Сокчетата от магазина

• 1 408
  • 20
  •   1
Отговори
Здравейте на всички . Обичате ли да давате сокчета от магазина ( от тези малките) Често правя забележка понеже който от където дойде носи. Почти всеки ден.Държа да пие повече чиста вода...На какво мнение сте ?

# 1
  • София
На мнение съм, че не трябва да се прекалява с нищо. Изобщо това мъкнене на всякакви неща за пиене и ядене по площадки не ми допада на мен или пък някое дете да раздава нещо на моето. Има деца, които не им е позволено толкова захар, не пият сокчета, не хапват глутен или пък млечни (заради проблем) и не е редно да им се раздава храна.

# 2
Ами не, не съм давала и не давам сокчета. Вода пие моето дете. На сегашната възраст дъщерята понякога, веднъж седмично, пие нещо купено..

# 3
Дъщеря ми сигурно до 2-годишна възраст си търсеше адаптираното мляко преди заспиване. Започнах да ѝ купувам сок, в големи кутии, че е по-ниска цената, за да мога  да заместя тази емоционална нужда да пийне нещо. Тя харесваше само бананов сок, никакъв друг. С течение на времето сама спря да иска сок, газирано са ѝ предлагали, като сме били на гости, но никога не е искала да го опита дори. Всъщност отказваше и всички други видове сок, освен банан, дори да ги опита. И пие само вода. Айрян съм предлагала, компоти, чай... не иска.

Тези малките сокчета, ако са от боядисаната вода в чашки, директно бих ги изхвърляла пред погледа на носещите ги.

# 4
Контролът е докато тръгне на ясла/ градина и училище. От там нататък вече няма как стриктно да се контролира, освен ако няма медицинска причина като силна алергия към нещо. А пък с второ дете съвсем заминава контролът.

# 5
За добро или лошо, контролът продължава и малко повече. Специално за консумираните храни. В градината не се дават такива неща, по празници са опаковани и е решение на родителя дали да предостави нещото, или не. В училище пък (до 4 клас) нито пазаруват сами, нито излизат извън двора, нито отиват и се връщат сами от там. Дали ще разполагат със собствени джобни в този период и ще бъдат оставяни през другото време без надзор, отново е решение на родител.
Сокове не купувам. Не са абсолютно забранени, опитвали са и като всяко дете, им харесва, че са сладки, но основно се е случвало по някакви празници и социални събития. Вкъщи всъщност напитки не се купуват, с изключение на бира понякога и веднъж-дваж годишно вино. Не за децата, де. Роднини никога не са ги гледали, съответно менюто е изцяло в мой контрол от раждането до ден днешен, над 6 години по-късно, с изключение на детската градина, където има ясни правила за храните. Напитките там са чай, айрян и вода. У дома и при разходки също.

# 6
  • София/Севлиево
Аз не купувам такива неща.Научила съм децата да не пият.Приятелите не носят и дори бабите им не купуват, защото съм казала ,че не одобрявам (единствено шоколад може,но пък и двете ми деца са като мен и не си падат много по него). Големият ми син обича фреш и смутита, малкият -свежи плодове и зеленчуци.

# 7
Давам сок, но не от тези в малките кутийки. Обикновено ги разреждам с вода, понеже са много сладки, а моя син почти не яде сладко. Вода пие много, айрян и чай не.

# 8
Enter Sandman, зависи от училището. Първи клас по принцип не ги пускат до лавката, но след това са в навалицата. Зависи и от детето, малкият ми отказваше да носи храна от вкъщи, ядеше много малко храни - веднъж едно, друг път - друго, за кетъринг и дума не даде да се издума - не го близна. Не бях ок да вечеря у дома и следващото му хранене да е след 16 часа час на другия ден, така че се принудих да давам пари и да го пращам сам да си купи нещо. В първи клас хвана ковида и като останаха в училище само началния курс ги пуснаха до лавката. А от двора на училището излизат още втори-трети клас и търчат из квартала по магазинчета, дюнерджийници и лавки. В други училища наистина има контрол и не ги пускат да излизат от двора, но нашето не е от тях.

# 9
Нямам поглед върху много училища, така е. Аз говоря за това, което проучих за първи клас догодина. Лавка няма, родител води и взима до врата на училището (от 2 до 4 клас до врата на двора). Храната вътре е от стол или от домашна кутия.
Мисълта ми беше, че в съвремието децата са доста по-контролирани, отколкото преди. Не съм убедена дали е в плюс това, но е факт. Относно храната е добре.

# 10
  • София
Не купувам и не давам. Цялото семейство, независимо от възрастта, не пием бутилирани, пакетирани и т.н. химии.
Пием вода, домашна лимонада, домашен билков студен чай, фреш.
Основно вода.

# 11
  • София
Може вместо да се контролира просто да се дава пример вкъщи, че не се пие и децата също няма да пият. Това важи и за храната, която консумирате. Вкъщи взимам доста плодове и аз ям доста следователно децата също проявяват интерес и те консумират.

# 12
Донякъде е така, но много деца започват да опитват в училище неща, които у дома не се консумират, но пък виждат от другите. Аз ям много плодове и зеленчуци, но децата ми съвсем малко. Не е като да не виждат и да няма у дома.

# 13
  • София
Примерът все пак е важен и то докато са малки. В училище не знам какво ще опитват. При нас се е решило, че 1-ви клас нито ще ги водят до лавката нито ще им се дават джобни, за да си купуват глупости. Вече от там нататък не знам какво ще стане.
Вероятно има и деца дето не обичат плодове или зеленчуци и нямат интерес. Съдя по себе си, защото като взема да ям нещо се почва " Какво е това? Дай ми и на мен!"

# 14
  • София
Вероятно зависи от училището.
В училището на моите деца няма как да се купи нещо такова.
Имат стол за желаещите, а останалите си носят от дома. Навън също няма как да идат да си купят, поне не малките.
Но пък и не виждам някаква драма децата да опитват различни неща, когато могат да си ги купуват сами на по-голяма възраст.

Общи условия

Активация на акаунт