чакащи. Едната година багажът през лятото на моята остана в сторидж на самото общежитие(подземен салон) . Но втората година лендлорда разреши на студент  само по 1 куфар 20кг и намирането където да остане, другото  беше сложно. Дъщеря ми намери сторидж наблизо, но като си вземаше багажа , се оказа че няколко кашона са  мокри от нещо си и се изхвърли всичко от тях. Така че целогодишно за нас се оказа да е ок. Особено понеже стаята става като дом и има нужда от всичко.

Галчудо , както казах за двама наеми от 1000-1200 евро е по-поносимо , като  се раздели на две. Обаче За един човек  1000 евро е много. Конкретно за нас е много де... хората и доходите са различни. Пък и все пак ние плащахме напълно издръжката първите две години Дъщеря ми в момента наема кеартира и за 50 квадрата напълно мебилиран апартамент  плаща 790.  А Виена  Е Виена и има и много приемливи наеми за студенти, където всички общежития са За всички . И 1000 евро е наем лукс. Кандидатстваш навсякъде където пожелаеш. Искаш скъпо -моля скъпо. Не можеш скъпо  -нека е евтино.  За разлика от Берлин където съм в процес на търрене на общежитие в момента и където част от общежитията с нормални наеми но се предоставят само за студенти в държавни унита. Децата  от частните унита са с възможност да кандидатстват само в лукс общежития са наистина високи наеми . Иначе вариант е   WG. Но той не е за всеки.

Последна редакция: вт, 30 дек 2025, 19:03 от _re_ge

# 241
  • столицата
Във  WG е въпрос на късмет с какви съквартиранти ще живееш. Ако е някой мърльо, ужас. Аз затова държах изрично санитарното помещение да е индивидуално. Кухнята е обща, но там си ползва лични съдове и си ги мие.

# 242
  • Бургас
Реге, доколкото знам самост.стая за един е около 850 евро със същите условия- кухн.бокс.

А какви са горе-долу разходите на дъщеря ти? Предполагам, че има пералня, защото и прането е перо в общежитието, но пък нямат разходи за ток и вода, данъка за тв и радио май го плащат въпреки, че нямат. Те твърдят, че апартамент ще им излиза горе-долу същото с разходите. Дори и само 100 евро по-малко да е на месец са 1200 на година, пак би било от полза да се пренасочат за друго.Също и за обзавеждането казват, че трудно се намира обзаведен, там където те искат.

# 243
  • София
Копирам от темата за Германи и Австрия линк към места за настаняване във Виена от Галимар.
Предполагам ще е от полза за бъдещите студенти.

Цитат
Вижте и Viennabase

От архивите съм запазила и това:
Studentenwohnheime in Wien - home4students
Willkommen bei der Katholischen Hochschulgemeinde Wien (khg.wien)
404 - Page not found - Studentenheime in Wien und Niederösterreich in guter Lage (wihast.at)

http://www.stuwo.at/
https://www.home4students.at/
http://www.auge-gottes.at/studentenheim-wien
http://www.wihast.at/home/
http://milestone.net/en/
http://www.oejab.at/site/de/studierendejugend/studierendenwohnheime/wien (Предлага общежития и в други австрийски градове)
http://www.base19.at/
http://www.akademikerhilfe.at/

Николета е общежитие от последната верига akademikerhilfe, адреса на Мутгасе, мисля че го бях пуснала по-горе като адрес.

А това е което ползва като списък Ники за общежития, но не знам в колко е кандидатсвала.

За сертификати, конкретно за Виена и за архитектура имаше тази информация:

Скрит текст:
Сертификат по немски език на C1 ниво:
Сертификат на A2 ниво стига за кандидатстването, но тогава трябва да се изпратят нужните документи по пощата.
Сертификат на C1 ниво (взет последните три години) за записването.
Приемат се следните:
-  ÖSD Zertifikat C1
- Goethe Zertifikat C1
- telc Deutsch "C1 Hochschule"
- DSH2
- DSD II - C1
- Test DaF, mindestens Niveau TDN 4 in allen Teilen

Николета конкретно беше с telc Deutsch "C1 Hochschule". Знам, че повечето не са с този, но тя си избра за него да се подготвя и нямаше проблем с него да кандидастдва и във Виена и в Мюнхен.

# 244
  • София
Синът ми кандидатства февруари без да ина свобидни мест, по спомен през април получи предложение. Още не знаехме дали ще го приемат, а имаше общежитие. Споделял е, че е възможно за 1200 евро да се намери хубав апартамент и като се раздели на двама да получат хол в плюс на сегашните условия при съвсем минимално увеличение на цената, но след размисли се отказа, защото в общежитието било по - весело. Всички се събирали там и не искаше да напуска. Той е в home4students на Ullmannstrasse. Има доста български студенти там. Не сме имали никакви проблеми вече година и половина. В началото на годината си смени стаята на друг етаж, защото му харесва повече да е на две нива като мезонет. Настоящите наематели са с предимство при такива смени. Движение има, някои завършват, други се местят, появяват се свободни места.
По отношение на програмата в ТУ знаят предварително пълната програма с изпитните дати за семестъра със сигурност, а може би и за годината.

# 245
  • СОФИЯ
И моето диване кандидатства някъде февруари, март, доста преди тестовете. Не помня точно, че сама се занимаваше и не даваше дума да се издума за двойна стая, независимо че и първа приятелка също кандидатстваше за друг уни, но пак във Виена.
Това обаче все пак беше по ковид времето и нещата бяха различни. После цените се повишиха, мрънкала съм в темата, ама до края си остана в единична,карай, при нас мина този разход.
Мога обаче да посъветвам, ако детето има намерение да кандидатства и в други държави, на време да се проверят условия и там. Мооето в един момент най-спокойно ме уведоми, че гледа като резерва нещо в Дания, но веднага я изрязах да си гледа като "резерва " нещо в родната София. И двамата с баща й сме завършили СУ, пък още не сме се затрили.
Големи са разходите и в последствие, повечето мами тук са наясно. Винаги излиза и нещо непланирано, я полет и друго.
Успех на децата и с кеф чакам новите български попълнения!
Друго се сещам, за багаж от до БГ ползваше услугите на някакъв български магазин за хранителни стоки там. Два пъти се разнася...сухопътно й возеха багажа,1.5 евро на килограм. Всичко беше ОК. Ще я питам за контакт, ако някой се интересува.
Попитах, но май последния път е било 2 евро на кг. +43 650 8013718

Последна редакция: сб, 03 яну 2026, 14:37 от мама САННЯ

# 246
Да, полезно ще е да имаме координатите на този магазин или фирма за превоз

# 247
  • СОФИЯ
Допълних горния пост. БГ магазин за хранителни стоки е. Аз не знам къде се намира, независимо че често ходя до Виена. Тя го беше намерила покрай търсене на кори за баница Heart Eyes
Мога само да потвърдя че са точни. Всичко докараха до входа без забележки, но тя добре опакова. Много бях скептична за една бална рокля как ще се върне, лично я носих до Виена, но целият багаж си беше съвсем ОК. Паркират от/до вход, не разнасят.

# 248
Здравейте, може ли да попитам дали плащане такса телевизия, Сега по пощата е дошло писмо за 15 Евро на месец такса, но защо миналата година не сме плащали не знам, Също така е ходил в общината да пита какво и как да плати и са му дали писмо уж да се освободи от тази такса , но мисля, че не отговаря на условията. Та с две суми - имате ли опит с тази такса, плащате ли, връщат ли ви нещо?

# 249
Здравейте, дъщеря ми е студентка в Инсбрук първа година. Хазяинът я предупреди, че ако се регистрира за постоянен адрес, а не за временен, ще плаща такса ТВ, без значение че не използва услугата и нямат телевизор.
Пристигна писмо и сега заплатихме за два месеца. Може да се избира да се плаща на два месеца, на половин година или за цяла. Не отговаряме на условията за освобождаване.
Мога да Ви успокоя, че във Виена таксата е по-ниска от нашата Joy
Попълнихме бланката с банковите детайли и я изпратихме по имейл, че ще плащаме на два месеца и те ще си ги взимат от сметката й. Хубава вечер!

# 250
  • София
Вчера големи перипетии с полета на младежа. Явно вече ще внимаваме с късните полети на Райън. Трупат някакви закъснения явно през деня и вечер се усеща много. Вместо в 22.05 излетя в 00.20. Едва е хванал там последния влак от летището, да не виси цяла нощ да чака първите сутрешни.
Знаете ли за 2+ часа закъснение има ли някакво обезщетение. Еж четох ме за някакви ваучер за храна, излезе ми някакво поп ъп съобщение от приложението, че са издали някакъв ваучер, но като зъкнах на него, ми отвори информацията за самия полет и никъде не намерих нищо такова. Днес пробвах през клейм, но ми дава, че няма право, защото било под 3 часа. Та не успях да се ориентирам има ли право на нещо или не в крайна сметка.
Иначе се стяха за изпити в идните седмици, тестове и проекти.

# 251
  • Бургас
Също имахме подобен опит един път.Синът ми казва, че автобусът бил денонощен.

# 252
  • На планетата Земя
Обезщетението е за закъснение над 3 часа. За закъснение 2 часа и 40 минути в самолета ни дадоха вода и снакс (уизеър, но не знам дали защото са длъжни или сме им били симпатични).

# 253
  • София
Zuzu, ето тук има информация
https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/passenger-rights/air/index_bg.htm
Закъснение
"Ако вашият полет закъснява при тръгване, имате право на помощ, на възстановяване на платената сума и полет на връщане, в зависимост от продължителността на закъснението и разстоянието на полета.

Ако сте пристигнали в крайната си дестинация със закъснение от 3 часа или повече, имате право на обезщетение, освен ако закъснението се дължи на извънредни обстоятелства. Въздушният превозвач трябва да докаже това, като представи например извлечения от дневници или доклади за произшествия. Въздушният превозвач следва да представи тези доказателства на компетентния национален орган, както и на засегнатите пътници в съответствие с националните разпоредби относно достъпа до документи."

https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/passenger-rights/ai … ndex_bg.htm#delay
Избираш проблема и излиза информация.

# 254
  • София
Много полети в Европа бяха отменени заради силен вятър, така че имаше и много закъснения, не е само от натрупването. Има транспорт и през нощта от летището. Влакчето върви, после нощните автобуси също, но по-нарядко.

Общи условия

Активация на акаунт