Августовски бебета 2024г - Тема 6

• 16 295
  • 553
  •   1
Отговори
# 540
Здравейте, детето вече 6 месеца е със огромен запек, ходихме на преглед, пробвахме всичко , оправя се за една седмица и после пак почва запека. Стиска се, не иска да ходи , плаче. Пробвахме сиропи, свещички, плодове , вода, пробиотици, масажи, клизма, кремове. Не знам какво да правя вече. Дайте ми съвет?

# 541
Сиска, каква му е като цяло диетата и движението? Колко АМ пие? И как и къде ака?

# 542
Сиска, каква му е като цяло диетата и движението? Колко АМ пие? И как и къде ака?
Яде от кухнята манджи и супи са нещата. АМ пие преди лягане и вечерта още веднъж.
Ака в памперс , от гърнето плаче.
На 1,6м е .

# 543
  • София
Сиска, момче ли е детето? Имах същия проблем със сина ми, той се оправи на 3 години и половина, защото беше на психологическа основа. Не искаше да се изхожда и правеше всичко възможно да отлага. Много му помогна сироп Фрутилакс, който трябваше да приема всеки ден. Но той абсолютно отказваше и сироп да пие, така че и там беше борба с него. Водихме го два пъти на гастроентеролог, ако сте в София - др Куманова го прегледа обстойно и даде насоки. Тя ми обясни, че при момчета се среща много често това състояние, и при някои продължава дори до 12-3 години, при нас драмата беше докато почна да ходи на градина.

# 544
Сиска, и при деца и при възрастни, ако не се касае за стискане на психологична основа, проблемът е в диетата. Основна причина често е обезводняване. Намали твърдата храна и давай повече адаптирано мляко и/или вода. До ден-два трябва да видиш чувствително подобрение. Преди да прибегнеш към лекарства, опитай промяна в начина на хранене - направи кратка прочистваща диета от кисело мляко и круши. След нея направи ново захранване с различни хранителни групи и следи за реакции. Не е изключено определени храни да не се преработват правилно, което да си е лична особеност на детето без да е налице заболяване. Изключи на първо време глутен-съдържащите храни. Успех ти желая и пиши как се развиват нещата.

# 545
И аз бих казала да си ревизираш хубаво диетата. Ако трябва си води списък.  Карфиол, броколи, тиква действат разхлабващо - сега им е сезонът. Можеш да правиш огретени и мусаки с тях. Все ощ1 има и круши. Намали ориза, хляба, бананите... Можеш да включиш овесени ядки - те действат добре на перисталтиката. Аз бих предложила също да опиташ с кр. мляко вместо АМ - може би не напълно да го смениш, но доколкото знам, АМ също запича. Така или иначе аз не съм диетолог, направи си хубаво проучване кои храни за какво се препоръчват и ги съобрази с възрастта.

Също обърни внимение на движението, стимулирай я да кляка (помня, че е момиченце, нали). Ако имаш столче и масичка за игра и седи на стлчето, докато се занимава, го прибери. Карай я да взима играчки от пода и така неизбежно ще кляка - ако трябва нарочно ги разхвърляйте и прибирайте. Да тича, да се катери...

Не знам по-специфични изследвания дали са необходими - лекар ще каже. Лятото всичко наред ли си беше? Какво се е променило от тогава в начина на живот?

# 546
Аз също мисля, че трябва или да спреш кухнята или да промениш нещо в храненето. Подкрепям и това да пие повече течности.
Сложи Дефламол на ануса и вкарай леко навътре. Преди време моя син имаше проблем и това много му помогна. Изписа ни го Елена Лазарова (гастро в Оскарклиник). Да се оправя бързо малката!

# 547
Здравейте момичета, редовно ви чета, но все не мога да се включа по актуалните въпроси. Сиска, момичетата написаха доста добри съвети. И аз бих посъветвала спирането на кухнята, консултация с гастро. Тея след като мина на държавна кухня се запече, направи ми веднага впечатление още първата седмица от три изхождания стана едно и веднага я спрях. После отново започнах да поръчвам, но като цяло давам само ястието с месо/риба, най-ми е проблемно е обедното хранене, защото сме навън преди обяд и не успявам нещо да и приготвя за обяд. Не разчитам особенно на кухнята, да разнообразно е, но ястията са с нишесте основно за сгъстяване, а в десертите има захар. Не че детето ми не е опитвало захар и глутен, но като готвя в къщи поне знам в какво количество съм сложила. При нас в града, в държавната кухня има опция да се взима и безглутеново/без млечно меню, трябва да се представи бележка от гастроентеролог, че детето има алергии и непоносимости към глутен, млечни и т.н.  и на децата им се дава по-различно меню. Може и това да е опция, и да  добавяш глутен и млечни към храненията по- контролирано. Иначе клякания, много движение, плодове, разхлабващи зеленчуци, бобови, вода много помагат. От плодовете при нас най- много действа сливово пюре, пресни круши или манго.
За гърнето да се включа, че от доста време се мъчим, по скоро аз се мъча и съжалявам, че си го причиних това. За сядане сяда на гърне, знае и казва, че прави нещо в гърнето, но си е чисто налучкване от мен, защото аз я слагам и то, ако седне трябва с нещо да я забавлявам. Изхвърляме заедно, прибира си гърнето, но ефект никакъв. Единични пъти да е поискала сама гърнето и да свърши нещо в него.

Последна редакция: ср, 28 яну 2026, 21:09 от Lenka_09

# 548
Хаха, Тейчето как си седи.

МД (моето диване) го знаем кога ака, защото си е избрал едно скришно място, но обикновено тича натам и нямаш време да реагираш. Или го държа на гърнето, четем за Кайо, който ака в гърнето, нищо не се случва, слагаме памперса и след минута пак си е на неговото място. Мисля, че самото гърне не му е удобно да я свърши тая работа. Но се успокоявам, че на книжката пише 2+. Иначе много я харесва, мисля, че на теория му е ясно за какво иде реч, но практиката ни се изплъзва...

От 10 дни не ще да спи на обяд. Или го приспивам с АМ и това му е СЗ, или не спи. Броени пъти е заспивал без АМ, но след много въртене, ритане, бухване във възглавниците, суплекси на плюшеното куче и всякакъв шум....

Пролетно ми е тези дни, даже лятно. След много мрънкане (меко казано) запазихме хотел за морето. Не сме ходили от 2022 на море. Мм искаше бунгало, но го убедих някак си. 100 пъти ми мрънкаше, че е рано, кой ме бил засилил да запазвам януари месец, някой от форума ще да е бил... Simple Smile Искам да събирам багажа вече. Или поне да напазарувам някакви неща Simple Smile Ако имате списък с джунджуриите на детето за морето, давайте го.

# 549
  • Пловдив
За морето взимам за плажа това, което детето може да си носи.
За целия престой взимам по един кат дрехи за излизане, джапанки, сандали, маратонки. Чорапи. 3 ката по-дебели дрехи, 1 ветровка/суитчър. Триколка. 2-3 играчки не много големи.

# 550
За 2ра година /живот и здраве/ ще ходим с двете деца на море. Опитът ми до тук-нося МНОГО малко дрехи, един кат връхни дрехи и 2-3 комплекта летни дрешки, бельо/чорапи чехли за баня и сандали/маратонки, играчки за плажа и евентуално 1-2 за през останалото време.
Лекарства, термометър и това е.
Ние ходим на къмпинг, взимаме колело/тротинетка. Децата са предимно навън, ние също…истинска почивка!

За храната е доста индивидуално, но като беше малка дъщеря ни( 1,10месеца) носех сготвено във вакуумирани бурканчета с храна за обяд, вечер в заведението хапваше подходящи за нея неща, а за закуска въртях няколко варианта/макарони, палачинки, филийки/.

# 551
NI_Cl, моля сподели хубави къмпинги в Гърция - доколкото си спомням ходите там. Досега не сме ходили никога на къмпинг, та теъпръва ще разучавам, а вие ме притеснихте леко с тези резервации по никое време, да не съм закъсняла 😳

# 552
  • Пловдив
От както се роди първото дете винаги резервациите ги правя януари. Плюсът за мен е, че изпреварвам колежките, мъжът ми също така не се съобразява с колеги.
Хора, които гонят цена също го правят рано, на много места дават допълнителна отстъпка при ранни резервация.

# 553
Аз обсъдих накратко багажа ни с една приятелка, която е малко като мен - да кажем, придирчива в хранителните си навици и не само, и стигнах до извода, че ше изглежда сякаш се местим. Ние, демек аз, предпочитаме да си готвим. Детето не яде всичко от кухнята, не мога да разчитам, че ще яде от ресторант. Има доста време, надявам се да включим нови неща в менюто, но в момента малко боксуваме... Та мисля да носим неща за готвене - и продукти, и посуда. Примерно месни пюрета, варива, които може и да не открия там, хубав тиган, приборите на детето...

После само плажните неща са една камара. Примерно освен сандали и маратонки, ни трябват и по два чифта джапанки, външни и вътрешни, няма да ходя из тоя апартамент с джапанките от плажа. Чадър, надуваем басейн, кофички и т.н играчки, надуваеми възглавници и пояс.

Играчки и книжки за вътре, иначе ще издивее това дете. Възглавницата му искам да взема също. Гърнето, памперси сигурно от тук ще помъкнем, преносимо столче за храненето...

Няма да имам фурна да му пека неща - за съжаление, в момента не яде кис. мляко, но искам да прояде плюс да яде принцеси и сандвичи. Така или иначе ми трябва нещо за топли сандвичи. Даже моята приятелка ми показа, че се продават машини за мъфини. Яко, а. Дали имате впечатления? 

И дали може да се пекат принцеси в микровълнова с грил, не съм ползвала такава никога.

А бе малко бай Ганьо пътува е положението, ама... трябват си ми тия сичките работи Simple Smile

Гери, аз исках да е рано, за да си избирам аз, а не да избирам от каквото е останало и да е по-приемливо като цена...

Общи условия

Активация на акаунт