Августовски бебета 2024г - Тема 6

• 16 122
  • 547
  •   1
Отговори
# 540
Здравейте, детето вече 6 месеца е със огромен запек, ходихме на преглед, пробвахме всичко , оправя се за една седмица и после пак почва запека. Стиска се, не иска да ходи , плаче. Пробвахме сиропи, свещички, плодове , вода, пробиотици, масажи, клизма, кремове. Не знам какво да правя вече. Дайте ми съвет?

# 541
Сиска, каква му е като цяло диетата и движението? Колко АМ пие? И как и къде ака?

# 542
Сиска, каква му е като цяло диетата и движението? Колко АМ пие? И как и къде ака?
Яде от кухнята манджи и супи са нещата. АМ пие преди лягане и вечерта още веднъж.
Ака в памперс , от гърнето плаче.
На 1,6м е .

# 543
  • София
Сиска, момче ли е детето? Имах същия проблем със сина ми, той се оправи на 3 години и половина, защото беше на психологическа основа. Не искаше да се изхожда и правеше всичко възможно да отлага. Много му помогна сироп Фрутилакс, който трябваше да приема всеки ден. Но той абсолютно отказваше и сироп да пие, така че и там беше борба с него. Водихме го два пъти на гастроентеролог, ако сте в София - др Куманова го прегледа обстойно и даде насоки. Тя ми обясни, че при момчета се среща много често това състояние, и при някои продължава дори до 12-3 години, при нас драмата беше докато почна да ходи на градина.

# 544
Сиска, и при деца и при възрастни, ако не се касае за стискане на психологична основа, проблемът е в диетата. Основна причина често е обезводняване. Намали твърдата храна и давай повече адаптирано мляко и/или вода. До ден-два трябва да видиш чувствително подобрение. Преди да прибегнеш към лекарства, опитай промяна в начина на хранене - направи кратка прочистваща диета от кисело мляко и круши. След нея направи ново захранване с различни хранителни групи и следи за реакции. Не е изключено определени храни да не се преработват правилно, което да си е лична особеност на детето без да е налице заболяване. Изключи на първо време глутен-съдържащите храни. Успех ти желая и пиши как се развиват нещата.

# 545
И аз бих казала да си ревизираш хубаво диетата. Ако трябва си води списък.  Карфиол, броколи, тиква действат разхлабващо - сега им е сезонът. Можеш да правиш огретени и мусаки с тях. Все ощ1 има и круши. Намали ориза, хляба, бананите... Можеш да включиш овесени ядки - те действат добре на перисталтиката. Аз бих предложила също да опиташ с кр. мляко вместо АМ - може би не напълно да го смениш, но доколкото знам, АМ също запича. Така или иначе аз не съм диетолог, направи си хубаво проучване кои храни за какво се препоръчват и ги съобрази с възрастта.

Също обърни внимение на движението, стимулирай я да кляка (помня, че е момиченце, нали). Ако имаш столче и масичка за игра и седи на стлчето, докато се занимава, го прибери. Карай я да взима играчки от пода и така неизбежно ще кляка - ако трябва нарочно ги разхвърляйте и прибирайте. Да тича, да се катери...

Не знам по-специфични изследвания дали са необходими - лекар ще каже. Лятото всичко наред ли си беше? Какво се е променило от тогава в начина на живот?

# 546
Аз също мисля, че трябва или да спреш кухнята или да промениш нещо в храненето. Подкрепям и това да пие повече течности.
Сложи Дефламол на ануса и вкарай леко навътре. Преди време моя син имаше проблем и това много му помогна. Изписа ни го Елена Лазарова (гастро в Оскарклиник). Да се оправя бързо малката!

# 547
Здравейте момичета, редовно ви чета, но все не мога да се включа по актуалните въпроси. Сиска, момичетата написаха доста добри съвети. И аз бих посъветвала спирането на кухнята, консултация с гастро. Тея след като мина на държавна кухня се запече, направи ми веднага впечатление още първата седмица от три изхождания стана едно и веднага я спрях. После отново започнах да поръчвам, но като цяло давам само ястието с месо/риба, най-ми е проблемно е обедното хранене, защото сме навън преди обяд и не успявам нещо да и приготвя за обяд. Не разчитам особенно на кухнята, да разнообразно е, но ястията са с нишесте основно за сгъстяване, а в десертите има захар. Не че детето ми не е опитвало захар и глутен, но като готвя в къщи поне знам в какво количество съм сложила. При нас в града, в държавната кухня има опция да се взима и безглутеново/без млечно меню, трябва да се представи бележка от гастроентеролог, че детето има алергии и непоносимости към глутен, млечни и т.н.  и на децата им се дава по-различно меню. Може и това да е опция, и да  добавяш глутен и млечни към храненията по- контролирано. Иначе клякания, много движение, плодове, разхлабващи зеленчуци, бобови, вода много помагат. От плодовете при нас най- много действа сливово пюре, пресни круши или манго.
За гърнето да се включа, че от доста време се мъчим, по скоро аз се мъча и съжалявам, че си го причиних това. За сядане сяда на гърне, знае и казва, че прави нещо в гърнето, но си е чисто налучкване от мен, защото аз я слагам и то, ако седне трябва с нещо да я забавлявам. Изхвърляме заедно, прибира си гърнето, но ефект никакъв. Единични пъти да е поискала сама гърнето и да свърши нещо в него. Тея си мисли май, че гърнето й е стол, ей така си е поседнала насред пътя, след като и купих друго ново гърне.

Последна редакция: ср, 28 яну 2026, 00:05 от Lenka_09

Общи условия

Активация на акаунт