Първо разочарованието, че е по-малко:
"Няма да платим" - мисля, че Теди Москов се е изчерпал. Не мога да го позная. Само с какъв интерес съм гледала "Улицата" навремето... Но всичко с времето си.
Дотук с лошото.
Голямо откритие за мен е младият актьор Димитър Ангелов. "Докато смъртта ме раздели" - в 199. Страхотен моноспектакъл, много силен! В 199 препоръчвам също и "Заешка дупка" - самобитната режисура на Ивайло Христов и коментираните тук, обичани от мен Елена Телбис, Кристина Янева, Валери Йорданов, а бе заслужава си!
В Армията препоръчвам "Стъпка по стъпка" - жестока Анастасия Ингилизова и чудесно откритие за мен - Гергана Плетньова. Много ми похвалиха "Глас", сигурно скоро ще отида да го гледам.
Абсолютен шедьовър за мен е "И все пак - Животът е прекрасен" в Театрото! Морфов е ненадминат, Камен Донев е удоволствие за сетивата, изобщо - силно препоръчително!
Тъй като моят син се дипломира тази година като драматичен актьор, прекарах последните няколко сезона в салоните на НАТФИЗ и да ви кажа за мен е откритие колко добри неща могат да се видят там. Младите играят с толкова хъс и мерак, че някои неща много добре им се получават.
Интересно преживяване там е традиционният за Академията 36-часов театрален маратон, който се провежда в края на април. Тази година беше даже 72 часа и вече включиха и други специалности - показват филми, изложби и е много интересно и забавно. Влизаш безплатно и избираш къде какво да гледаш, може и да не излезеш денонощно.
Дипломният им спектакъл "Опера за три гроша" по Бертолд Брехт спечели студентските награди Най-Най-Най- и може да се гледа и през целия следващ сезон на голямата сцена в НАТФИЗ. Наслада е да ги гледаш и слушаш, костюмите и гримът са страхотни, имат много песни и хореография, песните са дело на Дони и според мен някои от тях са хитове.
Бих препоръчала и някои не толкова известни независими театри с печеливши проекти, които си струва да се видят. Театър НОКС представя "Розенкранц и Гилденстерн са мъртви" в Топлоцентрала, много е добро. The Balkan Theatre Factory с много интересно "Всичко това е тя" в Сцена Дерида - това е представление, на което се смях и ревах (някой по-нагоре питаше за ревливи спектакли). В този спектакъл актрисата Диана Спасова за мен е абсолютно откритие! Страхотна! Не е някакво младо момиче, чудя се как не съм я видяла досега.
Стига, да не стана досадна