Хайде на театър - 17

• 33 440
  • 745
  •   1
Отговори
# 735
Какво се е случило с най-известните постановки на Народния? Отворих скоро и не видях нищо познато…
Видях, че Камен Донев има постановка с билети от по 150лв… толкова ли е добра?
На мен не ми хареса въобще! Имайте предвид, че постановката е 3 часа и е пълен тюрлюгювеч! Пак казвам - това е мое мнение. Има хора, които са впечатлени и им харесва. В тази група попитах даже какво им е харесало, но отговори не видях.

по “Самоубиецът” и други произведения на Николай Ердман     

“Самоубиецът” е пиесата, която може би най-дълго време е останала под тоталната забрана на комунистическата цензура - 60 години абсолютна забрана върху произведението.  Пиесата е написана през 1928 г. и поставена за първи път в СССР през 1987 г...

Наричат “Самоубиецът” - “Ревизор” на ХХ век, сравняват Ердман с Гогол и Сухово - Кобилин . Два театъра се борят да поставят пиесата – Театърът на Мейерхолд и МХАТ. В защитата на “Самоубиецът” се включват Мейерхолд, Станиславски, Луначарски, Горки и Булгаков,  но  усилията им се оказват безрезултатни. Ердман е на 28 години, когато създава пиесата. След нея не написва нито една.

През 1933г. е заточен в Енисейск, за  “контрареволюционни литературни произведения”,  по-късно освободен, но с лишаването от право да живее в 10 от големите градове на СССР, в това число и Москва. Същвременно е автор на сценариите на любимите филми на Сталин “Веселите момчета” и “Волга, Волга”. Заличен от надписите на тези филми.

1948 г. получава Сталинска премия за “Смели хора”, но това не помага на “Самоубиецът” да бъде разрешен.

Наричат пиесата “реквием за унищожението на руската интелигенция”.

Осип Манделщам пише : “Пиесата е за това, защо продължихме да живеем, когато всичко ни тласкаше към самоубийство, докато Ердман се обрече на безмълвие, само и само, за да запази живота си.”

Мен ме държа поне 5 дни след това.

# 736
  • София
Снощи гледах "Венецианския търговец". За съжаление имам доста смесени чувства. Първата част определено не ми хареса. Прекалено много екрани, опит за модерност, но спопед мен попрекалиха. Репликите на чужди езици затрудниха част от актьорите, особено тези, които трябваше да говорят на арабски.  Втората част се доближи повече до красически театър и прикова повече вниманието ми.  Веселин Мезеклиев и Самуел Финци играха повече от добре. Както се казва - класа.  По аплодисменти също си пролича, че публиката ги оцени високо.  Павел Иванов за мен е слаб актьор. Където и да го гледам винаги играе еднакво. Тук също не успя за мен да блесне. Радина Карджирова този път ми хареса. Не съжалявам, че го гледах, но не бих повторила.

# 737
Аз пък толкова се впечатлих от нестандартният подход във "Венецианският търговец", че пак си взех билети да го гледам другия месец, този път обаче с Весо Мезеклиев, когото много харесвам. Heart Eyes

Последна редакция: нд, 09 ное 2025, 22:13 от buldoka1

# 738
  • Галифрей
Снощи гледах "Венецианския търговец". За съжаление имам доста смесени чувства. Първата част определено не ми хареса. Прекалено много екрани, опит за модерност, но спопед мен попрекалиха. Репликите на чужди езици затрудниха част от актьорите, особено тези, които трябваше да говорят на арабски.  Втората част се доближи повече до красически театър и прикова повече вниманието ми.  Веселин Мезеклиев и Самуел Финци играха повече от добре. Както се казва - класа.  По аплодисменти също си пролича, че публиката ги оцени високо.  Павел Иванов за мен е слаб актьор. Където и да го гледам винаги играе еднакво. Тук също не успя за мен да блесне. Радина Карджирова този път ми хареса. Не съжалявам, че го гледах, но не бих повторила.

Аз също го гледах снощи общо съм го гледала два пъти търговеца  и много ми хареса. Павел никак не е слаб актьор гледала съм го в какви не образи като хамелеон е. Човека ревеше наистина. Раздава всяка една частица от себе си. Той,Самуел и Веселин са царете на тетаъра каквото и да си говорим ❤

# 739
Сега погледнах отново … и понеже не съм го гледала с Владо Пенев, явно с В.М. ще да е било, но явно не ме е впечатлил щом не съм го запомнила. Много ми беше свръх откъм режисура ВТ- не ми беше по вкуса. Запомних го със Самюел Финци и Радина. Виж “различността” на Хеда много ме впечатли! Другата седмица очаквам с нетърпение още един различен спектакъл - “Разходка с Гогол” отново с Радина в съвсем различно амплоа. Мисля, че ще ми хареса!

# 740
  • София
Сафрон заедно ще сме в сряда. 😃

# 741
  • София
Точно същото си говихме с компанията ми вчера, че Хеда много ни впечатли. Въпреки крайно негативните мнения, които се чуваха на опашката за гардероба ние бяхме много доволни от видяното.

# 742
sea, освен с нова, ще се заемеш ли пак с номинационна тема другия месец? 🤍
Ще е хубаво да си връчим отличия на любимите представления, гледани през годината.

# 743
  • София
Да, нямам търпение. 😂😂😂 Да направя ли като за книгите- една за топ постановки и една за малинките ни?

# 744
Ще участвам с предложения и в двете, но позитивната ще ми е много по-интересна. Както и гласуването после (евентуално януари?)…
х5 номинации май е добре. 🤩

# 745
  • София
Заповядайте в новата тема - https://www.bg-mamma.com/?topic=1828955.msg50440845#msg50440845

Общи условия

Активация на акаунт