Д-р Андрей Кузманов Микробиолог София - Мнения

• 403
  • 7
  •   1
Отговори
Отварям тази тема с идеята да се споделят мнения за въпросния лекар, което да помогне на потенциални пациенти в избора им.

Въпросният лекар/микробиолог не е регистриран в Гугъл, където евентуално могат потребителите свободно да споделят отзиви. В Супердок има противоречиви мнения, но предполагам както при мен, така и други хора, не са успели да хванат 14-дневния срок за споделяне на отзив, така че там информацията е непълна (а и спекулирам подлежи на манипулация).
Поради тези причини виждам нуждата да се създаде отворено пространсто за споделяне на мнения.
Д-р Кузманов е известен като специалист миколог.

Аз не съм лекар и споделям опита си единствено като пациент, който обаче неведнъж е ползвал лекарски услуги.

Накратко:

Д-р Кузманов не успя да реши здравословния ми проблем след 2 посещения и лабораторни изследвания на обща цена над 200 лв. За това не го препоръчвам като лекуващ лекар, услугите му са скъпи, въпреки че вероятно като миколог и микробиолог е компетентен.

Надълго - нещата не са черно и бяло !

Какво се случи:
Първоначално отидох при него единствено с цел изследване за гъбична инфекция, което беше изцяло мое подозрение за проблема. Тук искам да вметна, че при него се заплаща на посещение + допълнително заплащане за общо взето всичко допълнително като вземане на проби и писане на рецепта.
Прегледът беше кратък, при който той не ме докосна, аз трябваве да го правя, два пъти ме накара да си мия ръцете при това, което не мисля че е много професионално от негова страна. Изслуша оплакванията ми. Взе ми проби, които той да изследва, и ме накара да пусна допълнителни изследвания в Геника (разбира се ме прати да занеса пробите заедно с брошура с неговото име, вероятно за да получи комисионна). Това ми се стори странно - микробиолог да ме реферира към чуждестранна лаборатория, възможно най-скъпата, при условие, че той сам е микробиолог а и работи с лаборатория Бодимед. Реално въпросът с медицинските лаборатории в България е отделна,  дълга и широка тема, която се надявам да бъде разнищена тук.
Върнах се след седмица за резултатите. Имаше идентифициран причинител на инфекцията, заедно с антибиограма. Диагноза - бактериален баланит, опортунистична инфекция. Общо всето откъм изследвания, направени от него, и резултати нещата изглеждаха добре свършени на хартия (на практика не съм се изследвал другаде и не мога да потвърдя колко са достоверни). Написа ми рецепта за един гентамицин, обясни ми какво да правя, и ме отпрати. Платих си вторичен "преглед" (реално посещение) и си тръгнах.
След 10на дена приключих терапията и симптомите се върнаха. Обадих му се и каза да заповядам отново при него, но отазах. Нямах му доверие, струваше ми скъпо, отне ми много време, а реално нямаше резултат.

Какво мисля, след като отидох при специалист дерматолог след това:

Като методология на работа одобрявам подходът на д-р А.К., първо взе изследвания и не прибърза да пише рецепти. Изглежда правилно е засякъл патогена. Не съм доволен от извършването на прегледа и подходът му за лечение, който не сработи. Той адресира дирекно патогена с антибиотик без да обърне внимание на основната причина за появата на инфекцията и невъзможността на организма сам да с справи с нея. Изолираният причинител беше стафилококова бактерия, която, до кокото разбирам, естествено се намира върху кожата и лигавицата, но поради някаква причина тялото не успява да я кнтролира и тя причинява проблеми. Според специалиста дерматолог причината за появата на инфекцията е дизбаланс в мастната секреция на лигавицата, неговото лечение се състоя от 4 различни препарата, без антибиотици. Към момента не съм приключил с тази терапия и не мога да коментирам до колко е адекватна, но така или иначе излизам извън темата.

Знам ли, можеби само в моя случай опитът с д-р А.К. беше несполучлив, за това призовавам и други да споделят впечатления.
НЕ целя да накърнявам авторитета му, гледам да съм безпристрастен до колкото е върможно. Няма защо да крия, че ме е яд за хвърлените пари и време на вятъра, но поне се надявам написаното тук да е полезно на някого.

Хайде, със здраве !

# 1
  • над кукувичето гнездо
Аз го ползвах като референт при различни резултати на един и същ секрет от 2 лаборатории. Помогна ми. Доволна съм, но си е скъпичко.

# 2
Някога беше наистина сред най-добрите мокробиолози в България.
Той е човекът, който успя да излекува мен, мъжа ми, както и в последствие най-добрата ми приятелка от трихомони.
Ние с мъжа ми ги влачихме поне година (най-вероятно повече, тъй като той беше безсимптомен). Най-добрата ми приятелка също повече от година се беше лекувала безуспешно.
Та - Кузманов успя да ги хване при всички ни (не във всяка лаборатория успяваха, особено пък в Геника - никога не излязохме положителни). След което ни направи схема с лекарства от чужбина, доста тежък и дълъг курс, но си струваше, защото да чукна на дърво - успяхме да се излекуваме само с един опит. Преди това имаме незнам колко си неуспешни.
Тогава той работеше освен в НЦЗПБ, и в МЦ Пиротска, където ние се преглеждахме. Още тогава беше много скъпо и да, имаше практика да взима за всичко такси, дори и разговорът да е 5 мин. Но си заслужаваше.
Ползвала съм го и при един много упорит бактериален синузит, но въпреки че ми изписа АБ, не успях да се оправя, тъй че ме изпрати при негов колега УНГ в ИСУЛ и там нещата се оправиха.
Но - действието се развива преди 12-13 г. Оттогава не съм го посещавала и доколкото знам - вече е станал много, прекалено много меркантилен. Освен това - трихомони май вече не успява да хване.
Жалко, защото наистина беше много добър специалист, но явно че славата и парите не са му изиграли добра роля.

# 3
Няма смисъл да ходите при Кузманов, нито за изследване нито за лечение. Изследвайте се и на други места, баланит от бактерия е рядкост(от гъбички може, но бактерия - по-малко вероятно). Проверете се за ППБ, като за трихомони НЕ използвайте PCR/ДНК/NAAT тест(какъвто е в Геника и на други места) - искайте посявка и директна микроскопия. За жалост дори и с тези изследвания трудно се хващат.

Чисто информативно - при кой дерматолог бяхте след Кузманов?

# 4
Тук ще оборя малко това, че баланитът рядко е бактериален. Детето ми като малко страдаше много от баланити, направо се бях видяла в чудо. И не беше гъбичен, а си беше чисто бактериален, пускала съм му посявки многократно. Обикновено беше Ентерокок, но се е случвало да е и Бета-хемолитичен стрептокок.
И това говорим за момченце на 2-3-4 години.
И най-лошото беше, че този вездесъщ ентерокок беше ултра резистентен, нямаше АБ на крем, който да става за мазане. Правили сме специален по рецепта, защото такив в аптеките не се продава.
Уф, добре че го израстна, че бях много притеснена.
В крайна сметка обаче много повече помогна не АБ крем, а Бигванеле гел, който е антисептик с доста широко приложение, но с продължителни курсове успя да оправи положението.
Знам, че е off-topic, но споделям някаква полезна инфо и по темата за баланитите от личен опит.

# 5
Няма смисъл да ходите при Кузманов, нито за изследване нито за лечение. Изследвайте се и на други места, баланит от бактерия е рядкост(от гъбички може, но бактерия - по-малко вероятно). Проверете се за ППБ, като за трихомони НЕ използвайте PCR/ДНК/NAAT тест(какъвто е в Геника и на други места) - искайте посявка и директна микроскопия. За жалост дори и с тези изследвания трудно се хващат.

д-р Димитър Радовенски. От години го ползвам и досега ми е вършил добра работа, макар и той да си има недостатъците.
Та по моя проблем само ме погледна и каза, че бактериалната инфекция е вторична и се дължи на дисбаланс с мастните жлежи (забравих конкретния термин, но общо взето лигавицата не се омазнява добре). Назначи ми терапия с цинково масло, зехтин, бани с лайка, цинк на таблетки и каза да намаля шоколада и кафето. На пръв поглед супер безобидна терапия, но от седмица съм спрял мазилата и положението, да чукна на дърво, изглжда много добре.
За ППБ се тествам редовно, но в чужбина, понеже в България съм потресен от качеството на микробиологичните тестове (преди години от 3 различни лаборатории ми откриха 3 различни патогена). Та тук приемам препоръки за лабораторя, на която може да се разчита. Май отиваме офтопик, така че може на лично.

А за баланита - пипвал съм преди такъв преди, кандидоза, което мисля е най-честият вариант, та и в този случай опитах самолечение с курс клотримазол (канестен), но не помогна както друг път.

Последна редакция: ср, 17 сеп 2025, 14:07 от limesplash

# 6

А тази директна микроскопия къде всъщност се изисква? В кабинета при лекаря (ако въобще някой лекар има все още микроскоп) или в лабораторията? Чувала съм, че и при гъбички трябва така да се процедира.

# 7
Директната микроскопия е част от изследването. Без нея не може да се даде пълна картина за състоянието. На микробиологията се правят само посявки, докато микроскопията включва и други неща - например левкоцити, при жените - лактобацили, анаеробни бактерии. Гъбичките и бактериите също се виждат.
Всяка уважаваща се лаборатория прави директни микроскопии, стига да занесеш предметно стъкло. Повечето АГ го знаят това и го правят.
Иначе - аз лично съм виждала на място в кабинет да гледат само венеролозите от Кожно-венерическия център.

Общи условия

Активация на акаунт